Hvad er udposninger på tyktarmen (divertikler) og skal det behandles?

Udposninger på tyktarmen (divertikulose) – hvad er det?

Divertikler er små udposninger på tyktarmen, og er typisk tilstede i den sidste del af tyktarmen. Udposningerne kommer ved at muskulaturen i tarmen giver efter, og slimhinden presses lidt ud. Har man mange udposninger kaldes det divertikulose. Som nævnt sidder de primært i den sidste 1/3 af tarmen, hvilket svarer til venstre side af maven ned mod lysken.

Udposninger er relativt sjældne hos yngre personer (ca. 5% hos 40 årige). Derimod har ca. 3/4 af ældre mennesker på 75 år disse udposninger. For de fleste er det en helt fredelig tilstand, som man lever med uden symptomer. Andre kan opleve at der kiler sig noget afføring fast, og skaber irritation, som kan medføre betændelse. Det medfører smerter i venstre side af maven (nederst) og kan også give feber.

I artiklen bruger jeg udposninger og divertikler i flæng 🙂

divertikler

 

Hvad er årsagen til udposningerne?

Man regner med at divertikler opstår pga. forhøjet tryk i tarmen, og over tid svækkes muskulaturen og giver efter. Slimhinden presses ud gennem muskulaturen. Det lyder voldsomt, men man skal huske det er små “defekter”, som sjældent giver problemer. Man regner med at risikoen for udposninger øges, hvis man spiser for lidt kostfibre, har tendens til forstoppelse og dermed bruges ekstra pressekraft når man er på toilettet.

 

Symptomer på divertikler?

Udposningerne på tyktarmen giver i sig selv sjældent symptomer, men kan give lidt vekslende afføring, fornemmelsen af at man ikke bliver tømt ordentligt, samt oppustethed – nogle af symptomerne passer på irritabel tyktarm. Opstår der derimod betændelse i divertiklerne kan det medføre mavesmerter og feber, og kan også medføre blødning fra divertiklerne, som kan ses i afføringen.

 

Hvordan finder man ud af om man har udposninger?

Divertikler påvises bedst ved en kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi eller sigmoideoskopi). Alternativt kan man lave en CT-scanning med kontrast.

divertikulose divertikulitis divertikler på tyktarm udposninger på tarmen diverticulose divertikulitis endoskopi
Sådan ser det ud inde fra tyktarmen

 

Hvordan undgår og forebygger man problemer fra divertikler?

Det vigtigste er at undgå at blive forstoppet. Indtag godt med væske (min. 1,5 liter dagligt), fiberrig kost, evt. et fibertilskud (HUSK) og daglig motion. Se flere generelle råd fra i artiklen om irritabel tyktarm.

 

Betændelse i udposningerne (divertikulitis)?

Har du divertikler så vil 15-20% på et eller andet tidspunkt få betændelse i udposningerne. Tilstanden kaldes divertikulitis, og forløber normalt helt fredeligt. Man vil være øm nedadtil i venstre side under navleniveau. Er der også feber så skal du også have antibiotika. Det varer typisk 1-2 uger inden smerterne er helt væk.
En sjælden gang kan der tilkomme tarmslyngslignende tilstand (ileus) med kvalme, opkastninger og manglende afgang af afføring og prutter. Her er det vigtigt at man kontakter læge med det samme, da det kan ende med operation.

 

Kommentarer og spørgsmål

Del meget gerne dine erfaringer eller spørgsmål i kommentarfeltet nedenfor. Derudover må du gerne bedømme om du synes indlægget var nyttigt – gerne med 5 stjerner.

.

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

9 thoughts on “Hvad er udposninger på tyktarmen (divertikler) og skal det behandles?

 • 12. februar 2020 kl. 15:01
  Permalink

  Jeg har en del divertikler og daglige smerter. Tager husk eller sylliflor. Det der virkelig undrer mig er, der er tunge smerter , helt oppe iunder venstre ribbenskant. Dagligt, kan jeg se uden på området det hæver. Jeg forstår ikke det kan være udposninger helt deroppe. Tung, knugende smerte.

  Besvar
  • 12. februar 2020 kl. 15:06
   Permalink

   Hej Annette. Det er ikke sikkert det er fra divertikler. Man kan have divertikler i hele tarmen men typisk i venstre side. Det du beskriver kunne lyde mere som noget andet…? Måske luft, fyldt tarm etc. Men hvis du er nervøs for det så hop til din læge og få det tjekket. 😉

   Kunne være du kunne have gavn af lowfodmap diæten. Det virker ofte på oppustethed og smerter 👍

   Jeg kan ikke give dig en bedre forklaring 🙂

   Besvar
 • 23. september 2018 kl. 18:13
  Permalink

  Hej Lars. Er mikroskopisk colitis og irritabel tyktarm én og samme sygdom/tilstand?
  Venlig hilsen
  Jette

  Besvar
  • 23. september 2018 kl. 18:14
   Permalink

   Hej Jette.
   Nej det er to helt forskellige sygdomme. Noget bestemt du tænker på?

   Mvh Lars

   Besvar
   • 28. november 2018 kl. 15:33
    Permalink

    Har for længe siden fået besked om at jeg havde en mikroskopisk colitis efter en kikkertundersøgelse, men min nye læge siger jeg har colon irritable, hvad skal man tro? Sygehuset eller lægen?

    Besvar
    • 28. november 2018 kl. 15:42
     Permalink

     Hvis du efter en kikkertundersøgelse har fået konstateret mikroskopisk kolitis, så vil det være en tilstand, som du formentlig har resten af livet – men vil være i ro i lange perioder. Tilstanden kan bla. være udløst af diverse medicin typer.

     De klassiske symptomer ved mikroskopisk kolitis er vandtynde diarréer mange gange dagligt. Hvis det er “for” generende, så er behandlingen enten Imodium eller “Entocort (budesonid)”, og man behøver som ikke lave ny kikkertundersøgelse, hvis det er samme præsentation som sidste gang. Nogle gange falder der ro på af sig selv og så skal man selvfølgelig ikke behandle med medicin, men der er også nogle der er meget invalideret af de mange afføringer.

     Du må forsøge igen, hvis du har mange tynde afføringer ! Man kan evt. finde det gamle “patologi”svar fra vævsprøverne, der kan man få bekræftet diagnosen, hvis der skulle være tvivl om dette. Det kan du formentlig også se på sundhed.dk (vil jeg tro).

     Mvh Lars

     Besvar
 • 14. januar 2018 kl. 22:04
  Permalink

  Jeg har divertikler med afføring i, som ikke kunne spules væk. Kan en stor mængde loppefrøskaller rense mine divertikler? Jeg har aldrig haft betændelse i dem, men jeg har haft tyktarmskræft i stadie T3.
  Heste får sommetider renset tarmene en gang om året via loppefrøskaller – mon jeg også burde gøre det en gang om året med store mængder loppefrøskaller i fx. 3 dage i træk?

  Besvar
  • 15. januar 2018 kl. 14:20
   Permalink

   Hej Per
   Der er vist ingen der ved om det virker med en udrensning. Men jeg vil anbefale at spise lidt husk dagligt for at forebygge forstoppelse og betændelse i udposningerne.

   Udtømningen tror jeg ikke har noget ekstra effekt.
   Håber det var svar nok.
   Mvh Lars

   Besvar
 • 5. oktober 2017 kl. 18:39
  Permalink

  Hej
  Dette er ikke om divertikler, men om IBS og træthed. Der er lige nu en tråd om en nærmest uovervindelig træthed hos IBS-patienter. Sådan havde jeg det, før jeg kom på diæt afbalanceret mellem fruktose og glukose. Jeg havde positiv pusteprøve mht fruktose.
  Mine erfaringer er gamle, fra oktober 2010, måneden før Low FODMAP vejledningen udkom.
  Jeg gætter på, at der kan være et serotoninproblem involveret. Mit udgangspunkt er dozent dr med Maximilian Ledochowskis artikler. Ved du om der er hold i antagelserne og om der er nogen her i Danmark, som tager sig af det problem?
  Low FODMAP løste problemet for mig og desuden en række andre problemer. Jeg følger derfor ikke intens med i forskningen længere og alderen trykker, jeg er 73 år og så kan det knibe med at huske.
  Venlig hilsen
  Bente Jarmon.

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *