Sundhed / Læge

Hvad er udposninger på tyktarmen (divertikler) og skal det behandles?

Udposninger på tyktarmen (divertikulose) – hvad er det?

Divertikler er små udposninger på tyktarmen, og er typisk tilstede i den sidste del af tyktarmen. Udposningerne kommer ved at muskulaturen i tarmen giver efter, og slimhinden presses lidt ud. Har man mange udposninger kaldes det divertikulose. Som nævnt sidder de primært i den sidste 1/3 af tarmen, hvilket svarer til venstre side af maven ned mod lysken.

Udposninger er relativt sjældne hos yngre personer (ca. 5% hos 40 årige). Derimod har ca. 3/4 af ældre mennesker på 75 år disse udposninger. For de fleste er det en helt fredelig tilstand, som man lever med uden symptomer. Andre kan opleve at der kiler sig noget afføring fast, og skaber irritation, som kan medføre betændelse. Det medfører smerter i venstre side af maven (nederst) og kan også give feber.

I artiklen bruger jeg udposninger og divertikler i flæng 🙂

divertikler

 

Hvad er årsagen til udposningerne?

Man regner med at divertikler opstår pga. forhøjet tryk i tarmen, og over tid svækkes muskulaturen og giver efter. Slimhinden presses ud gennem muskulaturen. Det lyder voldsomt, men man skal huske det er små “defekter”, som sjældent giver problemer. Man regner med at risikoen for udposninger øges, hvis man spiser for lidt kostfibre, har tendens til forstoppelse og dermed bruges ekstra pressekraft når man er på toilettet.

 

Symptomer på divertikler?

Udposningerne på tyktarmen giver i sig selv sjældent symptomer, men kan give lidt vekslende afføring, fornemmelsen af at man ikke bliver tømt ordentligt, samt oppustethed – nogle af symptomerne passer på irritabel tyktarm. Opstår der derimod betændelse i divertiklerne kan det medføre mavesmerter og feber, og kan også medføre blødning fra divertiklerne, som kan ses i afføringen.

 

Hvordan finder man ud af om man har udposninger?

Divertikler påvises bedst ved en kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi eller sigmoideoskopi). Alternativt kan man lave en CT-scanning med kontrast.

divertikulose divertikulitis divertikler på tyktarm udposninger på tarmen diverticulose divertikulitis endoskopi
Sådan ser det ud inde fra tyktarmen

 

Hvordan undgår og forebygger man problemer fra divertikler?

Det vigtigste er at undgå at blive forstoppet. Indtag godt med væske (min. 1,5 liter dagligt), fiberrig kost, evt. et fibertilskud (HUSK) og daglig motion. Se flere generelle råd fra i artiklen om irritabel tyktarm.

 

Betændelse i udposningerne (divertikulitis)?

Har du divertikler så vil 15-20% på et eller andet tidspunkt få betændelse i udposningerne. Tilstanden kaldes divertikulitis, og forløber normalt helt fredeligt. Man vil være øm nedadtil i venstre side under navleniveau. Er der også feber så skal du også have antibiotika. Det varer typisk 1-2 uger inden smerterne er helt væk.
En sjælden gang kan der tilkomme tarmslyngslignende tilstand (ileus) med kvalme, opkastninger og manglende afgang af afføring og prutter. Her er det vigtigt at man kontakter læge med det samme, da det kan ende med operation.

 

Kommentarer og spørgsmål

Del meget gerne dine erfaringer eller spørgsmål i kommentarfeltet nedenfor. Derudover må du gerne bedømme om du synes indlægget var nyttigt – gerne med 5 stjerner.

[kkstarratings]

.

Følg
Giv besked ved
guest

13 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Annette Deleuran
Annette Deleuran
3 år siden

Jeg har divertikler men mine snerter sidder oppe under ribbensburn i venstre side. Jeg spiser/ drikker dagligt fibre. Alligevel oplever jeg afføringen som vekslende. Maven er oppustet og jeg ligner nærmest en gravid. Smerterne er der hver dag i alle mine vågne timer.,De føles som en knytnæve der presser ud fra indersiden og som der ikke er plads til den. US viste udposninger, stivhed i noget af tarmen og der blev fjernet en stor godartet polyp. Spiser jeg meget grønt/ frugt får jeg ekstra ondt. Spiser jeg alm dansk mad, dur det heller ikke. Det er som maden tager alt for længe at fordøje. Stegning i olie giver meget ubehag, selvom jeg tænker det burde være godt. Det er virkelig noget ubehageligt at døje med, som ødelægger livskvaliteten. Jeg bliver udmattet og energiløs af de konstante smerter. Jeg forsøger at bevæge mig det jeh kan, men med ekstra sygdom som gigt og fibromyalgi bliver man også begrænset der. Er operation noget kirurgerne helst undlader? Er det risikabelt? Og hvor svær sygdom skal der til, før det vurderes nødvendigt? Er det muligt at få det ordnet med kikkert operation eller due det ikke pga risiko med Tarm bakterier? Mvh

Peder
Peder
3 år siden

Hej Lars, ville ønske jeg var faldet over din side for lang tid siden du nævner så mange gode ting angående divertikler:-),jeg er en mand på 49 som fik konstateret udposninger i tarmen for ca 2 år siden jeg røget ind og ud af hospitalet 6 gang på 2 år med mange ct skanninger og ultralyd hvor der er konstateret diverkulitis har osse være på mange penzilin kurer hjemme uden indlæggelser jeg har ændret min kost drastisk og spiser husk hver dag men får stadig betændelse hovedsageligt i nederste i venstre side min læge mener at jeg nok burde blive henvist til Tarm kirurgisk da jeg allerede har været ramt af betændelse for mange gange har stort set ondt i mave Tarm hver dag dog uden infektion efter blodprøve er født med klumpfod hvor der er slidgigt og har slidgigt i skulderen efter et langt liv som erhvervs fisker mit spørgsmål er nok hvad kan der gøres med de divertikler og kan jeg få et nogenlunde normalt liv igen hvis der kan gøres noget ved de divertikler?undskylder for den lange roman:-).mvh fiskeren

Annette
Annette
4 år siden

Jeg har en del divertikler og daglige smerter. Tager husk eller sylliflor. Det der virkelig undrer mig er, der er tunge smerter , helt oppe iunder venstre ribbenskant. Dagligt, kan jeg se uden på området det hæver. Jeg forstår ikke det kan være udposninger helt deroppe. Tung, knugende smerte.

Jette Schmidt
Jette Schmidt
5 år siden

Hej Lars. Er mikroskopisk colitis og irritabel tyktarm én og samme sygdom/tilstand?
Venlig hilsen
Jette

Jette
Jette
Svar til  Lars Koch Hansen
5 år siden

Har for længe siden fået besked om at jeg havde en mikroskopisk colitis efter en kikkertundersøgelse, men min nye læge siger jeg har colon irritable, hvad skal man tro? Sygehuset eller lægen?

Per Larsen
Per Larsen
6 år siden

Jeg har divertikler med afføring i, som ikke kunne spules væk. Kan en stor mængde loppefrøskaller rense mine divertikler? Jeg har aldrig haft betændelse i dem, men jeg har haft tyktarmskræft i stadie T3.
Heste får sommetider renset tarmene en gang om året via loppefrøskaller – mon jeg også burde gøre det en gang om året med store mængder loppefrøskaller i fx. 3 dage i træk?

Bente Jarmon
Bente Jarmon
6 år siden

Hej
Dette er ikke om divertikler, men om IBS og træthed. Der er lige nu en tråd om en nærmest uovervindelig træthed hos IBS-patienter. Sådan havde jeg det, før jeg kom på diæt afbalanceret mellem fruktose og glukose. Jeg havde positiv pusteprøve mht fruktose.
Mine erfaringer er gamle, fra oktober 2010, måneden før Low FODMAP vejledningen udkom.
Jeg gætter på, at der kan være et serotoninproblem involveret. Mit udgangspunkt er dozent dr med Maximilian Ledochowskis artikler. Ved du om der er hold i antagelserne og om der er nogen her i Danmark, som tager sig af det problem?
Low FODMAP løste problemet for mig og desuden en række andre problemer. Jeg følger derfor ikke intens med i forskningen længere og alderen trykker, jeg er 73 år og så kan det knibe med at huske.
Venlig hilsen
Bente Jarmon.

13
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x