Test: Steba SV100 Professional sous vide – det robuste valg

Introduktion

Sous vide er en fantastisk teknik, som er kommet for at blive. Jeg har været så heldig at få en Steba SV100 Professional til test her på Livets små ting. SV100 er en kraftigere model end de typiske stav-modeller (som vi også tidligere har testet her på bloggen). Modellen fra Steba er noget større, men kan til gengæld klare større vandbeholdere, og dermed flere lækre stege ad gangen. Spørgsmålet er, om den er lige så let at benytte i det daglige, som de mindre modeller…

 

Kort om sous vide

Sous Vide betyder “under vakuum” (dvs. uden luft). Teknikken går ud på at langtidsvarme dit kød i et vandbad med tæt kontrol over temperaturen. Du kan derfor ikke udtørre kødet, og du aktiverer enzymer i kødet så bindevævet nedbrydes. Det betyder at du får et perfekt stykke mørt kød – hver gang. Det samme som når du langtidsbager i grill og ovn – bare meget lettere.

Jeg har lavet en god beskrivelse og gennemgang af sous vide teknikken her, så du kan blive endnu klogere på, hvorfor sous vide er kommet for at blive.

 

Specifikationer Steba SV100 Professional

Kan bruges i store kar op til 30-35 liter vand (kræver min. 15 cm vand)
Vandcirkulation: 7.5 l/min
LCD skærm med blåt lys til let indstilling af tid og temperatur.
Præcis temperaturkontrol (0,1 °C ved brug af låg)
Materiale: Rustfrit stål + plast
Effekt: 1500 Watt
Vægt: 2,2 kg
Temperaturinterval: 5 °C – 99 °C (kan ikke køle)
Mål: 32 x 14,5 x 13 cm (HxBxD)

 

Byggekvalitet / Design

Indpakningen er flot og oser af kvalitet. Når man pakker den ud er man ikke i tvivl om det er kvalitet man har i hånden. Apparatet er virkelig robust, og ser ud til at kunne holde til nærmest alt. Den er lavet i hård plast (øverst), hvor der er et fint LED display (blå farve) og underdelen er i rustfrit stål. Der er et lille filter (se foto), som man kan rense, hvis der er kommet lidt ud i vandet (f.eks. lidt fra bordet, eller et klistermærke på posen).

Designet er lidt klumpet og den er stor. Det er sådan set ikke fordi den er grim, men den er bestemt ikke elegant eller flot, som nogle af de andre stav-modeller vi har testet. Betjeningsfladen er let at forstå, og har en fin opbygning.

På bagsiden af apparatet er den en monteringsholder, som du kan spænde faste på kanten af en gryde, beholder etc. Her kan man også justere højden på apparatet op og ned, så den sidder bedst muligt i vandbadet. Det er smart.

Der er en minimum/maximums indikator på forsiden. Maskinen kræver minimum 15 cm vand i den beholder du bruger.

 

Brugervenlighed

Steba SV100 Professional er ekstrem let at benytte. Indstilling af temperatur, tid og start/sluk foregår nemt via de store knapper på betjeningspanelet. Der er  +/- knapper til at justere tid og temperatur, og start/stop. Man kan også let skifte mellem Fahrenheit og Celcius, hvis man har hang til dette (f.eks. hvis man læser amerikanske opskrifter).

Rent betjeningsmæssigt, så kan det ikke rigtigt gøres lettere, og det fungerer. Den har ikke alle mulige smarte ting (bluetooth eller WIFI), men i bund og grund, så har man hos Steba fokuseret på at SV100 Professional skal gøre det den er bedst til – nemlig at styre varmen i vandbadet, og det gør den. Hverken mere eller mindre.

Jeg har lagt mærke til, at der ofte lige går et par minutter når mål-temperaturen er nået, før temperaturen bliver helt stabil. Jeg ved ikke om det er fordi den har en sensor, der lige skal “stabilisere sig” (da den svinger lidt i starten +/- 0.5 grad). Når der er gået et par minutter, så er temperaturen efterfølgende klippestabil.

Hvis du vælger at bruge timeren i apparatet, så vil den afspilles en bip-lyd når tiden er gået. Den vil blive afspillet hvert minutter indtil du “gør noget”. Det er faktisk en fin funktion, så man ved hvornår “tiden er gået”, og ikke glemme sit kød.

 

Støjniveau

Når man vælger sin sousvide maskine, så skal man være opmærksom på støjniveau, byggekvalitet, temperaturstyring og selvfølgelig prisen. Som almindelig forbruger er støjniveauet meget vigtigt, da man ofte apparatet stående tændt på køkkenbordet i mange timer, og derfor skal det helst være støjsvagt.

Steba SV100 Professional er ikke den mest støjsvage vi har haft til test. Pumpen siger lidt, men det er til at holde ud. Man kan høre en svag summen fra pumpen, men ikke noget der gør, at man ikke kan opholde sig i rummet samtidig. Man vil dog kunne høre den – selv hvis man sidder 5-10 meter fra den. Det er acceptabelt, og det må man nok acceptere, når man får et apparat med en væsentlig kraftigere pumpe (klarer op til 30-35L) end de lidt svagere stav-modeller.

 

Flexibilitet / Størrelse

Det gode ved sousvide “stave”, som sænkes ned i gryder/beholdere som du allerede har derhjemme er, at de netop ikke fylder så meget som en af de større “sousvide-badekar” som ligner gammeldags friturekogere. Du kan netop bruge de gryder du allerede har i hjemme. Vi plejer at bruge en stor suppegryde, som er rigelig stor når der skal laves mad til vores familie på 4.

Skal du lave mad til flere, så vil jeg anbefale dig at anskaffe dig en termokasse med låg. I låget kan du så lave et hul, hvor sous-vide apparatet passer ned igennem. På den måde isolerer du vandet, så du ikke skal bruge ret meget energi på at holde temperaturen konstant. Det er genialt, hvis du f.eks. vil lave 1-4 store stege etc.

Steba SV100 Professional’s pumpe kan klare beholdere med op til 30-35 L vand. Det er helt perfekt til f.eks. en termokasse. Mange billige modeller har ofte en lidt svagere pumpe, så de kun kan bruges op til omkring 10-12 liters beholdere. Hvis de bruges i større vandbade, så bliver temperaturen ustabil, da vandet ikke cirkulerer godt nok rundt om kødet..

 

Pris

Sousvide apparater er faldet rigtig meget de seneste år. De almindelige forbrugere er kommet med på vognen, og det gør jo også markedet mere interessant for flere producenter, som så presser prisen nedad. Det er kun godt.

Steba SV100 Professional ligger i den dyre ende af skalaen. I skrivende stund er prisen omkring 1800 kroner. Det er lidt dyrere end de mindre sousvide-stave, men til gengæld får man også en robust maskine med en super god pumpe, som kan trække større termokasser (op til 30-35L).

Den kan aktuelt købes hos blandt andet www.sousvide.dk (direkte link), som er en af de største forhandlere af enheder og tilbehør, og så har de markedets bedste priser.

 

Afkalkning

En anden smart ting er “rengøringsalarmen”, der efter 100 timers brug får Steba SV100 Professional til at komme med en lyd-advarsel (og CLEAN i displayet), som betyder at du skal rense/afkalke varmelegeme for at bevare det lave strømforbrug.

Find en beholder med en minimumshøjde på 18 cm og en diameter på højst 25 cm. Derudover skal du bruge 1L afkalkningsvæske. Du kan f.eks. bruge 1 liter eddike (klar) eller hvis du har afkalkningstabletter til din kaffemaskine.

Når du er klar sætter du sous vide maskinen fast på beholderen. Fylder almindelig vand op til minimumsmærket, og tilsætter så 1L afkalker. Start maskinen og tryk på – og Stop-knappen samtidig. Så starter afkalkningen (3 timer ved 80 grader). Herefter er den nulstillet, og der går 100 timer mere før næste afkalkning. Du kan altid gentage afkalkningen, hvis du kan se at der sidder kalk på varmelegemet.

 

Andet tilbehør

Udover en sousvide maskine skal du kunne vakuumpakke kødet. Du kan bruge en Zip-lock pose (der sænkes i vand, så luften klemmes ud), men jeg vil anbefale at anskaffe en vakuumpakker, som suger luften ud af posen, så varme kan overføres til kødet bedst muligt. Jeg har selv en vacuumpakker og det fungerer super godt. Det forlænger også holdbarheden (læs mere her)

Søger du en vakuumpakker, så er der både poser og vakuummaskiner hos Coop.dk.

Du støtter gratis bloggen, hvis du benytter mine links i forbindelse med et køb. Det er fuldstændig gratis for dig og betyder meget for en lille blog som min. Tusind tak.

 

Videoer

 

Spørgsmål og kommentarer

Har du spørgsmål eller kommentarer til Steba SV100 Professional så skriv dem gerne nedenfor… Så svarer jeg efter bedste evne. Smid også gerne et “Synes godt om”, så bliver vi super glade 😀

 

Billeder

Konklusion

Powered by WP Review

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding, er husejer og læge. Er gift og har 2 børn. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et produkt du har fået, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked, så ser vi på det...

Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding, er husejer og læge. Er gift og har 2 børn. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

4 tanker om “Test: Steba SV100 Professional sous vide – det robuste valg

  • Pingback:Sous vide - hvad er det og hvorfor er det så godt? | Livets små ting

  • 21. marts 2018 at 18:12
    Permalink

    Skriv endelig hvis du har et spørgsmål, så skal jeg svare så godt som muligt.
    Rigtig god fornøjelse.
    mvh Lars

    Svar
    • 12. juni 2018 at 22:04
      Permalink

      Hej Lars. Min Sv100 har kørt de 3 timer på 80 grader men den skriver stadig clean når jeg tænder den.. kan man selv genstarte den?

      Svar
      • 13. juni 2018 at 19:52
        Permalink

        Hej martin.
        Har du valgt renseprogrammet (minus-knappen samtidig med stop-knappen) eller kørt manuelt de 3 timer?

        Den burde selv lave et reset.
        Mvh Lars

        Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.