Alt om bøgehæk: Plantning, klipning, gødning, vanding og meget mere…
Indholdsfortegnelse
- Introduktion
- Hvornår er det bedst at plante bøgehæk?
- Hvor mange planter skal jeg bruge til min hæk?
- Blæser det meget, hvor du skal plante hæk?
- Hvad med flis langs bøgehækken og skal man gøde?
- Må man vande sin bøgehæk?
- Hvornår skal du klippe din bøgehæk første gang?
- Hvornår på året skal man så klippe en bøgehæk?
- Hvor tyk skal en bøgehæk være for at være tæt?
- Beskæring af bøgehæk
- Hvad synes du om indlægget?
Introduktion
Er du ny husejer og skal have en flot ny hæk omkring huset, eller skal du bare have den gamle grimme hæk plantet om, så er du kommet til det rette sted. I hvert fald, hvis du har tænkt dig at få en bøgehæk 🙂 Jeg har prøvet at samle alle de vigtigste ting omkring det at etablere og vedligeholde en bøgehæk.
Hvornår er det bedst at plante bøgehæk?
Køb dine bøgehækkeplanter og plant dem i perioden november – april. De skal plantes inden de får grønne blad, eller vil rødderne ikke udvikle sig ordentligt. Sørg for jorden hvor de plantes ikke er alt for hård og leret. Hvis det er tilfældet, så sørg for at få gravet godt ned, og bland gerne noget sand og muld i jorden samtidig, eller får rødderne det hårdt. Hvis jorden er kørt helt hård pga. store byggemaskiner, så kan der være behov for at få grubet jorden, men det er sjældent nødvendigt. Vær opmærksom på at du ofte kan købe planterne allerede i oktober, men her vil de desværre ofte gå til, da jorden og planterne ikke er helt klar, så vent til starten af november med at plante.
Hvor mange planter skal jeg bruge til min hæk?
Hvis du bruger små planter skal du bruge ca. 5 styk pr. løbende meter. Er de lidt større (120-140cm), så ca. 4 stykker pr. meter, og hvis du køber fuld udvoksede planter, så er 3 pr. meter nok.
Grav en rende svt. ca. en spade-bredde, og ca lige så dybt (30 cm), og tryk jorden godt til omkring planten ved at stampe med foden, så jorden sidder tæt omkring, og ikke har luftlommer, der gør at rødderne går til, og ikke vokser ordentligt.
Blæser det meget, hvor du skal plante hæk?
Hvis hækken plantes i et område, hvor det blæser meget, så er det en god ide at lave et lavt tråd-hegn, der kan beskytte de små planter i at få knækket rødderne når de vipper for meget fra side til side. Efter ca. 2 sæsoner kan du tage denne “støtte” ned igen.Et af de mest udsatte steder er ud for husets hjørner, da blæsten har det med at blive forstærket her. Her vil planterne have lidt svært ved at komme sig. Det tager tid, og mange gange også behov for at plante nogle af dem igen og igen. Sørg for at de står godt fast, så rødderne kan holde, og så tålmodighed, da de ofte også vokser langsommere here end resten af hækken. Men det skal nok lykkes 🙂
Smid gerne et “Synes godt om”, det betyder rigtig meget for bloggen og så bliver vi i øvrigt super glade 😀 :
[fblike]
Hvad med flis langs bøgehækken og skal man gøde?
Min erfaring er at det er en rigtig god idé lægge flis langs bøgehækken. Der er flere grunde til at det er en god idé:
- Det giver stille og rolig ekstra gødning til jorden, når flisen nedbrydes.
- Det holder på fugten, så jorden ikke tørrer fuldstændig ud, som den typisk gør ved en ny hæk.
- Det bliver meget lettere at holde ukrudt nede, da det har svært ved at vokse frem under flisen, og dermed ikke får så meget sollys. Hvis der skulle komme lidt op imellem, er det let at fjerne da jordbunden er blød, og roden sidder oppe i barkflisen.
- Jeg har brugt barkflis, som kan købes mange steder.
- Når du har lagt flis omkring, så sørg for at give lidt kalk og gødning 1 gang årligt også, så får du hurtigt en flot hæk.
Man må ikke gøde hække den første år, da det kan være lidt hård for den nye hæk, men flis er ok, da det nedbrydes meget langsom i forhold til kunstgødningen. Her er et billede af vores hæk. Jeg har lagt flis i ca. 15 cm ud fra hæk-planten i hver side.
Hvis du ikke lægger flis omkring bøgehækken, så husk at holde den ren for græs og ukrudt, da det tager næringen fra hæk-planterne, hvis der kommer for meget op omkring – specielt, hvis der vokser græs.
Når hækken har stået 1-2 år, så skal du gøde hækken 1 gang årligt i april måned, så får den god næring til det meste af sæsonen. Hvis du også har flis på, så skal du se løjer… inden du ser dig om er hækken blevet høj og tæt 🙂
Må man vande sin bøgehæk?
Nej og ja. Det er vigtigt at du ikke vander den nyplantede hæk for tidligt. Hvis du vander før ca. 1. maj risikerer du at drukne rødderne, og så vil hækkeplanterne langsomt dø. Så vent med at tænde siveslangen indtil efter 1. maj. Der er masser af vand i jorden indtil da. Resten af sommeren kan kan det være fint at holde jorden fugtigt det første års tid, så hækken får gode betingelser.
Hvornår skal du klippe din bøgehæk første gang?
Den første sæson bør du holde saksen i lommen. Derefter kan du når hækken er begyndt at vokse, beskære den let i siderne de første år. Du skal først beskære hækken i toppen, når den har nået den endelige højde.
Hvornår på året skal man så klippe en bøgehæk?
En voksen eller nær-udvokset bøgehæk kan du klippe i sæsonen når den først er kommet fint i gang og har foldet bladene helt ud. Typisk i juni og så sidst på sommeren. Du kan også klippe den mere, hvis du ønsker. Jeg klipper min 3-4 gange i løbet af sæsonen – mest af alt fordi jeg så ikke har for store grene. Det betyder at jeg let kan køre de afklippede “fine” grene over med vores alm. plæneklipper (med bioklip), hvor grenene så pulveriseres og dermed slipper jeg for at rive grenene sammen, og samtidig gøder det også plænen. WIN / WIN 🙂
Jeg har lavet et lille indlæg, hvor jeg beskriver lidt omkring dette: Tip: Fjern let haveaffald efter hækklipning f.eks. bøgehæk.
Hvor tyk skal en bøgehæk være for at være tæt?
Som udgangspunkt bliver en bøgehæk tæt og flot, hvis den “bare” er ca. 30-40 cm i bredden, så mere end det behøves ikke. I starten er det ikke noget problem at holde den “tynd”, men efterhånden som den får fat og når den fulde højde, så vokser den meget i bredden, så det er vigtigt at få den klippet godt ind sidst på sæsonen, så den er klar igen til forårets nye vækstperiode. Hvis den er blevet så tyk at der nærmere er tale om en beskæring, så skal du vente til foråret (se nedenfor).
Beskæring af bøgehæk
Har du en bøgehæk, som er blevet alt for stor? Så kan det være fristende bare at tage den store “saks” og klippe den fuldstændig ned, og så vente på den kommer sig. Det kan du formentlig også godt gøre i nogle tilfælde, men du risikerer at hækken går til, eller i hvert fald skal bruge 3-4 år før den bliver tæt igen. Her er et par gode råd.
Toppen kan du beskære når du vil, men det anbefales at gøre det sammen med den ene side. En bøgehæk er ikke så hårdfør, at den kan tåle massiv beskæring. Derfor anbefales det at beskære hækkens ene side det ene år, og den anden siden året efter. Simpelthen for at undgå at hækken tager for meget skade, og evt dør.
Tidspunktet for beskæringen er optimalt i tidlig forår (marts/starten af april) inden hækken begynder at blomstre og lave nye skud. På den måde bliver hækken hurtigere tæt, og man “sparer” et år i forhold hvis man beskærer hækken henne i maj/juni eller efteråret. Så kan man foråret efter beskære den manglende side.
Hvad synes du om indlægget?
Jeg håber du har fået mod på at gå videre med din bøgehæk, eller har fundet svar på dine spørgsmål. Hvis du har andre spørgsmål så skriv dem gerne nedenfor. God fornøjelse med den skønne hæk.
Giv gerne 5 stjerner, hvis du synes godt om mit indlæg.
[kkstarratings]
.
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
Vi har et par dejlige, bøgehække, som vi plantede for nok hhv. 15 og 20 år siden. Den ene er lidt tynd i det, selv om den er bred nok, hvordan gør man den tættere? Den er ikke så lang, så jeg vil godt gøre en indsats – kan jeg måske gå den igennem og studse nogle grene og kviste inde ved stammerne?
Venlig hilsen Jette
Jeg kan ikke finde ud af at ændre format på mit foto☹️
Hej Jette,
Jeg har klippet vores ene hæk meget ind, da den var blevet for tyk. Efter ca 1.5 år var der en masse skud igen, og den er nu tæt. Men det koster et par sæsoner, hvor den vil være lidt tynd. Det er lidt svært at se når du ikke har vedhæftet billedet 🙂 men håber svaret giver mening.
Vh Lars
Hej. Jeg har med stor interesse læst din side, samt spørgsmål og svar, om bøgehække. da vi har en gammel bøgehæk omkring vores have, ca. 60 m. Jeg er glad for dine tip. Især fordi vi har haft nogle snakke med naboen omkring, hvor tæt hækken kan klippes ind. Og vi har ikke været helt enige 😉
Jeg har lige et ekstra spørgsmål. Vi har vores campingvogn stående permanent i vores indkørsel, og for at vi også skal have plads nok til at gå forbi den, står den meget tæt på ad bøgehækken. Hækken visner derfor i netop dette område, hvilket er ca. 4 meter. Kan hækken overleve dette i længden?? Jeg har læst indlægget omkring et skur, der skulle placeres tæt på en hæk, men jeg synes ikke, svaret er helt entydigt 🙂
Vh Anna
Hej Anna,
En gammel bøgehæk er meget hårdfør. Vi har et skur på ca. 4 meter i længde, som står med 30 cm til selve stammen af hækken mod naboen. Den vokser ikke godt på vores side, men mod naboen fint. Den kan sagtens overleve det, så længe den får lys fra den anden side.
Vi klippede vores bøgehæk helt ned på den ene side af huset i år. Den stod næsten helt bar. Men allerede nu er den faktisk blevet rimelig grøn. Der kommer lynhurtigt små nye skud, og jeg vil skyde på at næste år, så kan man ikke længere se det.
Tak for de fine ord
KH Lars 🍀
Tusind tak for dit svar 🙂 Det er jeg glad for at vide. Det er nemlig så dejligt at have campingvognen stående hjemme hele året. Vi bruger den som et anneks, når vi ikke er på tur 🙂 Vh Anna
Jeg har læst din spændende indlæg om bearbejdelse af bøgehæk og synes især at ideen med at klippe 3-4 gange om året er interessant! Specielt fordi jeg så er fri for at rive hele l***** sammen en gang om året og spilde 14 plasticsække til formålet. Jeg tror jeg vil prøve konceptet med at klippe lidt og køre over med bioklipperen denne sæson. Og så bliver hækken forhåbentligt også tættere.
Men hvornår er de 3-4 gange? Først i juni og sidst i august – hvad med indmellem? Hvordan ved man det er tid til en omgang?
Hej Michael.
Jeg klipper den nu, og så klipper jeg den bare hver gang jeg synes der er kommet lidt for mange “stikkerter” ud fra hækken. Jeg har en elektrisk trimmer, så det tager ikke mange minutter at “trimme” hækken, hvis jeg bare gør det løbende. Jeg har en grund på 850 m2 med hæk på alle fire sider (fraset indkørsel). Det tager 30-45 minutter (inkl. plæneklipperen) at tage den hele vejen rundt, når det kun er at tage de små grene.
Håber det giver mening – ellers skriv igen 👍
Jeg synes det er en informativ artikel om bøgehækken – og tak for den. Jeg har et spørgsmål til dig. Jeg har en nyplantet bøgehæk og har fået at vide at flis omkring den ikke er godt for rødderne det første år, da flisen afgiver syre som ikke er godt for de små nye rødder. Til gengæld er jeg blevet anbefalet at lægge filt under, så vandet kan trænge igennem og ukrudtet holdes væk, så kan man året efter dække filten til med barkflis. Hvis du ved noget om det, vil du så være rar at skrive til mig. Mvh Bente T. Nielsen
Hej Bente.
Jeg har godt hørt det med rødderne og det passer sikkert. Vores hæk har udviklet sig fint selv om jeg kom flis på. Jeg orkede ikke at skulle luge konstant og heller ikke bøvlet med filten.
Men tænker da der er noget om snakken.
Mvh Lars ?
Hej.
Sommeren er i år varm og solrigt. Fantastisk 🙂
Dog betyder det haven har det hårdt… især vores bøgehæk (sat for godt 1,5 år siden). Den visner! Så er mit spørgsmål… Skal jeg vande? Har hørt 🙂 en sige den går i dvale, og jeg derved måske skader den når jeg ikke kan vande den regelmæssigt pga ferie??
Hjælp!
Vh,
Morten
Hej Morten.
Puha den varme er hård ved nye hække. Jeg ville vente med at vande, da det er for sent nu at begynde at vande, og netop som du har læst, at hækken har trukket “energien ud” af bladene/grenene, og derfor kommer til at mangle vand, hvis den først går i gang med at “vokse” igen. Hvis du vander, så skal du på en eller anden måde sørge for at den får vand dagligt/hver 2. dag, indtil vi er kommet på den anden side af tørken.
Jeg tror desværre at mange hække, der kun har 1-2 år på bagen risikerer at tørre for meget ud, da rodnettet nok ikke er helt godt nok til at kunne modstå tørken. I så fald må man skifte dem sidst på året (oktober), når jorden igen er fugtig, og så håbe på vi ikke får samme tørke næste år.
Håber det hjælper dig lidt.
Mvh Lars
Hej Lars
Vi har en gammel bøgehæk, som dels har tykke stammer, dels har vokset sig meget bred (ca. 115 cm). Den er pt ca 3 meter høj, og vi vil gerne have den ned i ca 2,4 meters højde.
Hvordan tænker du, at vi bør gribe sagen an? Og hvor smal kan vi mon gøre den? Vi tænker selv, at 80 cm er den rette bredde.
Vh. Andreas
Hej Andreas
Der bedste tidspunkt at beskære hækken på er i tidlig forår f.eks marts/april.
Jeg ville klippe top plus den ene side og så den anden side året efter. Ellers risikerer du at den går død efter den kraftige beskæring.
Toppen kan du evt også tage jer i løbet af sommeren. Den er ikke så svag ? men hvis du kan vente til foråret så er det bedst.
Ovenstående pga at de får hækken til at lave en masse nye skud. Det får du ikke ved senere beskæring og så vil hækken tage et ekstra år før den igen bliver fin og tæt ?
Mht bredden så er 75-80 cm en fin bredde ?
Hej Lars
Har netop plantet en bøgehæk. Den er ca. 150 høj. Syntes bare den ser tør ud, bladene er visne inden de blev fine orange. De små skud ser også tynde ud. Er hækken død, eller er det bare hård kost at blive gravet op og udplantet på ny. Har købt dem af en nabo, og de har ikke stået mange dage uden jord. Rødderne var meget store og alle så friske ud. Naboen har købt dem fra gartneri.
På forhånd tak Tom
Hej Tom
Det er hård kost at blive gravet op og plantet. Du kan ikke rigtig konkludere noget før til foråret, hvor du let kan se hvilke der er “døde”. Her kan du så køre ud på planteskolen og købe nogle planter du kan erstatte de “faldne” med.
De er ret hårdføre, sålænge at rødderne ikke har været tørret ud…
Held og lykke 🙂
KH Lars
Hej
Jeg har en fin bøgehæk midt på vores grund som har næsten 20 år på bagen.
På et stræk af ca. 10 meter vil jeg gerne placere et skur klods op ad hækken (ca. 20 cm fra stammen). Skuret kommer til at stå på sokkel i ca. 90 cm dybde.
Konen vil gerne vide om hækken kan overleve det? Jeg tænker ikke det bliver et problem at skære helt ind til stammen, men hvad med de rødder som vil blive gravet over?
Glæder mig til at høre jeres spådom.
Hej Jens.
Umiddelbart vil den overleve især hvis du ikke bryder rødderne nu her. Så bruger den foråret på at danne nye.
Problemet bliver mere at du skærer den ene side helt ind, hvor du så skal være opmærksom på at den anden ‘side’ vil trække meget i hækken/rødder hvis du ikke får klippet den langt ind også.
Jeg vil anbefale at give hækken mindst 40-50 cm til skuret. Så kan du også klippe den løbende.
Håber det giver mening
Mvh Lars
Skuret skal helst stå hvor det er planlagt. Men jeg læser også at jeg kan klare problemet bed at sørge for at hækken ikke vælter. Det heldige er at hækken er ret slank i forvejen.
Hækken er rimelig hårdfør, så tænker det nok skal gå, men som sagt synes jeg det er lige tæt nok, da hækken vil vokse lidt ud igen, og det bliver svært at holde den helt klippet tæt.
Du må lige give mig en update, når du har fået lavet projektet færdig 😀
En lille update fra mig og hækken.
Den korte status er at hækken lever i bedste velgående. Det der skete var…
2017 var den sommer som var tørrest i nok 20 år, så for at være på den sikre side vandede jeg ca. en time hver aften i en uge op til starten af byggeriet.
Om vinteren før opstart af byggeriet blev hækken barberet helt ind til stammerne på den ene side af hækken, hvor bygningen skulle være.
Herefter blev der i august gravet ud til sokkel 10-20 cm fra hækkens stammer, hvorved alle rødder blev fjernet på den ene side af hækken.
For at mureren kunne få plads til at arbejde så var jeg nød til at banke pæle i jorden på modsatte side og trække hækken et godt stykke væk fra muren i én dag eller to.
I dag skriver vi sommeren 2020 og hækken står ret, flot og tæt set fra siden væk fra muren, men der kommer aldrig blade på hækken ind mod muren igen.
Med denne form for “voldshandling” mod min hæk, som står i en fast ler jord, så kan jeg konstaterer at der skal noget til for at tage livet af en gammel bøgehæk.
God arbejdslyst der ude…
Hej Jens.
Mega fedt at du melder retur. Jeg er sikker på der er mange der kan bruge din feedback 👍💪🙌 tusind tak.
Mvh Lars 👌🙏
Hej Lars
Fin blog ?
Vi er ved at bygge hus og skal til at tage beslutning om hæk. Tænker selv bøgehæk, da den også lukker for indkig om vinteren. Vi bor 250 m fra havet og jorden er ret sandholdig – mon en bøgehæk ville kunne gro. Vi vil plante den i ca 150 cm fra starten og evt. i 2 lag så den bliver ekstra bred.
Tror du det kan lade sig gøre ud fra din erfaring – og noget særligt vi skal tænke på? 🙂
Vh. Mikkel
Umiddelbart vil der ikke være problemer, men I skal nok være opmærksom på et par ting alligevel.
1) Tjek hvad der ellers gror i området. Er det kun det klassiske “marhalm” der kan vokse, samt lidt fyrtræer og hybenbuske, så kan det tænkes at jorden mangler næring og er “for” sandet. Hvis der derimod sagtens kan vokse andre ting, så burde det ikke give problemer overhovedet. Den sandede jord gør at rødderne let kan sprede sig.
2) Vinden. Her ville jeg også overveje at plante den i 2 lag fra starten, så den bliver mere tæt. Vinden kan være lidt hård ved hækken de første år, men hvis planten “overlever” en sæson så skal den nok komme – det tager bare lidt længere tid på udsatte områder. Hvis I vælger at plante i 150cm, så springer i jo nogle år over, så det lyder som en fornuftig plan… Man kan jo let skifte de planter der går ud.
Håber det giver lidt mening 🙂
KH Lars
ps. hvis jorden er meget sandet, så bør du nok grave 40-50 cm ned i en rende på 25 cm i bredden, og så erstatte det med muldjord/jord fra en anlægsgartner (eller hvis du kender en bondemand). Der skal være lidt “alm.” jord for at de kan vokse ordentligt 🙂
Jeg er vokset op med bøgehækken omkring mit barndomshjem (Århusegnen) og har selv plantet og passet bøgehække igennem godt 30 år, hvor jeg nu bor (i Ribe). Det jeg læser her passer stort set udmærket med mine erfaringer og tjener som “gode råd”, hvis man står og skal i gang med sin egen hæk.
Jeg fortryder dog lidt, at jeg ikke har “leget” lidt med varianterne over den ellers så nydelige bøgehæk.. Varianter er måske botanisk et helt forkert ordvalg, men tilgiv mig: hvad med at plante noget blodbøg også, for ikke at tale om den rigtig smukke Avnbøg, som altså botanisk set ikke er en bøg, men som også har et flot efterårsløv og blade, der hænger på grenene vinteren over – ligesom den “rigtige” bøg vi bruger så meget. I mit barndomshjem havde vi en rigtig flot hæk af avnbøg. Den står der endnu, kan jeg se, når jeg kører forbi en sjælden gang….disse råd vil jeg give videre til mine børn, hvis de en skønne dag skal til at plante – bøgehække.
Hej Willy
Tak for dine tanker. Det er altid fint med lidt ekstra input. Avnbøg har jeg også set en del steder, og den er rigtig fint. Blodbøg’en kunne man måske bruge. Det har jeg aldrig set, men det kunne være en flot hæk 🙂
Den alm. bøgehæk er dog stadig, specielt på nuværende tid af året, noget af det flotteste…. God weekend.
Mvh Lars