Sundhed / LægeTræning

Stand Up Paddle Board (SUP) – en sjov sport

Introduktion

Stand up paddle board kan bruges på en ny sjov måde. Stand up paddle er den hurtigst voksende vandsport på verdensplan – og med god grund. På et paddle board kan du komme rundt på sø, hav eller i en stille å. Du får muligheden for at mærke roen og samtidig få lidt motion – og så er det sjovt.

Der er masser af indlæg omkring stand up paddle (SUP), så jeg vil give et lille indblik i “regler” og gode råd, så du kan komme up på vandet, og stadig være sikker.

 

stand up paddle board paddling regler sikkerhed kom i gang med hvordan hvor kan man

stand up paddle board paddling regler sikkerhed kom i gang med hvordan hvor kan man

 

Startpakke / Standardudstyr

  • Stand Up Paddle Board
  • Leash (snor mellem dig og dit board)
  • Redningsvest (faktisk lovpligtig i Danmark)
  • Evt. en tynd våddragt
  • Evt. Vandtæt mobilpose i lommen

 

Sådan kommer du igang

Du skal selvfølgelig have anskaffet dig ovenstående udstyr. Det bedste og smarteste er at kontakte et surfcenter, og få den gode vejledning. Når du har fået udstyret på plads, så skal du i gang med det sjovt. Her er nogle tips til, hvordan du kommer i gang uden alt for mange “fails”.

Trin 1: Start og slut

Start med få din SUP ud i knædybt vand, og start med at komme på knæene midt på dit board. Find balancen og brug din paddle til at komme ud på dybere vand (så du ikke slår dig, hvis du falder). Indtil du føler du har fundet balancen, så bliv på knæene.

Trin 2: Kom op og ned sikkert

Når det kører for dig, så kan du langsom stille dig op. Placér din paddle på tværs af dit boarde og støt dig, så du holder balancen. Du skal forblive midt på brættet med en fod på hver side af håndtaget. Placér fødderne i skulderbredde, og “lås” i knæene. Fixér blikket ude i horisonten og rejs dig langsomt.

Trin 3: Kom stille i fart

Når du er klar til at komme frem ad, så tag din paddle og skub vandet stille og roligt langs boardet et par gange på hver side, hvorefter du skifter til modsatte side. Du skal skifte hændernes stilling når du skifter side. Så kommer du hurtigt op i hastighed.

Trin 4: Når du skal dreje

I starten er den letteste måde at få boardet til at dreje på, er ved at “paddle” fremad på den enes side, og bagud på den anden. Så finder du stille ud af hvor meget der skal til for at få boardet drejet. Når du har styr på den basale drejning, så kan du øve dig i at stille dig længere bagud på boardet. Så kan du bruge vægten til tvinge boardet hurtigere rundt.

Trin 5: På dybt vand

Kommer du i bogstaveligste forstand på dybt vand og ikke kan komme retur, så læg dig ned på boardet, og bruge hænderne til at padle mod land. Kan det ikke lade sig gøre så blive på boardet, og forsøg at råbe efter hjælp. Lad være med at forsøge at svømme fra boardet – medmindre du er en habil svømmer.

 

Opmærksomhed kræves

Der er nogle situationer, som du skal være opmærksom på, og gerne have overvejet inden du ender i situationen.

Vind

Når du står på dit SUP board, så fungerer du faktisk som et sejl – altså lidt som windsurfing. Det betyder også at når du er på vej fra land, så vær opmærksom på fralandsvind, da det kan betyde at du pludselig bliver presset hurtigt fra land, og ender for langt ud.

Manglende energi

Er du træt, så bør du søge mod land især hvis du er ud på lidt dybere vand. Ryger du i vandet, så kan du få problemer med at komme op på boardet igen – og så er der pludselig langt til breden. Redningsvesten / sikkerhedsvesten har typisk en redningsfløjte du kan bruge til at få opmærksomheden fra omkring sejlende etc.

Vejr

Vær altid opdateret på vejrudsigten, så du ikke risikerer at blive fanget i pludselig ændring med kraftig vind eller storm. Så bliver det hele meget sjovere.

 

Redningsvest / sikkerhedsvest SUP

Det er et lovkrav at man skal have en sikkerhedsvest når man benytter et SUP board. Det koster 1500, hvis politiet kommer forbi. Eftersigende, så er der kommet mere fokus på det, da antallet at SUP boardere er eksploderet under Coronavirus pandemien.

 

Klar til SUP

Hvis du følger ovenstående tips, så er det bare at komme igang med SUP. Der er mange steder, hvor du kan få et introduktionskursus, og det vil jeg klar anbefale. Så får du alle tips og tricks med fra starten og ikke få en masse dårlige vaner. Brug altid en sikkerhedsvest, fornuftig påklædning og vær fornuftig. Giv besked til andre når du tager afsted og ligeledes aftale, hvornår du er hjemme igen. På den måde kan man lettere følge op, hvis du skulle være uheldig.

 

 

 

Køb et SUP board

Der er mange boards du kan vælge. Prisen hænger sammen med kvalitet, som den typisk gør. Du kan være heldig at finde en god startpakke, hvor der medfølger pumpe, paddle, leash etc. Det man typisk skal tilkøbe er en sikkerhedsvest (redningsvest), og våddragt. Her er et eksempel, men der findes mange andre typer.

Personligt ville jeg købe i en alm. surf/sportsbutik, hvor de har det bedste udstyr. Jeg ville være lidt reserveret med at købe i de store almindelige supermarkeder, som også sælger disse boards.

– i samarbejde med PriceRunner

stand up paddle board paddling regler sikkerhed kom i gang med hvordan hvor kan man

 

Inspiration

Du kan læse et inspirerende indlæg på Owayy.com om Stand-Up-Paddle, hvor Nina Brandt Jacobsen og giver god råd (instruktør)

Hvad synes du om indlægget?

Smid gerne en kommentar længere nede (hop til kommentarer).

Følg
Giv besked ved
guest

0 Kommentarer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x