Verdens bedste brød – også kaldet grydebrød

Introduktion

For år tilbage kom Jim Lahey (fra New York) på en fantastisk idé med at lave et i en jerngryde. Det er efterfølgende blevet kaldt “verdens bedste brød” – og med god grund. Det skal ikke æltes, og kan i princippet laves af selv den mindst køkkenvante person i hjemmet. Her er en lille variation af det lækre brød, hvor der “krydres” lidt med solsikker/sesamkerner i bunden. Det giver lige et ekstra pift – og så smager det bare super godt.

Idéen er simpel. Man bruger låget til at holde på fugten, hvilket gør at dejen hæver ekstra godt inden den “sætter” skorpen. Det gør også skorpen ekstra tyk og sprød. Win win… Det er SÅ nemt…

 

Opskriften

5 fra 7 stemmer
grydebrød verdens bedste brød opskrift på sådan laver du støbejernsgryde æltefrit brød let letteste
Verdens bedste brød (grydebrød)
Forberedelse
2 min
Tilberedning
45 min
Samlet tid
47 min
 
Verdens bedste brød laves let og uden at skulle ælte dejen. Resultatet er genialt, og bliver perfekt hver eneste gang.


Kategori: Brød
Antal: 1 brød (a 6 pers)
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
  • 5 gram Gær (størrelse som en ært)
  • 600 gram Vand
  • 2 tsk Salt (fint)
  • 1-2 tsk Honning (Akasie - kan undlades)
  • 625 gram Hvedemel
  • 2 spsk Solsikkerkerner el. sesamfrø (kan kommes i bunden af gryden)
  • 1 Støbejernsgryde / eller anden gryde der kan tåle at komme i ovnen med låg
Fremgangsmåde
  1. Opløs gæret i vandet. Tilsæt hvedemel, salt og honning. Rør det lidt rundt med en ske/gaffel til melet er blevet vådt. Dejen skal være våd og uden en masse klumper (Husk at den hæver noget, så brug en stor skål)

  2. Stil dejen til hævning i 12-18 timer (f.eks. natten over) - dæk den af med plastik. Jo længere tid du lader den hæve, jo mere "syrlighed" får brødet.

  3. Et par timer før du skal lave brødet vender du dejen rundt nogle gange med en ske/dejskraber. Lad den igen hæve et par timer.

  4. 20-30 minutter før du vil gå i gang med bagningen tænder du ovnen på 250 °C (brug gerne varmluft). Stil så gryden ind i ovnen med låget på. Lad den blive godt gennemvarm. Det tager lidt tid før gryden er gennemvarm, så mindst 10 minutter hvor ovnen "er varm".

  5. Når du er klar tilsætter du solsikkekerner/sesamfrø ned i gryden, så de lige ristes lidt af.  

  6. Efter et par minutter tager du gryden ud af ovnen og hælder den våde dej direkte ned i bunden på den varme gryde (ingen fedtstof). Kom låget på og bag brødet i 30 minutter.

  7. Efter 30 minutter tages låget af og lad så brødet bage videre i 15 minutter (Her skifter jeg til alm. varme, men det behøves ikke). 

  8. Når tiden er gået tager du gryden ud af ovnen, og "hælder" brødet ud på en rist. Lad det afkøle i ca. 15-30 minutter før servering. 

Opskriftsnoter

Serveres med smør eller til diverse tapas ting... Får helt munden til at løbe i vand bare ved tanken om det lækre brød.

 

Et par tips:

  • Tilsæt f.eks. pinje- eller græskarkerner, nødder, revet gulerod, krydderier eller andre gode ting til selve dejen. Kun fantasien sætter grænser. Det kan kun blive et hit...
  • Skift evt. noget af hvedemelet ud med en mere grov type mel f.eks. grahamsmel, rugmel, fuldkorns hvedemel etc. Så får du et mere "rustikt" look og mørkere farve.

 

Velbekomme 🙂

 

Hvad synes du om opskriften?

Jeg vil meget gerne høre din mening om det lækre brød. Hvis du synes om opskriften må du meget gerne trykke på de 5 små stjerne over billedet i opskriften. Du kan også give 5 stjerner i forbindelse med at du skriver et spørgsmål eller har en kommentar til opskriften.

 

Billeder

 

Spørgsmål eller kommentarer

Har du lyst til at dele din oplevelse med grydebrød må du super gerne gøre det nedenfor. Du har også mulighed for at vedhæfte et billede. Jeg vil elske at se dit resultat 🙂 Har du spørgsmål er du selvfølgelig også velkommen til at skrive det nedenfor.

Velbekomme.

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

4 tanker om “Verdens bedste brød – også kaldet grydebrød

  • 10. marts 2018 at 22:21
    Permalink

    Hej Lars.
    Har lige læst omkring jeres problemer med Smarthouse, da vi selv står i samme situation. Vores hus er også 10 år, så mon ikke det er en lysdæmper hos os også.
    – jeg har lige set din opskrift på brød og det er jeg sikker på vi vil prøve i nær fremtid.

    held og lykke

    /Brian

    Svar
    • 12. marts 2018 at 22:37
      Permalink

      Hej Brian,
      Nu kan jeg ikke lige læse ud af din besked, hvordan jeres Smarthouse opfører sig 🙂 Men hvis det klikker og blinker, som jeg tidligere har beskrevet, så kunne det sagtens være det der er galt.

      Find en der har forstand på det i nærheden af hvor du bor – det er det bedste råd. Jeg havde flere “store” firmaer ude, der ikke kunne finde ud af det, og “bare” anbefalede at skifte det hele til f.eks IHC etc.

      Ps… du fortryder ikke det med brødet 😉

      Svar
  • 19. februar 2018 at 23:33
    Permalink

    Elsker grydebrødet. Det har vi lavet så mange gange hjemme hos os. Havde helt glemt hvor godt det er. Tusind tak for at genopfriske opskriften på verdens bedste brød ❤️

    Mange hilsner
    Emilie

    Svar
    • 20. februar 2018 at 12:50
      Permalink

      Hej Emilie.
      Velbekomme og dejligt du fik lidt inspiration 😉😊
      Rigtig god dag.
      Kh Lars

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.