Tips

Må man flyve med drone i haven – hvad med dronetegn/dronebevis?

Updatering – nye regler…

Denne artikel er ikke opdateret. Der er kommet nye regler i 2020. Se venligst https://droneregler.dk/, hvor du kan finde de seneste regler. Der er ændret på eu niveau, så det bliver mere ens…

Artiklen herunder beskriver de gamle regleri fra 2020.

—————————————————————

 

Introduktion

Der fleste af os har set de flotte film fra alverdens naturfilm, hvor der er de mest fantastisk film fra luften optaget af en drone. Man kan købe droner i alle størrelser, og jeg har selvfølgelig, som en lille tekniknørd, også kastet mig over dette og spurgt mig selv: Må man flyve med drone i haven?

I dette indlæg vil jeg lige kort ridse op, hvordan man skal forholde sig, hvis man gerne vil flyve lidt med sin drone. Både de helt bittesmå droner (mikrodroner >250 gram), og de lidt større kameradroner (250-1.500 gram).

Læs med, hvis du vil finde ud af mere.

 

Mikrodroner

Mikrodroner er droner under 250 gram, og der ikke kan flyve hurtigere end 50 km/t. Disse droner skal du ikke have hverken forsikring eller dronetegn for at flyve. De må flyves af personer i alle aldre, og der er ikke krav om at du skal holde en bestemt afstand til diverse bygninger, veje etc.

-> MEN man må ikke flyve inde for bymæssig bebyggelse, så du skal uden for byerne for at flyve. Man må heller ikke flyve tæt på politi/militær/kongelige bygninger/ulykker og lufthavne.

Læs mere på droneregler.dk (fra Trafik, Bygge- og boligstyrelsen)

 

Flyvning med droner uden dronetegn/bevis

Som privatperson må du kun flyve uden for bymæssigbebyggelse.  Droner under 250 gram kræver ikke dronetegn/dronebevis, og må flyves af alle. Har du en drone over 250 gram kræves dronetegn (læs mere nedenfor) for overhovedet at du må flyve – selv uden for byen.

Det vil sige at for alle uden dronebevis gælder (selv de små mikrodroner):

  • Kun tilladt at flyve uden for bymæssig bebyggelse
  • Max. flyvehøjde 100 meter
  • Dronen skal hele tiden være i syne.
  • Minimum 5 km afstand til offentlige flyvepladser
  • Min. 8 km afstand til militær flyvestation
  • Min. 50 m. afstand til ting på havet (skibe, møller etc.)
  • Min. 50 m. afstand til andre mennesker, med mindre disse er deltagere eller tilskuer til flyvningen (og har accepteret)
  • Min. 150 m. afstand til bymæssig bebyggelse
  • Min. 150 m. afstand til større offentlig vej med fartgrænse over 70km/t
  • Min. 150 m. afstand til politistationer, fængsler og arresthuse
  • Min. 150 m. afstand til royale ejendomme
  • Min. 150 m. afstand til militære områder
  • Min. 150 m. afstand til uheldssteder
  • Ingen flyvning på Privat grund uden ejerens tilladelse

 

Dronetegn

Dronetegn er helt gratis at få. Det er en multiple choice test med 12 spørgsmål, som du let kan bestå på dronetegn.dk. Dronetegn skal du altid have hvis du har en drone der vejer mere end 250 gram. Det er for at sikre at man kender reglerne. Et dronetegn gør at du må flyve uden for bymæssig bebyggelse (med en gyldig ansvarsforsikring.

Man må ikke flyve indenfor bymæssig bebyggelse, og der er regler for afstand til personer, bygninger etc. Se den officielle video her:

https://www.youtube.com/watch?v=4p6bcqEJIvs

Når du har set videoen, så kan du logge ind via linket på dronetegn.dk og tage testen. Efterfølgende får du dit dronetegn sendt pr. eboks inden for få minutter. Helt gratis (bortset fra din ansvarsforsikring).

 

Flyvning i bymæssig bebyggelse

Vil du flyve i din egen have (i byen), tæt på menneskemængder etc., så er der ingen vej uden om et dronebevis. Flyvning i bymæssigbebyggelse kan kun foregå som professionel. Det vil sig at man som privat person ikke kan få tilladelse til at flyve i byerne!

Det betyder at et dronebevis (altså lidt det samme som et kørekort) til flyvning i byen ikke giver mening for en alm. personer, der blot ønsker at flyve lidt med drone. Du kan læse meget mere på dronebevis.dk (hvor du selvfølgelig også kan tage kurserne).

 

Dronebevis

Et dronebevis giver dig mulighed for at bruge din drone lang mere effektivt både ud og inden for bymæssig bebyggelse. Du kan således:

  • Flyve tættere på lufthavne
  • Flyve i bymæssig bebyggelse
  • Flyve tættere på større veje
  • Overflyve mennesker i bymæssig bebyggelse (med samtykke)

Der er 3 kategorier for dronebevis. Kategori 1A, 1B og 2. Her kort ridset op:

Kategori 1A

Det mindste dronebevis, kategori 1A (droner op til 1.5 kg), gør at du må flyve din drone professionelt i bymæssig bebyggelse. Du må derfor:

  • Flyve med droner op til 1500 mg.
  • Flyve i bymæssig bebyggelse.
  • Flyve hen til 2 km fra lufthavne og militærlufthavne.
  • Flyve højere op end 120 meter langs objekter.
  • Flyve 120 meter op i bymæssig bebyggelse
  • Flyve tættere på offentlige veje, motorveje og jernbaner samt mulighed for at overflyve disse ved tilladelse fra infrastrukturforvalteren.
  • Overflyve mennesker, som har givet accept – dog ikke større folkemængde uden særlig tilladelse.

Kategori 1A kræver teoriundervisning og en efterfølgende prøve. Der er ikke nogen praktisk flyveprøve. Det kræver dog at man har 15 flyvninger med en samlet tid på mindst 5 timer før testen (kan gøre uden for bymæssig bebyggelse), og samme krav er der efterfølgende for at bevare dronebeviset.

 

Kategori 1B og Kategori 2

Har du endnu større planer, så kan du får dronebevis 1B (droner op til 7 kg) eller dronebevis kategori 2 (droner op til 25 kg). Du får sådan set samme muligheder med hensyn til hvor du må flyve, men da dronerne er væsentligt større, så kræves der mere undervisning og praktisk prøve før du får dit dronebevis til denne klasse.

Du kan læse mere om beviser, og priser på dronebevis.dk

 

Eksempel på dronebilleder

Disse billeder er taget af min Mavic Air 2 drone.

 

Spørgsmål eller kommentarer

Du er altid velkommen til at skrive herunder (hop til kommentarer). Men jeg vil anbefale dig at kontakte en udbyder af Dronebevis for mere præcis vejledning.

 

Gode links om droner

Droneregler.dk – læs om reglerne for droneflyvning

Dronetegn.dk – få dit gratis dronetegn, hvis du har en drone over 250 gram (uden for byen)

Droneluftrum.dk – overblik over zoner man skal være opmærksom på som dronefører

Dronebevis.dk – tilmeld dig kursus, så du kan få dit eget dronebevis, så du kan flyve i byen

Droner.dk – find gode priser på droner. Danmarks største forhandler af DJI produkter.

 

Hvad synes du om indlægget?

Tryk gerne på de 5 stjerner her, hvis du kunne bruge indlægget

[kkstarratings]

Følg
Giv besked ved
guest

2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
morten jensen
morten jensen
3 år siden

Hej Regler for droner er blevet ændret radikalt, så marker din ellers velskrevne og informative side med “historisk” eller slet indholdet, så der ikke er nogen der kommer galt afsted, endnu bedre var at du skrev hvordan det var nu, kig evt. på http://www.droneregler.dk – det er en meget flot hjemmeside du har

2
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x