Verdens bedste brød – også kaldet grydebrød

Introduktion

For år tilbage kom Jim Lahey (fra New York) på en fantastisk idé med at lave et i en jerngryde. Det er efterfølgende blevet kaldt “verdens bedste brød” – og med god grund. Det skal ikke æltes, og kan i princippet laves af selv den mindst køkkenvante person i hjemmet. Her er en lille variation af det lækre brød, hvor der “krydres” lidt med solsikker/sesamkerner i bunden. Det giver lige et ekstra pift – og så smager det bare super godt.

Idéen er simpel. Man bruger låget til at holde på fugten, hvilket gør at dejen hæver ekstra godt inden den “sætter” skorpen. Det gør også skorpen ekstra tyk og sprød. Win win… Det er SÅ nemt…

grydebrød verdens bedste brød opskrift på sådan laver du støbejernsgryde æltefrit brød let letteste

Verdens bedste brød (grydebrød)

Verdens bedste brød laves let og uden at skulle ælte dejen. Resultatet er genialt, og bliver perfekt hver eneste gang. 1 brød går til ca. 6-8 personer. Jeg bruger en støbejernsgryde fra Le Creuset på 22-24 cm i diameter.
4.38 fra 16 stemmer
Udskriv Del på Facebook Pin Kommentér
Ret: Brød
Køkken: Amerikansk
Forb. tid: 2 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Hævetid: 12 timer
Samlet tid: 12 timer 47 minutter
Antal: 1 brød
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
 • 5 gram gær (størrelse som en ært)
 • 600 gram vand
 • 2 tsk salt (fint)
 • 1-2 tsk honning (Akasie - kan undlades)
 • 625 gram hvedemel
 • 2 spsk solsikkerkerner el. sesamfrø (kan kommes i bunden af gryden)
 • 1 støbejernsgryde / eller anden gryde der kan tåle at komme i ovnen med låg
Fremgangsmåde
 • Opløs gæret i vandet. Tilsæt hvedemel, salt og honning. Rør det lidt rundt med en ske/gaffel til melet er blevet vådt. Dejen skal være våd og uden en masse klumper (Husk at den hæver noget, så brug en stor skål)
 • Stil dejen til hævning i 12-18 timer (f.eks. natten over) - dæk den af med plastik. Jo længere tid du lader den hæve, jo mere "syrlighed" får brødet.
 • 30 minutter før du vil gå i gang med bagningen tænder du ovnen på 250 °C (brug gerne varmluft). Stil så gryden ind i ovnen med låget på. Lad den blive godt gennemvarm. Det tager lidt tid før gryden er gennemvarm, så mindst 15 minutter, efter ovnen har nået de 250 grader.
 • Når du er klar, tilsætter du solsikkekerner/sesamfrø ned i gryden, så de lige ristes lidt af.  
 • Efter et par minutter tager du gryden ud af ovnen og hælder den våde dej direkte ned i bunden på den varme gryde (ingen fedtstof). Kom låget på og bag brødet i 30 minutter.
 • Efter 30 minutter tages låget af og lad så brødet bage videre i 15 minutter (Skru ned på 210 grader og almindelig varme - ikke varmluft). 
 • Når tiden er gået tager du gryden ud af ovnen, og "hælder" brødet ud på en rist. Lad det afkøle i ca. 15-30 minutter før servering. 
Opskriftsnoter
Serveres med smør eller til diverse tapas ting... Får helt munden til at løbe i vand bare ved tanken om det lækre brød.
Et par tips:
 • Tilsæt f.eks. pinje- eller græskarkerner, nødder, revet gulerod, krydderier eller andre gode ting til selve dejen. Kun fantasien sætter grænser. Det kan kun blive et hit...
 • Skift evt. noget af hvedemelet ud med en mere grov type mel f.eks. grahamsmel, rugmel, fuldkorns hvedemel etc. Så får du et mere "rustikt" look og mørkere farve.
 • Hvis brødet "hænger" fast i gryden, så har gryden (og måske ovnen) ikke været varm nok fra starten.
 • Oplever du alligevel at brødet hænger fast, så kan du drysse lidt mel i bunden inden du hælder dejen i.
Velbekomme 🙂
Ernæringsfakta
Antal: 1brød

følg mig på instagram

 

Hvad synes du om opskriften?

Jeg vil meget gerne høre din mening om det lækre brød. Hvis du synes om opskriften må du meget gerne trykke på de 5 små stjerne over billedet i opskriften. Du kan også give 5 stjerner i forbindelse med at du skriver et spørgsmål eller har en kommentar til opskriften (hop til kommentarfeltet).

 

Billeder

 

Spørgsmål eller kommentarer

Har du lyst til at dele din oplevelse med grydebrød må du super gerne gøre det i nedenstående kommentarfelt. Du har også mulighed for at vedhæfte et billede. Jeg vil elske at se dit resultat 🙂 Har du spørgsmål er du selvfølgelig også velkommen til at skrive det nedenfor.

Velbekomme.

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

10 thoughts on “Verdens bedste brød – også kaldet grydebrød

 • Pingback: Grillet toast med beouf onglet, ramsløgskapers og blåskimmel (opskrift) | Livets små ting

 • 23. maj 2020 kl. 17:12
  Permalink

  Hej Lars,
  Jeg har meget ofte nydt godt af din fantastiske gode opskrift på grove ciabatta flutes/ boller😋😋😋Så lækre og med store flotte huller 👍🏻👍🏻👍🏻 Imorgen står den på grydebrød … og havde overvejet at bruge samme opskrift , kan jeg mon det ? Har ser din opskrift på grydebrød og det er måske den bedste at bruge 👍🏻😋😊
  Tak for skønne opskrifter 👍🏻

  Besvar
 • 9. februar 2020 kl. 09:54
  Permalink

  Jeg har lavet brødet et par gange nu, og jeg synes brødet brænder på og bliver helt forkullet i overfladen, hvis jeg giver det så længe, som du skriver i opskriften. Men jeg er samtidig nervøs for at give det meget mindre, da jeg ikke ønsker at stå med et uvant brød. Derudover ville mit brød heller ikke slippe igår, på trods af at gryden havde været inde i ovnen virkelig lang tid.. 🙁

  Besvar
  • 9. februar 2020 kl. 10:49
   Permalink

   Hej Marie.
   Hvilken type gryde bruger du. Jeg bruger en der er ca 22-24cm i diameter og så er den godt tyk i jernet.
   Det har endnu aldrig mislykket.

   Prøv evt at skrue temperaturen ned på 210 grader og alm varme når du tager låget af.

   Håber det lykkes for sig 👍
   Kh Lars 🍀

   Besvar
 • 30. januar 2020 kl. 22:28
  Permalink

  Jeg har bagt brødet mange gange, men sidste gang ville det ikke slippe gryden til trods for at gryden var skoldhed. Har du nogle gode råd der?

  Besvar
  • 31. januar 2020 kl. 06:37
   Permalink

   Hej Maibritt.
   Det lyder lidt underligt. Det har jeg ikke oplevet før. Det lyder som om gryden ikke har været længe nok i den varme ovn og dermed er varmen ‘suget’ ud af jernet hurtigt.

   Ellers må det være noget med ingredienserne. Du må prøve igen 😉. Opskriften burde være 99,9% sikker 🙏🙌❤️

   God dag
   Lars 🍀

   Besvar
 • 10. marts 2018 kl. 22:21
  Permalink

  Hej Lars.
  Har lige læst omkring jeres problemer med Smarthouse, da vi selv står i samme situation. Vores hus er også 10 år, så mon ikke det er en lysdæmper hos os også.
  – jeg har lige set din opskrift på brød og det er jeg sikker på vi vil prøve i nær fremtid.

  held og lykke

  /Brian

  Besvar
  • 12. marts 2018 kl. 22:37
   Permalink

   Hej Brian,
   Nu kan jeg ikke lige læse ud af din besked, hvordan jeres Smarthouse opfører sig 🙂 Men hvis det klikker og blinker, som jeg tidligere har beskrevet, så kunne det sagtens være det der er galt.

   Find en der har forstand på det i nærheden af hvor du bor – det er det bedste råd. Jeg havde flere “store” firmaer ude, der ikke kunne finde ud af det, og “bare” anbefalede at skifte det hele til f.eks IHC etc.

   Ps… du fortryder ikke det med brødet 😉

   Besvar
 • 19. februar 2018 kl. 23:33
  Permalink

  Elsker grydebrødet. Det har vi lavet så mange gange hjemme hos os. Havde helt glemt hvor godt det er. Tusind tak for at genopfriske opskriften på verdens bedste brød ❤️

  Mange hilsner
  Emilie

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tryk meget gerne på de 5 stjerner, der også vises i din kommentar.