Køkken og hjemMadSous VideTests

Test: Steba SV100 Professional sous vide – det robuste valg

Introduktion

Sous vide er en fantastisk teknik, som er kommet for at blive. Jeg har været så heldig at få en Steba SV100 Professional til test her på Livets små ting. SV100 er en kraftigere model end de typiske stav-modeller (som vi også tidligere har testet her på bloggen). Modellen fra Steba er noget større, men kan til gengæld klare større vandbeholdere, og dermed flere lækre stege ad gangen. Spørgsmålet er, om den er lige så let at benytte i det daglige, som de mindre modeller…

 

Kort om sous vide

Sous Vide betyder “under vakuum” (dvs. uden luft). Teknikken går ud på at langtidsvarme dit kød i et vandbad med tæt kontrol over temperaturen. Du kan derfor ikke udtørre kødet, og du aktiverer enzymer i kødet så bindevævet nedbrydes. Det betyder at du får et perfekt stykke mørt kød – hver gang. Det samme som når du langtidsbager i grill og ovn – bare meget lettere.

Jeg har lavet en god beskrivelse og gennemgang af sous vide teknikken her, så du kan blive endnu klogere på, hvorfor sous-vide er kommet for at blive.

 

Specifikationer Steba SV100 Professional

Kan bruges i store kar op til 30-35 liter vand (kræver min. 15 cm vand)
Vandcirkulation: 7.5 l/min
LCD skærm med blåt lys til let indstilling af tid og temperatur.
Præcis temperaturkontrol (0,1 °C ved brug af låg)
Materiale: Rustfrit stål + plast
Effekt: 1500 Watt
Vægt: 2,2 kg
Temperaturinterval: 5 °C – 99 °C (kan ikke køle)
Mål: 32 x 14,5 x 13 cm (HxBxD)

 

Byggekvalitet / Design

Indpakningen er flot og oser af kvalitet. Når man pakker den ud er man ikke i tvivl om det er kvalitet man har i hånden. Apparatet er virkelig robust, og ser ud til at kunne holde til nærmest alt. Den er lavet i hård plast (øverst), hvor der er et fint LED display (blå farve) og underdelen er i rustfrit stål. Der er et lille filter (se foto), som man kan rense, hvis der er kommet lidt ud i vandet (f.eks. lidt fra bordet, eller et klistermærke på posen).

Designet er lidt klumpet og den er stor. Det er sådan set ikke fordi den er grim, men den er bestemt ikke elegant eller flot, som nogle af de andre stav-modeller vi har testet. Betjeningsfladen er let at forstå, og har en fin opbygning.

På bagsiden af apparatet er den en monteringsholder, som du kan spænde faste på kanten af en gryde, beholder etc. Her kan man også justere højden på apparatet op og ned, så den sidder bedst muligt i vandbadet. Det er smart.

Der er en minimum/maximums indikator på forsiden. Maskinen kræver minimum 15 cm vand i den beholder du bruger.

 

Brugervenlighed

Steba SV100 Professional er ekstrem let at benytte. Indstilling af temperatur, tid og start/sluk foregår nemt via de store knapper på betjeningspanelet. Der er  +/- knapper til at justere tid og temperatur, og start/stop. Man kan også let skifte mellem Fahrenheit og Celcius, hvis man har hang til dette (f.eks. hvis man læser amerikanske opskrifter).

Rent betjeningsmæssigt, så kan det ikke rigtigt gøres lettere, og det fungerer. Den har ikke alle mulige smarte ting (bluetooth eller WIFI), men i bund og grund, så har man hos Steba fokuseret på at SV100 Professional skal gøre det den er bedst til – nemlig at styre varmen i vandbadet, og det gør den. Hverken mere eller mindre.

Jeg har lagt mærke til, at der ofte lige går et par minutter når mål-temperaturen er nået, før temperaturen bliver helt stabil. Jeg ved ikke om det er fordi den har en sensor, der lige skal “stabilisere sig” (da den svinger lidt i starten +/- 0.5 grad). Når der er gået et par minutter, så er temperaturen efterfølgende klippestabil.

Hvis du vælger at bruge timeren i apparatet, så vil den afspilles en bip-lyd når tiden er gået. Den vil blive afspillet hvert minutter indtil du “gør noget”. Det er faktisk en fin funktion, så man ved hvornår “tiden er gået”, og ikke glemme sit kød.

 

Støjniveau

Når man vælger sin sousvide maskine, så skal man være opmærksom på støjniveau, byggekvalitet, temperaturstyring og selvfølgelig prisen. Som almindelig forbruger er støjniveauet meget vigtigt, da man ofte apparatet stående tændt på køkkenbordet i mange timer, og derfor skal det helst være støjsvagt.

Steba SV100 Professional er ikke den mest støjsvage vi har haft til test. Pumpen siger lidt, men det er til at holde ud. Man kan høre en svag summen fra pumpen, men ikke noget der gør, at man ikke kan opholde sig i rummet samtidig. Man vil dog kunne høre den – selv hvis man sidder 5-10 meter fra den. Det er acceptabelt, og det må man nok acceptere, når man får et apparat med en væsentlig kraftigere pumpe (klarer op til 30-35L) end de lidt svagere stav-modeller.

 

Flexibilitet / Størrelse

Det gode ved sousvide “stave”, som sænkes ned i gryder/beholdere som du allerede har derhjemme er, at de netop ikke fylder så meget som en af de større “sousvide-badekar” som ligner gammeldags friturekogere. Du kan netop bruge de gryder du allerede har i hjemme. Vi plejer at bruge en stor suppegryde, som er rigelig stor når der skal laves mad til vores familie på 4.

Skal du lave mad til flere, så vil jeg anbefale dig at anskaffe dig en termokasse med låg. I låget kan du så lave et hul, hvor sous-vide apparatet passer ned igennem. På den måde isolerer du vandet, så du ikke skal bruge ret meget energi på at holde temperaturen konstant. Det er genialt, hvis du f.eks. vil lave 1-4 store stege etc.

Steba SV100 Professional’s pumpe kan klare beholdere med op til 30-35 L vand. Det er helt perfekt til f.eks. en termokasse. Mange billige modeller har ofte en lidt svagere pumpe, så de kun kan bruges op til omkring 10-12 liters beholdere. Hvis de bruges i større vandbade, så bliver temperaturen ustabil, da vandet ikke cirkulerer godt nok rundt om kødet..

 

Afkalkning

En anden smart ting er “rengøringsalarmen”, der efter 100 timers brug får Steba SV100 Professional til at komme med en lyd-advarsel (og CLEAN i displayet), som betyder at du skal rense/afkalke varmelegeme for at bevare det lave strømforbrug.

Find en beholder med en minimumshøjde på 18 cm og en diameter på højst 25 cm. Derudover skal du bruge 1L afkalkningsvæske. Du kan f.eks. bruge 1 liter eddike (klar) eller hvis du har afkalkningstabletter til din kaffemaskine.

Når du er klar sætter du sous vide maskinen fast på beholderen. Fylder almindelig vand op til minimumsmærket, og tilsætter så 1L afkalker. Start maskinen og tryk på – og Stop-knappen samtidig. Så starter afkalkningen (3 timer ved 80 grader). Herefter er den nulstillet, og der går 100 timer mere før næste afkalkning. Du kan altid gentage afkalkningen, hvis du kan se at der sidder kalk på varmelegemet.

 

Pris

Sousvide apparater er faldet rigtig meget de seneste år. De almindelige forbrugere er kommet med på vognen, og det gør jo også markedet mere interessant for flere producenter, som så presser prisen nedad. Det er kun godt.

Steba SV100 Professional ligger i den dyre ende af skalaen. I skrivende stund er prisen omkring 1800 kroner. Det er lidt dyrere end de mindre sousvide-stave, men til gengæld får man også en robust maskine med en super god pumpe, som kan trække større termokasser (op til 30-35L).

Her er en prisoversigt over de billigste steder med helt opdaterede priser (Pricerunner). Så slå til, hvis du er interesseret…

Jeg har et samarbejde med Pricerunner, som altid sørger for at give dig de bedste priser. Du kan se priserne med og uden fragt.

– i samarbejde med PriceRunner

 

Andet tilbehør

Udover en sousvide maskine skal du kunne vakuumpakke kødet. Du kan bruge en Zip-lock pose (der sænkes i vand, så luften klemmes ud), men jeg vil anbefale at anskaffe en vakuumpakker, som suger luften ud af posen, så varme kan overføres til kødet bedst muligt. Jeg har selv en vacuumpakker og det fungerer super godt. Læs mit indlæg omkring, hvorfor vakuumpakning forlænger holdbarheden af dit kød.

Søger du en vakuumpakker, så er der både poser og vakuummaskiner hos Coop.dk.

Du støtter gratis bloggen, hvis du benytter mine links i forbindelse med et køb. Det er fuldstændig gratis for dig og betyder meget for en lille blog som min. Tusind tak.

 

Videoer

 

Spørgsmål og kommentarer

Har du spørgsmål eller kommentarer til Steba SV100 Professional så skriv dem gerne nedenfor… Så svarer jeg efter bedste evne. Smid også gerne et “Synes godt om”, så bliver vi super glade ?

[fblike]

 

Billeder


Steba SV100 Professional er stillet til rådighed af Steba.

 

Konklusion

Steba SV100 Professional
  • Byggekvalitet / Design
  • Brugervenlighed
  • Støjniveau
  • Flexibilitet / Størrelse
  • Pris
4.1

Samlede vurdering

Steba SV100 Professional er som navnet antyder et apparat, som kan bruges både i private, men også i mere professionelle sammenhænge. Den kraftige pumpe gør, at den kan bruge i større vandbade, og dermed til flere stege ad gangen. Den er super let at indstille og den fungerer bare! Pumpen larmer lidt mere en de små modeller, men det er acceptabelt.

Vil du have muligheden for at lave mad til mange personer på een gang, så er det er super godt valg. Hvis du primært “bare” laver til familien og et vennepar, så er den næsten overkill. Den er lidt bøvlet at gemme væk i en almindelig køkkenskuffe, men kan være der, hvis skuffen er 15cm i højden.

Steba SV100 Professional er uden tvivl et godt valg…

bedste pris

Gode ting

  • Kraftig pumpe (30-35 L)
  • Sikker temperaturstyring
  • Enkelt betjening
  • Afkalkningsadvarsel
  • Filter
  • Super byggekvalitet

Dårlige ting

  • Hørbar summen fra pumpen
  • Lidt stor og klodset
Følg
Giv besked ved
guest

18 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Hanne
Hanne
1 År siden

Hej. Jeg kan slet ikke på liv i min sv100. Manualen siger, der sidder en tænd/sluk-knap på bagsiden, og jeg har kigget og følt – men nej. Jeg kan ikke finde den og ser ejheller spor efter, hvor den kunne ha’ været. Jeg har så sat strøm til og prøvet alle knapper på displayet – både som tryk og ved at holde dem nede lidt, men der sker intet. Apparatet sidder på en stor gryde og der er påfyldt vand til mellem min og max. Hvad gør jeg galt?

Otto
Otto
3 år siden

Jeg fik ikke startet på rigtig måde da jeg sku afkalker min sv100 hældte 1 ltr eddike i det i forvejen varme vand og kørte så 3 timer ved 80 grader – desværre piber alarmen hver jeg starter og kan ikke komme væk fra clean programmet – findes der en reset knap så man kan komme videre – uden nødvendigvis at køre programmet igen
Mvh Otto

Lars
Svar til  Otto
3 år siden

Det kan du desværre ikke. Du bliver nødt til at køre programmet igen – måske bare næste gang du har noget i baljen. Ellers vil den ikke nulstille timeren.
Du kan læse manualen her, hvis du har smidt den ud 🙂

Pøj pøj
/L
https://steba.com/wp-content/uploads/2019/02/SV-100-480-13277-2017-09-12.pdf

Flemming
Flemming
3 år siden

Står den afkalkningsmåde i manualen?

Gert Nielsen
Gert Nielsen
5 år siden

hvordan nulstiller man,den bibber 3 gange /forlidt vand men den er på max.hvad gør jeg

Gert Nielsen
Gert Nielsen
Svar til  Lars Koch Hansen
5 år siden

min er ny det er første gang jeg starter den.nu har jeg trykke på sikringen for overop hedning og så starter den.håber det var det,god vekend gert

Thomas
Thomas
Svar til  Gert Nielsen
6 måneder siden

Hvor fandt du resetknappen?
Cirkulationen kører godt nok, men den vil ikke varme

Lene
Lene
5 år siden

Jeg satte min Stena 100sv igang kl 10.15 og den kørte på den rigtige temperatur da jeg tog på arbejde kl 13..
Her ved hjemkomsten kører den stadig. Den aktuelle temperatur angiver maskinen nu til 255,9 celcius, og det er helt hen i vejret. Måling med stegetermometer i vandet siger 47 grader. What to do?

Jørgen Nielsen
Jørgen Nielsen
Svar til  Lene
5 år siden

Prøv da at kontakte producenten. Det lyder som om produktet er blevet defekt. Måske fået fugt på en eller anden måde.

Mvh Jørgen

Martin
Martin
Svar til  Lars Koch Hansen
6 år siden

Hej Lars. Min Sv100 har kørt de 3 timer på 80 grader men den skriver stadig clean når jeg tænder den.. kan man selv genstarte den?

18
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x