Irritabel tyktarm (IBS – colon irritabile) – hvad er det og hvad kan man gøre for at forbedre symptomerne?

Hvad er irritabel tyktarm?

Kært barn har mange navne: irriteret tarm, irritabel tyktarm, nervøs tyktarm, colon irritable, tyktarmskatar, nervøs tarm, colon irritabile, irriteret tyktarm m.fl. På engelsk: Irritable Bowel Syndrom (IBS).

Irritabel tyktarm er en sygdom, som rigtig mange personer stifter bekendtskab med i løbet af livet. De klassiske gener er vekslende afføring og ubehag i maven, som bedres efter man er kommet af med afføring/luft. Man anslår at ca. 16% af alle voksne danskere under 50 år symptomer på IBS (1).

Tidligere har mange fået diagnosen, hvis man ikke lige kunne finde på andet, eller hvis man mente det var psykisk. I dag er det ROM-kriterierne, der ligger til grund for diagnosen. Det er vigtigt at vide, at IBS en godartet tilstand, der kan give varierende grader af gener, men ikke øger risikoen for kræft eller tidlig død.

I den følgende tekst vil jeg primært omtale sygdommen som IBS eller irriteret tyktarm.

Klassiske symptomer på irritabel tyktarm

 • Ubehag, mavesmerter eller kraftig mavekneb, som oftest lettes ved luftafgang eller ved afføring.
 • Vekslende afføringsmønster, hvor fx forstoppelse i perioder afløses af diarré eller normal afføring.
 • Slim afgang
 • Oppustethed og rigelig luftafgang
 • Rumlen i maven.
 • Afføringen og prutterne kan lugte fælt.
 • Fornemmelsen af at man ikke bliver “tømt” ordentligt efter toiletbesøg, og må gå flere gange.

Hvad er årsagen?

Idag kender man ikke den præcise årsag til IBS. Det er formentlig et sammenspil mellem en masse forskellige faktorer.

Der er overvægt af kvinder der lider af irriteret tyktarm. Det er en yderst hyppig tilstand, og mange vil på et tidspunkt i deres liv have symptomer, der kan tilskrives IBS. Nogle vil opleve generne som yderst generende, mens andre ikke er plagede.

IBS gener forværres ofte i stressede perioder – både psykisk og fysisk. De fleste har oplevet, at spekulationer fører til uro i maven.

Op mod 25% af personer, der har haft en maveinfektion (f.eks. Salmonella eller Campylobacter) får slået tarmfloraen lidt i stykker, og kan efterfølgende døje med en irritabel tyktarm. Ofte falder der ro på igen, mens andre bliver ved med at have gener.

Der er lavet studier, der viser at folk med irriteret tyktarm oplever øget smerteopfattelse fra tarmen i forhold til folk der ikke har IBS.

Slutteligt er det yderst vigtigt at pointere, at en irriteret tyktarm ikke giver øget risiko for udvikling af tyktarmskræft eller andre kroniske sygdomme i tarmsystemet! Dog vil der selvfølgelig være nogle der starter med IBS  symptomer, der senere udvikler en kronisk tarmbetændelse, som i starten ikke var fuldt udviklet. Det er dog ikke øget antal i en gruppe af IBS personer, når man sammenligner med personer uden IBS.

Hvordan stilles diagnosen irritabel tyktarm?

ROM-III-kriterier

I dag stilles diagnosen IBS hvis man opfylder ROM-III kriterierne som er:

 1. Intermitterende mavesmerter/ubehag i mindst 3 dage pr. måned gennem mindst 3 måneder. Derudover skal mindst 2 af følgende være tilstede:
  1. bedring i forbindelse med afføring/luftafgang
  2. når symptomerne kommer ændres afføringshyppigheden
  3. når symptomer starter ændres afføringsform/udseende.
Udredning af IBS

Hvis man opfylder ovenstående kriterier, er risikoen for at fejle andre mavetarmsygdomme lille. Der er således ikke umiddelbart behov for andre undersøgelser – heller ikke kikkertundersøgelser. Passer ens symptomer ikke med de ovenforstående, eller har du ALARM-symptomer (se længere nede), så skal man selvfølgelig gå videre med udredning.

Her vil man mange gange bruge afføringsprøven Calprotectin, som kan sige om der er tegn på betændelse i tarm tydende på f.eks. Kronisk inflammatorisk tarmbetændelse såsom Crohns Sygdom og Colitis Ulcerosa. Ved diarrégener vil man ved en afføringsprøve udelukke infektioner (diarréfremkaldende bakterier, parasitter, ormeæg).

IBS kan opdeles i

 • IBS-D (primært diarré),
 • IBS-C (constipation – primært forstoppelse) og
 • IBS-M (mixed – vekslende mellem diarré og forstoppelse)

Behandling af irritabel tyktarm

Skal man overhovedet behandle en irriteret tyktarm? Mange behøver bestemt ingen behandling og lever fint med den irritable tarm. Symptomerne forsvinder sjældent helt, og man må nok acceptere gener i en eller anden grad. Der vil være perioder, hvor tilstanden forværres, og perioder, hvor generne er væk.

Til gengæld er der også andre, der er meget plaget af deres IBS, og her vil der ofte være behov for at gøre noget for at få maven tilbage på rette spor.

 

Overordnede råd

Husk regelmæssige måltider – spring ikke måltider over, og spis ikke for store portioner

Drikker du meget kaffe, te, alkohol, sodavand (inkl. light) eller spiser du mange ‘gasproducerende’ grøntsager (broccoli, kål, bønner og løg), frugt, slik og tyggegummi så prøv at holde igen med disse.

Drik godt med væske – primært alm. vand. Mange drikker for lidt. Ofte pga. travlhed, glemsomhed el. mangel på tørst. Flere fibre kræver ekstra væske, fordi fibrene binder væske i tarmen. Spiser man mange fibre uden at drikke nok, kan man få forstoppelse.

Motion 3-4 gange om ugen stimulere tarmens motilitet og cyklus, og har betydning for vægt og velvære. Derfor kan regelmæssige gå-, cykel- eller løbeture varmt anbefales. Gerne dagligt, hvis muligt – men hellere lidt mindre, hvis man så får det gjort 🙂

Gode toiletvaner. Gå på toilettet på bestemte tider. Der skal ofres tid til toiletbesøg, således at tarmen bliver tilstrækkelig tømt hver gang. Sid evt. med fødderne oppe på en lille skammel/bøger, for at give bedst mulighed for tømning af den nederste del af tyktarmen (rectum).

Psyllium loppefrøskaller (HUSK). Psyllium fås enten som pulver, hvor du tager 2-3 skefulde morgen og aften (3-5 g), eller 6-10 kapsler morgen og aften. Det kan hjælpe både ved forstoppelse, oppustethed og diarré. Juster dosis efter behov.

Er din IBS kommet efter en maveinfektion, kan det være et forsøg værd at prøve med probiotika (f.eks. mælkesyrebakterier), der kan genoprettet den ændrede bakterieflora.

Vær opmærksom på din kost (læs længere nede)

Hvis forstoppelse er problemet (IBS-C)

Får du nok at drikke i løbet af dagen?

Spis godt med kostfibre i form af groft brød, gryn, pasta, ris, kartofler, grøntsager, frugt og nødder. Spiser man mange fibre får man normalt en mere regelmæssig afføring, fordi fibre binder væsken, så afføringen bliver mere blød, tarmbevægelserne stimuleres, og kan lettere presses gennem systemet.

Brug evt. svesker eller figenmarmelade.

En del har gavn af psyllium loppefrøskaller (HUSK), alternativt hørfrø.

Brug håndkøbs afføringsblødgørende midler såsom Magnesia (2 stk aften – evt. 2 stk morgen også) og Movicol breve 1-3 styk dagligt. Er afføringen allerede blød, så prøv med tarmstimulerende afføringsmidler såsom Laxoberal dråber 10-20 dråber aften eller Toilax 5 mg (tablet) 5-10mg aften. Laktulose/Medilax giver ofte luft i maven, så det anbefales generelt ikke.

Vær opmærksom på om du får medicin, der irriterer eller stopper maven. Når du har fået gang i maven, så handler det om herefter at få justeret ind på det der kan holde netop “DIN” mave kørende. Der må man prøve sig lidt frem.

Det er en skrøne at tarmen bliver doven af ovenstående midler, så man kan roligt bruge det over lang tid. Det der er vigtigt er at man selvfølgelig er opmærksom på hvis tilstanden ændrer sig, så man ikke “skjuler” en underliggende sygdom (Hop til alarmsymptomer)

Har jeg forstoppelsesdiarré?

Døjer du med vekslende afføring, hvor det skifter mellem små, hårde knolde, og så mere gul,tynd, løs afføring kan det være et tegn på forstoppelsesudløst diarré. Den hårde afføring hober sig op i tyktarmen, og kun det tynde kan “flyde” forbi. Et andet symptom er typisk at man bliver oppustet og evt. også får halsbrand. Behandlingen er at få godt gang i afføringen og gjort den mere blød. Jeg plejer at anbefale

1) HUSK pulver 3-5g morgen og aften
2) God med væske (1.5-2 L vand dagligt)
3) Motion (20-30 minutter dagligt, hvor man bliver forpustet – ikke noget ekstremt)
4) Magnesia 2 stk aften (evt. også morgen). Hvis man får mavesmerter af Magnesia, så kan Movicol forsøges
5) Toilax / Laxoberal, der stimulere pumpehastigheden i tarmen, og dermed sætter mere “skub” i systemet

Når der er ro i maven, så trapper man ud igen nedefra.

Et andet alternativ kan være f.eks. Constella (Linaclotid).

Hvis diarré er problemet (IBS-D)

Fiberrig kost kan hos enkelte gøre generne værre, og man kan med fordel prøve at reducere mængden af groft brød, frugt og grøntsager.

Prøv at spise kogte grøntsager og kogt frugt i form af grød i stedet for de rå varer. Det nedbryder stivelsen, som kan give uro og luft i maven.

Kaffe/te kan hos nogle medvirke til at give øget rumlen, luft og tynd afføring. Der sker som regel ikke noget ved en enkelt kop kaffe, hvorimod større mængder kan være et problem.

Prøv psyllium loppefrøskaller (HUSK), da det binder væsken i den tynde, slimede afføring. Nogle synes HUSK med kalk virker allerbedst.

Hvis man ikke har nogle faresignaler (se nederst), så kan man nogle gange bruge medicin, der nedsætter transporthastigheden igennem tarmen (fx Loperamid, Imodium, Propiden). Dog skal vedvarende diarré ALTID udredes !

Der er netop i 2017 kommet et nyt stof på markedet: Truberzi (Eluxadolin). Det ser ud til at have en effekt på en del patienter med IBS-D. Erfaringer med Truberzi er fortsat ikke så lange, men i studierne bag er fornuftige, selvom det skal ligge noget nede af behandlingslisten, men bestemt en mulighed.

Den sidste ting, hvis man har været igennem ovenstående er Questran, som binder galdesyre. Ca. 25% af folk der ses i sygehusregi med diarré kan have “galdesyre-malabsorption”, altså hvor galdesyre ikke blive genbrugt i tyndtarmen og ender i tyktarm, der generes og giver uro og tynd mave. Det er let at tjekke da effekten kommer inden for få dage.

Hvis oppustethed er problemet

Prøv med kostændringer i første omgang, og behandl en tilgrundliggende forstoppelse (hård, knoldet afføring). Forstoppelsen kan vise sig som tynd afføring med hårde kugler (se ovenfor).

Se mere om kosten nedenfor

Psyllium loppefrøskaller (HUSK), blødgør afføringen og får den til at fylde mere, så tarmen har lettere ved at pumpe den igennem systemet og derved mindske luftdannelse.

Probiotika (f.eks. Lactobacillus el. Bifidobacterium infantis)

Rifaximin 550mg (antibiotika, der ikke optages, men forbliver i tarmen) . Det skal tages 3 gange dagligt i 14 dage hos patienter der ikke led af forstoppelse. Det har vist at virke på de overordnede IBS gener, og primært på oppustethed. Prisen er dog meget høj (feb 2017 ca. DKK 3.500) (2)

Hvis mavesmerter/mavekramper er problemet

Pebermynteolie kapsler (1 stk 3-4 gange dagligt) er det, der rent videnskabeligt virker hos flest på mavesmerter (3).

Almindelige håndkøb smertestillende i korte perioder.

Din læge kan overveje behandling med f.eks.
Duspatalin Retard (primært mod mavekramper/spasmer)
Linaclotid (Constella), som virker mod IBS-C, hvor det primære problem er forstoppelsesudløste smerter og ubehag.
Amitriptylin (nervemedicin i lave doser som dæmper smerterne fra tarmen)

Som udgangspunkt skal man ikke tage medicin med mindre man er svært plaget af sin IBS.

Hvad med kosten?

Der er ingen tvivl om at kosten spiller en stor rolle hos personer med irriteret tyktarm. Desværre er der ikke ét enkelt råd, der kan hjælpe alle. Nogle synes det hjælpe at holde igen med gluten, selvom de ikke har cøliaki. Andre oplever bedring uden mælkeprodukter, selvom de ikke har laktoseintollerans, og for nogle er det noget helt tredje.

Virker low FODMAP diæt på irritabel tyktarm?

En af de seneste ting, der er kommet frem er low FODMAP diæt, som i bund og grund går ud på at man systematisk undgår/finder frem til de fødeemner, der generer ens tarmsystem. Der er lavet diverse videnskabelig forsøg med denne diæt. I de fleste ser det ud til at virke, men studierne kritiseres ofte, da det er svært ved at designe et ordentligt studie (ud fra de kriterier man bruger ved store blindede randomiserede studier). Der er ingen tvivl om, at kostændringer virker, men om det præcis er low FODMAP diæten eller om det er det, at man systematisk forsøger at finde de ting, der på individuelt niveau giver gener, kan man ikke konkludere ud fra de foreliggende studier.

Hvis man kigger lidt dybere nogle af studierne, kan der muligvis være en effekt, hvis de dominerende gener er oppustethed og mavesmerter(4). I dette australske studie sammenligner man low FODMAPS diæt med high FODMAP, og ikke med alm. dansk kost. Erfaringsmæssigt virker kost-ændringer hos ca. 50%, så det er bestemt værd at prøve…

Der findes også app’s omkring low FODMAP diæten. De kan hentes i AppStore eller Google Play. Søg efter FODMAP diet og Monash low FODMAP. De kan være gode i dagligdagen, hvis man vil tjekke diverse fødevarer for FODMAPs. Koster ca. 50 kr.

Sygehus Lillebælt har lavet en lille beskrivelse af low FODMAP diæten her.

Min anbefaling om kosten

Jeg tror i bund og grund, at det handler om at spise mere hensigtsmæssig. Anbefalingen må være at prøve sig frem evt. guidet af lowFODMAP diæten. Allerbedst via en diætist, der har forstand på både lowFODMAP uden at være fanatiker.

Der er bestemt ingen grund til at spise 100% glutenfrit, mælkefrit, etc., hvis man ikke har fået konstateret cøliaki eller laktoseintollerans. Low FODMAP diæten kan være et godt springbræt til at komme igang med kostomlægning, så du kan få optimeret din kost og få mere styr på din irritable tyktarm.

ALARM-symtomer

Hvornår skal du kontakte din læge, og få vurderet om der er behov for henvisning til sygehuset? Det skal du ved følgende tegn, som IKKE har noget med en irritabel tyktarm at gøre:

 1. Frisk blod fra endetarmen (mere end bare lidt på papiret)
 2. Vægttab
 3. Natlige symptomer
 4. Madlede, altså det at appetitten over en lang periode er helt væk, eller man væmmes ved mad.
 5. Jernmangel (kræver blodprøve hos egen læge/sygehus)
 6. Hvis man i familien allerede har tyktarmskræft, inflammatorisk tarmsygdom eller cøliaki (glutenallergi)

 

irritabel tyktarm - irriteret tyktarm

Opsummering omkring irritabel tyktarm

Irritabel tyktarm er en godartet sygdom som til tider er møg-træls, og giver ubehag/smerter i maven, oppustethed og vekslende afføring. Det er vigtigt at man husker på den er helt godartet og IKKE et forstadie til kræft.

Behandlingen vil være ofte være en kombination af det jer har nævnt i det ovenforstående, og er forskellig fra person til person, da der DESVÆRRE ikke findes et vidundermiddel mod irriteret tyktarm.

Min erfaring er at det også er vigtigt at have en læge, der forstår sygdommen, og ikke bare mener det er “psykisk”.

Husk at kontakte din læge, hvis du oplever alarm-symptomer !

Gode tilbud på HUSK og andre produkter mod IBS

Tilbud på Psyllium loppefrøskaller (f.eks. HUSK eller andre med psyllium)
Tilbud på Pebermynteolie kapsler
Tilbud på Afføringsmidler blødgørende (Magnesia, Movicol, Gangiden)
Tilbud på Afføringsmidler tarmstimulerende (laxoberal, toilax m.fl.)
Tilbud på Probiotika (til at genoprette tarmfloraen)

TIP: Hvis du har mod på at bestille HUSK kapsler hjem fra Tyskland, kan du bestille dem laaangt billigere end i Danmark, hvis du køber mange af gangen. Leveringstiden er typisk en lille uge fra Tyskland. Ingen moms eller afgifter, da det er i EU. Så der er intet dårligt ved at bestille derfra – du sparer blot en masse penge…

psyllium HUSK kapsler

Højreklik på billedet eller dette link og vælg “Føj link til bogmærker”, så har du altid den bedste forhandler gemt, da jeg opdaterer linket løbende med de bedste priser. Alternativ kan du altid besøge denne side, hvor links også vil være opdateret 🙂

Matas har også psyllium-produkter (HUSK), som af og til er på tilbud. Se Matas priserne her.

Litteratur

 1. Krogsgaard LR, Engsbro AL, Bytzer P. The epidemiology of irritable bowel syndrome in Denmark. Scand J Gastroenterol 2013;48:523-9.
 2. Pimentel MLembo AChey WD, et al.Rifaximin therapy for patients with irritable bowel syndrome without constipation. N Engl J Med. 364:2232 2011
 3. Ford ATalley NSpiegel B, et al.Efficacy of fibre, antispasmodics and peppermint oil in irritable bowel syndrome: Systematic review and meta-analysis. BMJ.337:a2313 2008
 4. Halmos EP, Power VA, Shepherd SJ et al. A diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome. Gastroenterology 2014;146:67-75.

Spørgsmål eller kommentarer

Du er som altid velkommen til at stille et spørgsmål i kommentarfeltet nedenfor.

Hvad synes du om indlægget?

Irritabel tyktarm (IBS – colon irritabile) – hvad er det og hvad kan man gøre for at forbedre symptomerne?
5 (99.53%) 85 votes

 

.

.

Resumé
Hvad er irritabel tyktarm, og hvordan behandler man det?
Navn på indlæg
Hvad er irritabel tyktarm, og hvordan behandler man det?
Beskrivelse
Irritabel tyktarm er en sygdom, som rigtig mange personer stifter bekendtskab med i løbet af livet. De klassiske gener er vekslende afføring og ubehag i maven, som bedres efter man er kommet af med afføring/luft. Her gennemgås sygdommen, samt hvordan man behandler den.
Skribent
Producent
Livets små ting
Producent logo

Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding, er husejer og læge. Er gift og har 2 børn. Han skriver om ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere.

30 tanker om “Irritabel tyktarm (IBS – colon irritabile) – hvad er det og hvad kan man gøre for at forbedre symptomerne?

 • januar 18, 2018 at 13:33
  Permalink

  Hej Lars.
  Jeg har en datter på 8 som i over 8 måneder dagligt klager over ondt i maven 😣
  Det er meget forskelligt hvornår (morgen-middag-aften-nat) og det kan være både før og efter mad.
  Der er en del luft i maven, og det hjælper ofte at komme ad med det. Afføringen er ofte hård – men ellers “normalt”.
  Movicol har vi prøvet (også et andet mod mavesyre) men uden synderlig virkning.
  Jeg vil prøve at kigge dine råd igennem du allerede har givet – og så tillæmpe det til et barn.
  Vi er i gang med en “udredning” hos lægen – men da ting tager tid, tænkte jeg du måske havde et godt råd?
  Tak ellers for et rigtig godt indlæg.
  Mvh. Erik.

  Svar
 • januar 15, 2018 at 08:38
  Permalink

  Hej Lars
  1000 T A K. for at du som læge har denne fantastiske. F A N T A S T I S K E blog. Det er en sjælden perle.
  Jeg har divertikler, der ikke kan spules rene. Disse er opdaget via kontrol efter veloverstået tyktarmskræfts operation+efterfølgende kemoterapi. Kan disse fyldte divertikler tømmes ved at jeg fx spiser 10 gram loppefrøskaller (naturligvis rørt op i rigeligt vand) hveranden time 3 dage i træk (så jeg får 100 gram loppefrøskaller/døgn i 3 døgn) ? Ideen kommer fra behandlingen af heste med jord i tarmen.
  Jeg har aldrig haft problemer med min tarm (ud over den livstruende kræft).
  På forhånd tusind tak.
  Venlig hilsen,
  Per

  Svar
  • januar 15, 2018 at 14:24
   Permalink

   Hej Per.
   Det betyder ikke noget at der sidder lidt afføring i udposningerne. Synes du skal fastholde med lidt dagligt husk istedet.

   Jeg håber du er godt igennem operation mm. Det er en træls omgang.

   KH Lars

   Svar
 • december 20, 2017 at 19:45
  Permalink

  Allerførst vil jeg sige tak for en rigtig grundigt indlæg omkring irriteret tyktarm. Det er sjældent man læser en brugbar vejledning fra lægernes side. Synes altid man hører at en “irriteret tarm” bare er noget man skal leve med og selv må finde en løsning.

  Det er også super fedt at du vil svare på små spørgsmål fra os læsere 🙂 og derfor har jeg lige et som jeg håber du kan / vil svare på ved lejlighed.

  Jeg har god effekt af pebermynteolie kapslerne, og har brugt dem i snart 1 år. Er der noget farligt ved at bruge dem i længere tid?

  mvh Maja

  Svar
  • december 27, 2017 at 22:05
   Permalink

   Hej Maja,
   Tusind tak for roserne. Det er dejligt når det man laver er brugbart.
   Mht. pebermynteolie kapsler, så kan du bruge det så længe du føler det hjælper. Der er ikke noget maximum på det.

   Sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål. Rigtig god dag.
   KH Lars

   Svar
 • oktober 3, 2017 at 14:47
  Permalink

  Hej
  Det er en god oversigt, selvom jeg har et par indvendinger i nogle detaljer.
  Keg har svær fruktosemalabsorption og sekundær laktoseintolerans. Ubehandlet har jeg voldsomme osmotiske diarreer. Med osmotisk diarre er imodium ikke nogen god idé, det hjælper ikke på pladsmangelen at sænke hastigheden.
  Når den osmotiske diarré er velbehandlet, kan imodium derimod virke afslappende og smertedæmpende, hvis jeg er kommet til at irritere min mave. Imodium smelt virker bedst hos mig.

  Herudover har jeg overfølsomme HRPV1 sensorceller. For 4 år siden blev jeg pludselig overfølsom mod vanilje. Jeg kunne ikke finde noget herom på nettet, men måtte tage situationen til efterretning. En dag lå der et abstract fra Medscape i min mailboks, som nævnte disse sensorceller.
  Jeg tabte næsten hagen helt ned på gulvet. Jeg havde alle de nævnte symptomer og havde haft de fleste i en årrække. Jeg har været overfølsom mod varm mad, så længe jeg kan huske., dvs fra 1950. Syrer fra for mange kostfibre? siden 1990, chili fra år 2000 og nu vanilje.
  Pebermynte virker dæmpende på symptomerne fra ovennævnte triggere; mens imodium virker bedst på en mere uspecifik irritation hos mig.
  Det skal lige med, at jeg har haft svære led- og muskelsmerter, som begynde at forsvinde efter bare 3 uger på fruktoselav diæt (Low FODMAP). Jeg havde meget hævede led, det vidste jeg ikke, sådan havde de altid set ud.
  Det er min opfattelse, at man hos patienter med reaktioner på capsaicin (chili, paprika og tillige vanilin) bør overveje overfølsomhed i disse celler. Der er ingen grund til at undgå krydret med generelt, hvis det kun er Vanilloiderne, der generer.

  Svar
  • oktober 3, 2017 at 14:58
   Permalink

   Hej Bente.
   Tak for dit yderst detaljerede bidrag. Hvor er det skønt at høre at du har fundet en løsning der fungerer for dig.
   Jeg er ikke sikker på at man kan lave et indlæg om IBS og få alt med uden det bliver lidt uoverskueligt.
   Min tanke var at lave et indlæg hvor mange kan finde råd og hjælp. Der vil selvfølgelig også være personer der ikke har gavn af rådene. Her handler det om at finde en læge/diætist der forstår og kan vejlede optimalt og ikke tænker at IBS er psykisk.

   Igen tak for feedback og godt at du har skrevet det fint ned i din kommentar. Det gør at indlægget vil dukke op med tiden når man søger i Google på de lidt mere specielle former.

   God dag
   KH Lars

   Svar
 • september 22, 2017 at 09:30
  Permalink

  Tak for et super brugbart indlæg. Det kunne mange læger godt trænge til at læse.

  Svar
  • september 22, 2017 at 09:33
   Permalink

   Hej Emilie.
   Tak for roserne.
   Det kan være en svær opgave at håndtere IBS og mange gange bliver den letteste løsning at sige at man må leve med det, hvilket man jo også skal. Men det er selvfølgelig vigtig at kende mulighederne.

   Rigtig god dag og tak igen 👍

   Svar
 • Pingback:Hvad er betyder udposninger på tyktarmen (divertikler) og skal det behandles? - Livets små ting

 • september 21, 2017 at 15:14
  Permalink

  Tak for et rigtig brugbart indlæg. ❤️

  Svar
 • september 6, 2017 at 11:17
  Permalink

  Hej Lars!

  Et supert udførligt indlæg, som også har beroliget mig. Da man jo ikke kan lade være med at bekymre sig om hvad det kan udvikle sig til med dagligt diarre.
  Nu har jeg så også 2 venner som har haft Stomi pga. betændelse i Tarmene og det giver da tanker omkring hvor vidt dagligt diarre kan give betændelse og man ryger der ud, hvor det vil blive en nødvendighed med Stomi.. Skal lige siges at de begge er kommet af med det igen.

  Mit problem er nu ikke så meget at jeg lider af diarre, men det er antallet af Toiletbesøg der er en plage.. Ikke så meget i den daglige hverdag, da jeg går hjemme. Men det er ved evt. aftaler, som kan være ved Lægen, Frisøren, Brunch osv. Jeg kan snart ikke sige JA til noget af dette før kl. 11,00 om formiddagen, da jeg render på Toilet fra 4 – 7 gange om morgenen.. Jeg har altid haft mit Toiletbesøg om morgenen, hvilket var dejligt nok og jeg har altid lukket en del luft ud ved det første besøg, da jeg nok ikke gøre det i søvne..
  Jeg er rolig med mine Toiletbesøg, tager den tid det tager og bliver så færdig på badeværelset, Kort efter skal jeg så igen og sådan kan det blive ved JA, mange gange.. Nogen gange er det en luftagtig med indhold og mange gange er det bare ligesom Vand.

  Jeg får så nu Imodium på Recept, men jeg ikke har lyst til at tage dem dagligt og samtidig mistænker jeg dem for at jeg af og til har kvalme… Samtidig fortæller min mand at han har læst at de kan være farlige eks. afhængighed og at de ikke har den virkning som de burde have??
  Jeg syntes nu heller ikke at de har den ønskede virkning.
  Jeg er lige opstartet på HUSK igen, dog ingen hjælp tidligere, men giver det en chance igen og ellers spiser jeg nok helt almindeligt, dog mest kun 2 x dagligt, da jeg ikke har lysten til meget mad,.
  Om aftenen får jeg som regel 1-2 glas Rødvin og har prøvet at undlade dette, uden bedring.

  Jeg har haft IBS i mange år, men har kun vist sig i perioder og ved især Karry, fed mad og Chillie, men det var jeg selv klar over, så ( selvforskyldt )

  Hvis du kommer igennem min lange læsning, er mit sprøgsmål til dig.
  Vil du råde/fraråde Imodium fast??
  Vil Probiotika kunne hjælpe mine tarme?
  Eller har du andre råd??

  Er klar til at prøve alt her og nu.
  ps. Har fået kikkertundersøgelse begge veje for et par år siden, som var fine.
  En lille polyp som blev fjernet og var godartet

  På forhånd Tak

  Mvh Hanne

  Svar
  • september 7, 2017 at 21:42
   Permalink

   Det var noget af en omgang 🙂

   Allerførst vil det nok være smartest at tale med din alm. læge omkring dine gener, og evt. forbi en gastroenterolog på hjemsygehuset, der har styr på sin IBS.
   Det med stomi synes jeg du skal slå ud af hovedet. Det vil kun være i tilfælde af inflammatorisk tarmsygdom det kommer ind i billedet, og jeg regner med at man I dit tilfælde har kaldt det IBS – det lyder sådan på din beskrivelse. Det udvikler sig ikke, men er en kronisk “tilstand/sygdom”.

    Vil du råde/fraråde Imodium fast??

   Det med imodium er et gammelt lævn. Der er ikke risiko for afhængighed eller slappe tarm etc. I værste fald bliver du forstoppet eller også har det ingen effekt 🙂

    Vil Probiotika kunne hjælpe mine tarme?

   Måske, men tvivler på det. Men der kan ikke ske noget ved at prøve.

    Eller har du andre råd??

   Du skulle overveje at forsøge med Questran el. Truberzi, hvis Imodium og HUSK ikke kan holde det i ro. Det kan din praktiserende læge udskrive, hvis han/hun vil – ellers er det via din gastroenterolog.

   Held og lykke med det hele…

   Svar
   • september 8, 2017 at 09:54
    Permalink

    Mange Tak for at du ville give dig tid til at læse mit lange skriv 🙂

    Jeg vil forsøge de ting du har givet af råd

    Takker igen og god dag

    Mvh Hanne

    Svar
 • juli 28, 2017 at 11:46
  Permalink

  Et super brugbart Indlaeg. Tusind tak.

  Svar
 • juli 9, 2017 at 14:52
  Permalink

  Tak for et super indlæg. Så er der lidt at forholde sig til. Tusind tak.

  Svar
 • juli 9, 2017 at 00:14
  Permalink

  Hej Lars.
  Er Constella spild af penge?

  Svar
  • juli 9, 2017 at 17:50
   Permalink

   Hej Jannie,
   Constella er bestemt ikke spild af penge HVIS det virker. Du finder ud af det inden den første pakke er ovre. Hvis det ikke virker inden da, så skal du ikke fortsætte. Jeg har haft flere patienter der har fået et helt nyt liv efter start på Constella. Det er dog ikke en mirakelkur, og det skal ligge noget ude af behandlingsforsøgene, da jeg som udgangspunkt er lidt i mod at skulle spise medicin dagligt for noget som måske kan klares med en kombination af kostændringer, motion, HUSK og laksantia (afføringsmidler).
   KH Lars

   Svar
 • Pingback:Hvad er stress, hvordan ved jeg om jeg har det, og hvad kan jeg gøre? - Livets små ting

 • februar 23, 2017 at 02:04
  Permalink

  Hej, jeg har fået diagnosen “Irritabel tyktarm”. Tidligere var mit største problem forstoppelse, men det er nærmest forsvundet – i hvert fald, når jeg er hjemme – men nu har jeg så meget luft i tarmene, har haft det i en del år nu, og det er virkelige en plage.
  Der går ikke lang tid, efter jeg har spist, før jeg er fyldt med luft, som bare skal ud, og det bliver ved længe. Jeg har det bedst, når jeg ikke spiser, men det er jo uholdbart i længden 😉
  Har prøvet alt af gode råd, pebermyntekapsler, teer, alt, hvad apoteket kan byde på, Foodmap, glutenfri kost m.m., og der er intet, der har hjulpet !

  Var forleden i en helsekost, fortalte om problemet og fik anbefalet en Aloe Vera drik, som skulle skyrke slimhinderne i tarmen, og dette ville måske bedre tarmfunktionen og mindske luften.

  Hvad siger du ? 🙂

  Venlig hilsen
  Regitze

  Svar
  • februar 23, 2017 at 16:37
   Permalink

   Kære Regitze.
   Det lyder til du har prøvet lidt af hvert uden det store held. Det er ikke sikkert jeg kan hjælpe mere. Det blev lavet et fint studie i 2011, hvor man testede aloe vera 60 ml 2 gange dagligt mod placebo. Det er var ingen effekt af Aloe Vera. Om der er nogen der alligevel synes det hjælper hos dem skal jeg selvfølgelig ikke kunne sige.

   Jeg ville sørge for at have godt gang i maven (lidt magnesia dagligt) bruge husk, undgå for mange rå grønsager, og frugt.
   Der kan jo ikke ske noget ved at prøve aloe vera’en, men som sagt, der findes ingen studier der viser det virker.

   Held og lykke

   Svar
 • februar 20, 2017 at 17:53
  Permalink

  Kære Lars,
  Jeg har læst at Questran virker hos nogle med irriteret tyktarm? Hvad er din holdning til dette og hvordan får jeg fat i det? Min egen læge?

  Tak for et super godt indlæg om irritabel tyktarm og en masse gode råd til at komme lidt videre i behandlingen af den.
  mvh Marie

  Svar
  • februar 23, 2017 at 16:40
   Permalink

   Hej Marie,
   Questran er et pulver der binder galdesyre. Dvs. det virker primært, hvis man har diarré pga. overproduktion, eller ændring i galdesyre cyklus. Det virker altså kun ved diarré, og man kan lyn hurtigt teste det ved at få en pakke udskrevet hos sin læge, hvorefter man kan forsøge med 1 brev 3 gange dagligt i forbindelse med måltiderne.

   Hvis det ikke virker inden for den første uge, så er der ingen effekt, og det er ikke årsagen til diarréen.
   Hvis det virker, så gælder det om at finde den rigtige mængde. Nogle kan nøjes med 1/2 brev dagligt andre skal bruge 1 brev x 3. Det må man finde ud af ved at prøve sig frem

   Håber det gav lidt afklaring.
   mvh Lars

   Svar
 • februar 18, 2017 at 00:23
  Permalink

  Hej Lars, super godt indlæg om Ibs. Tusind tak for en god of udførlig oversigt og gode råd.👍 Jeg vil bare gerne spørge: hvad er ROM- kriterierne?
  Mvh
  Sanja

  Svar
  • februar 18, 2017 at 17:12
   Permalink

   Hej Sanja. ROM-III kriterierne står under diagnose. Jeg har prøvet at gøre det endnu mere præcis.
   Og tusind tak for roserne 👍

   Svar
 • februar 14, 2017 at 16:42
  Permalink

  Hvis man døjer med vekslende afføring, hvor det skifter mellem små, hårde knolde, og så mere tynd, løs afføring kan det være et tegn på forstoppelsesudløst diarré. Den hårde afføring hober sig op i tyktarmen, og kun det tynde kan “flyde” forbi. Behandlingen er at få afføringen gjort mere lind. Jeg plejer at anbefale

  1) HUSK pulver 3-5g morgen og aften
  2) God med væske (1.5-2 L vand dagligt)
  3) Magnesia 2 stk aften (evt. også morgen). Hvis man får mavesmerter af Magnesia, så kan Movicol forsøges
  4) Toilax / Laxoberal, der stimulere pumpehastigheden i tarmen, og dermed sætter mere “skub” i systemet

  Såfremt det ikke er nok kan man gå videre med f.eks. Constella (Linaclotid).
  Når der er ro i maven, så trapper man ud igen nedefra.

  Håber det kan bruges

  Svar
 • februar 14, 2017 at 14:26
  Permalink

  HUSK pulver kan være en lidt drøj omgang at få ned, da det enten føles som savsmuld eller tapetklister alt efter hvor længe du lader det stå. Jeg vil dog helt klart anbefale pulveret frem for kapslerne, hvis du kan få det ned, da du får meget større mængde fiber pr. skefuld end pr. kapsel – og dermed også væsentligt billigere.

  Hører du alligevel til dem der ikke kan få pulveret ned, så synes jeg bestemt du skal hoppe på HUSK kapsler istedet. Det er en lidt dyrere løsning, men til gengæld er det meget lettere at synke, og dermed opnå effekten.

  Jeg synes lige jeg ville tilføje ovenstående, da det ofte er det jeg hører når jeg har personer med IBS i ambulatoriet.
  God dag

  Med venlig hilsen
  Lars

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *