Sundhed / Læge

Irritabel tyktarm (IBS – colon irritabile) – hvad er det og hvad kan man gøre for at forbedre symptomerne?

Hvad er irritabel tyktarm?

Kært barn har mange navne: irriteret tarm, irritabel tyktarm, nervøs tyktarm, colon irritable, tyktarmskatar, nervøs tarm, colon irritabile, irriteret tyktarm m.fl. På engelsk: Irritable Bowel Syndrom (IBS).

Irritabel tyktarm er en sygdom, som rigtig mange personer stifter bekendtskab med i løbet af livet. De klassiske gener er vekslende afføring og ubehag i maven, som bedres efter man er kommet af med afføring/luft. Man anslår at ca. 16% af alle voksne danskere under 50 år symptomer på IBS (1).

Tidligere har mange fået diagnosen, hvis man ikke lige kunne finde på andet, eller hvis man mente det var psykisk. I dag er det ROM-kriterierne, der ligger til grund for diagnosen. Det er vigtigt at vide, at IBS en godartet tilstand, der kan give varierende grader af gener, men ikke øger risikoen for kræft eller tidlig død.

I den følgende tekst vil jeg primært omtale sygdommen som IBS eller irriteret tyktarm.

 

Klassiske symptomer på irritabel tyktarm

 • Ubehag, mavesmerter eller kraftig mavekneb, som oftest lettes ved luftafgang eller ved afføring.
 • Vekslende afføringsmønster, hvor fx forstoppelse i perioder afløses af diarré eller normal afføring.
 • Slim afgang
 • Oppustethed og rigelig luftafgang
 • Rumlen i maven.
 • Afføringen og prutterne kan lugte fælt.
 • Fornemmelsen af at man ikke bliver “tømt” ordentligt efter toiletbesøg, og må gå flere gange.

 

Hvad er årsagen?

Idag kender man ikke den præcise årsag til IBS. Det er formentlig et sammenspil mellem en masse forskellige faktorer.

Der er overvægt af kvinder der lider af irriteret tyktarm. Det er en yderst hyppig tilstand, og mange vil på et tidspunkt i deres liv have symptomer, der kan tilskrives IBS. Nogle vil opleve generne som yderst generende, mens andre ikke er plagede.

IBS gener forværres ofte i stressede perioder – både psykisk og fysisk. De fleste har oplevet, at spekulationer fører til uro i maven.

Op mod 25% af personer, der har haft en maveinfektion (f.eks. Salmonella eller Campylobacter) får slået tarmfloraen lidt i stykker, og kan efterfølgende døje med en irritabel tyktarm. Ofte falder der ro på igen, mens andre bliver ved med at have gener.

Der er lavet studier, der viser at folk med irriteret tyktarm oplever øget smerteopfattelse fra tarmen i forhold til folk der ikke har IBS.

Slutteligt er det yderst vigtigt at pointere, at en irriteret tyktarm ikke giver øget risiko for udvikling af tyktarmskræft eller andre kroniske sygdomme i tarmsystemet! Dog vil der selvfølgelig være nogle der starter med IBS  symptomer, der senere udvikler en kronisk tarmbetændelse, som i starten ikke var fuldt udviklet. Det er dog ikke øget antal i en gruppe af IBS personer, når man sammenligner med personer uden IBS.

 

Hvordan stilles diagnosen irritabel tyktarm?

ROM-III-kriterier

I dag stilles diagnosen IBS hvis man opfylder ROM-III kriterierne som er:

 1. Intermitterende mavesmerter/ubehag i mindst 3 dage pr. måned gennem mindst 3 måneder. Derudover skal mindst 2 af følgende være tilstede:
  1. bedring i forbindelse med afføring/luftafgang
  2. når symptomerne kommer ændres afføringshyppigheden
  3. når symptomer starter ændres afføringsform/udseende.
Udredning af IBS

Hvis man opfylder ovenstående kriterier, er risikoen for at fejle andre mavetarmsygdomme lille. Der er således ikke umiddelbart behov for andre undersøgelser – heller ikke kikkertundersøgelser. Passer ens symptomer ikke med de ovenforstående, eller har du ALARM-symptomer (se længere nede), så skal man selvfølgelig gå videre med udredning.

Her vil man mange gange bruge afføringsprøven Calprotectin, som kan sige om der er tegn på betændelse i tarm tydende på f.eks. Kronisk inflammatorisk tarmbetændelse såsom Crohns Sygdom og Colitis Ulcerosa. Ved diarrégener vil man ved en afføringsprøve udelukke infektioner (diarréfremkaldende bakterier, parasitter, ormeæg).

IBS kan opdeles i

 • IBS-D (primært diarré),
 • IBS-C (constipation – primært forstoppelse) og
 • IBS-M (mixed – vekslende mellem diarré og forstoppelse)

 

Behandling af irritabel tyktarm

Skal man overhovedet behandle en irriteret tyktarm? Mange behøver bestemt ingen behandling og lever fint med den irritable tarm. Symptomerne forsvinder sjældent helt, og man må nok acceptere gener i en eller anden grad. Der vil være perioder, hvor tilstanden forværres, og perioder, hvor generne er væk.

Til gengæld er der også andre, der er meget plaget af deres IBS, og her vil der ofte være behov for at gøre noget for at få maven tilbage på rette spor.

Overordnede råd

Husk regelmæssige måltider – spring ikke måltider over, og spis ikke for store portioner

Drikker du meget kaffe, te, alkohol, sodavand (inkl. light) eller spiser du mange ‘gasproducerende’ grøntsager (broccoli, kål, bønner og løg), frugt, slik og tyggegummi så prøv at holde igen med disse.

Drik godt med væske – primært alm. vand. Mange drikker for lidt. Ofte pga. travlhed, glemsomhed el. mangel på tørst. Flere fibre kræver ekstra væske, fordi fibrene binder væske i tarmen. Spiser man mange fibre uden at drikke nok, kan man få forstoppelse.

Motion 3-4 gange om ugen stimulere tarmens motilitet og cyklus, og har betydning for vægt og velvære. Derfor kan regelmæssige gå-, cykel- eller løbeture varmt anbefales. Gerne dagligt, hvis muligt – men hellere lidt mindre, hvis man så får det gjort 🙂

Gode toiletvaner. Gå på toilettet på bestemte tider. Der skal ofres tid til toiletbesøg, således at tarmen bliver tilstrækkelig tømt hver gang. Sid evt. med fødderne oppe på en lille skammel/bøger, for at give bedst mulighed for tømning af den nederste del af tyktarmen (rectum).

Psyllium loppefrøskaller (HUSK). Psyllium fås enten som pulver, hvor du tager 2-3 skefulde morgen og aften (3-5 g), eller 6-10 kapsler morgen og aften. Det kan hjælpe både ved forstoppelse, oppustethed og diarré. Juster dosis efter behov.

Er din IBS kommet efter en maveinfektion, kan det være et forsøg værd at prøve med probiotika (f.eks. mælkesyrebakterier), der kan genoprettet den ændrede bakterieflora.

Vær opmærksom på din kost (læs længere nede)

Hvis forstoppelse er problemet (IBS-C)

Får du nok at drikke i løbet af dagen?

Spis godt med kostfibre i form af groft brød, gryn, pasta, ris, kartofler, grøntsager, frugt og nødder. Spiser man mange fibre får man normalt en mere regelmæssig afføring, fordi fibre binder væsken, så afføringen bliver mere blød, tarmbevægelserne stimuleres, og kan lettere presses gennem systemet.

Brug evt. svesker eller figenmarmelade.

En del har gavn af psyllium loppefrøskaller (HUSK), alternativt hørfrø.

Brug håndkøbs afføringsblødgørende midler såsom Magnesia (2 stk aften – evt. 2 stk morgen også) og Movicol breve 1-3 styk dagligt. Er afføringen allerede blød, så prøv med tarmstimulerende afføringsmidler såsom Laxoberal dråber 10-20 dråber aften eller Toilax 5 mg (tablet) 5-10mg aften. Laktulose/Medilax giver ofte luft i maven, så det anbefales generelt ikke.

Vær opmærksom på om du får medicin, der irriterer eller stopper maven. Når du har fået gang i maven, så handler det om herefter at få justeret ind på det der kan holde netop “DIN” mave kørende. Der må man prøve sig lidt frem.

Det er en skrøne at tarmen bliver doven af ovenstående midler, så man kan roligt bruge det over lang tid. Det der er vigtigt er at man selvfølgelig er opmærksom på hvis tilstanden ændrer sig, så man ikke “skjuler” en underliggende sygdom (Hop til alarmsymptomer)

Har jeg forstoppelsesdiarré?

Døjer du med vekslende afføring, hvor det skifter mellem små, hårde knolde, og så mere gul,tynd, løs afføring kan det være et tegn på forstoppelsesudløst diarré. Den hårde afføring hober sig op i tyktarmen, og kun det tynde kan “flyde” forbi. Et andet symptom er typisk at man bliver oppustet og evt. også får halsbrand. Behandlingen er at få godt gang i afføringen og gjort den mere blød. Jeg plejer at anbefale

1) HUSK pulver 3-5g morgen og aften
2) God med væske (1.5-2 L vand dagligt)
3) Motion (20-30 minutter dagligt, hvor man bliver forpustet – ikke noget ekstremt)
4) Magnesia 2 stk aften (evt. også morgen). Hvis man får mavesmerter af Magnesia, så kan Movicol forsøges
5) Toilax / Laxoberal, der stimulere pumpehastigheden i tarmen, og dermed sætter mere “skub” i systemet

Når der er ro i maven, så trapper man ud igen nedefra.

Et andet alternativ kan være f.eks. Constella (Linaclotid).

Hvis diarré er problemet (IBS-D)

Fiberrig kost kan hos enkelte gøre generne værre, og man kan med fordel prøve at reducere mængden af groft brød, frugt og grøntsager.

Prøv at spise kogte grøntsager og kogt frugt i form af grød i stedet for de rå varer. Det nedbryder stivelsen, som kan give uro og luft i maven.

Kaffe/te kan hos nogle medvirke til at give øget rumlen, luft og tynd afføring. Der sker som regel ikke noget ved en enkelt kop kaffe, hvorimod større mængder kan være et problem.

Prøv psyllium loppefrøskaller (HUSK), da det binder væsken i den tynde, slimede afføring. Nogle synes HUSK med kalk virker allerbedst.

Hvis man ikke har nogle faresignaler (se nederst), så kan man nogle gange bruge medicin, der nedsætter transporthastigheden igennem tarmen (fx Loperamid, Imodium, Propiden). Dog skal vedvarende diarré ALTID udredes !

Der er netop i 2017 kommet et nyt stof på markedet: Truberzi (Eluxadolin). Det ser ud til at have en effekt på en del patienter med IBS-D. Erfaringer med Truberzi er fortsat ikke så lange, men i studierne bag er fornuftige, selvom det skal ligge noget nede af behandlingslisten, men bestemt en mulighed.

Den sidste ting, hvis man har været igennem ovenstående er Questran, som binder galdesyre. Ca. 25% af folk der ses i sygehusregi med diarré kan have “galdesyre-malabsorption”, altså hvor galdesyre ikke blive genbrugt i tyndtarmen og ender i tyktarm, der generes og giver uro og tynd mave. Det er let at tjekke da effekten kommer inden for få dage.

Hvis oppustethed er problemet

Prøv med kostændringer i første omgang, og behandl en tilgrundliggende forstoppelse (hård, knoldet afføring). Forstoppelsen kan vise sig som tynd afføring med hårde kugler (se ovenfor).

Se mere om kosten nedenfor

Psyllium loppefrøskaller (HUSK), blødgør afføringen og får den til at fylde mere, så tarmen har lettere ved at pumpe den igennem systemet og derved mindske luftdannelse.

Probiotika (f.eks. Lactobacillus el. Bifidobacterium infantis)

Rifaximin 550mg (antibiotika, der ikke optages, men forbliver i tarmen) . Det skal tages 3 gange dagligt i 14 dage hos patienter der ikke led af forstoppelse. Det har vist at virke på de overordnede IBS gener, og primært på oppustethed. Prisen er dog meget høj (feb 2017 ca. DKK 3.500) (2)

Hvis mavesmerter/mavekramper er problemet

Pebermynteolie kapsler (1 stk 3-4 gange dagligt) er det, der rent videnskabeligt virker hos flest på mavesmerter (3).

Almindelige håndkøb smertestillende i korte perioder.

Din læge kan overveje behandling med f.eks.
Duspatalin Retard (primært mod mavekramper/spasmer)
Linaclotid (Constella), som virker mod IBS-C, hvor det primære problem er forstoppelsesudløste smerter og ubehag.
Amitriptylin (nervemedicin i lave doser som dæmper smerterne fra tarmen)

Som udgangspunkt skal man ikke tage medicin med mindre man er svært plaget af sin IBS.

 

Hvad med kosten?

Der er ingen tvivl om at kosten spiller en stor rolle hos personer med irriteret tyktarm. Desværre er der ikke ét enkelt råd, der kan hjælpe alle. Nogle synes det hjælpe at holde igen med gluten, selvom de ikke har cøliaki. Andre oplever bedring uden mælkeprodukter, selvom de ikke har laktoseintollerans, og for nogle er det noget helt tredje.

Virker low FODMAP diæt på irritabel tyktarm?

En af de seneste ting, der er kommet frem er low FODMAP diæt, som i bund og grund går ud på at man systematisk undgår/finder frem til de fødeemner, der generer ens tarmsystem. Der er lavet diverse videnskabelig forsøg med denne diæt. I de fleste ser det ud til at virke, men studierne kritiseres ofte, da det er svært ved at designe et ordentligt studie (ud fra de kriterier man bruger ved store blindede randomiserede studier). Der er ingen tvivl om, at kostændringer virker, men om det præcis er low FODMAP diæten eller om det er det, at man systematisk forsøger at finde de ting, der på individuelt niveau giver gener, kan man ikke konkludere ud fra de foreliggende studier.

Hvis man kigger lidt dybere nogle af studierne, kan der muligvis være en effekt, hvis de dominerende gener er oppustethed og mavesmerter(4). I dette australske studie sammenligner man low FODMAPS diæt med high FODMAP, og ikke med alm. dansk kost. Erfaringsmæssigt virker kost-ændringer hos ca. 50%, så det er bestemt værd at prøve…

Der findes også app’s omkring low FODMAP diæten. De kan hentes i AppStore eller Google Play. Søg efter FODMAP diet og Monash low FODMAP. De kan være gode i dagligdagen, hvis man vil tjekke diverse fødevarer for FODMAPs. Koster ca. 50 kr

Min anbefaling om kosten

Jeg tror i bund og grund, at det handler om at spise mere hensigtsmæssig. Anbefalingen må være at prøve sig frem evt. guidet af lowFODMAP diæten. Allerbedst via en diætist, der har forstand på både lowFODMAP uden at være fanatiker.

Der er bestemt ingen grund til at spise 100% glutenfrit, mælkefrit, etc., hvis man ikke har fået konstateret cøliaki eller laktoseintollerans. Low FODMAP diæten kan være et godt springbræt til at komme igang med kostomlægning, så du kan få optimeret din kost og få mere styr på din irritable tyktarm.

 

ALARM-symtomer

Hvornår skal du kontakte din læge, og få vurderet om der er behov for henvisning til sygehuset? Det skal du ved følgende tegn, som IKKE har noget med en irritabel tyktarm at gøre:

 1. Frisk blod fra endetarmen (mere end bare lidt på papiret)
 2. Vægttab
 3. Natlige symptomer
 4. Madlede, altså det at appetitten over en lang periode er helt væk, eller man væmmes ved mad.
 5. Jernmangel (kræver blodprøve hos egen læge/sygehus)
 6. Hvis man i familien allerede har tyktarmskræft, inflammatorisk tarmsygdom eller cøliaki (glutenallergi)

irritabel tyktarm - irriteret tyktarm

Opsummering omkring irritabel tyktarm

Irritabel tyktarm er en godartet sygdom som til tider er møg-træls, og giver ubehag/smerter i maven, oppustethed og vekslende afføring. Det er vigtigt at man husker på den er helt godartet og IKKE et forstadie til kræft.

Behandlingen vil være ofte være en kombination af det jer har nævnt i det ovenforstående, og er forskellig fra person til person, da der DESVÆRRE ikke findes et vidundermiddel mod irriteret tyktarm.

Min erfaring er at det også er vigtigt at have en læge, der forstår sygdommen, og ikke bare mener det er “psykisk”.

Husk at kontakte din læge, hvis du oplever alarm-symptomer !

 

Gode tilbud på HUSK og andre produkter mod IBS

Tilbud på Psyllium loppefrøskaller (f.eks. HUSK eller andre med psyllium)
Tilbud på Pebermynteolie kapsler
Tilbud på Afføringsmidler blødgørende (Magnesia, Movicol, Gangiden)
Tilbud på Afføringsmidler tarmstimulerende (laxoberal, toilax m.fl.)
Tilbud på Probiotika (til at genoprette tarmfloraen)

TIP: Hvis du har mod på at bestille HUSK kapsler hjem fra Tyskland, kan du bestille dem laaangt billigere end i Danmark, hvis du køber mange af gangen. Leveringstiden er typisk en lille uge fra Tyskland. Ingen moms eller afgifter, da det er i EU. Så der er intet dårligt ved at bestille derfra – du sparer blot en masse penge…

psyllium HUSK kapsler

Højreklik på billedet eller dette link og vælg “Føj link til bogmærker”, så har du altid den bedste forhandler gemt, da jeg opdaterer linket løbende med de bedste priser. Alternativ kan du altid besøge denne side, hvor links også vil være opdateret 🙂

Matas har også psyllium-produkter (HUSK), som af og til er på tilbud. Se Matas priserne her.

Litteratur

 1. Krogsgaard LR, Engsbro AL, Bytzer P. The epidemiology of irritable bowel syndrome in Denmark. Scand J Gastroenterol 2013;48:523-9.
 2. Pimentel MLembo AChey WD, et al.Rifaximin therapy for patients with irritable bowel syndrome without constipation. N Engl J Med. 364:2232 2011
 3. Ford ATalley NSpiegel B, et al.Efficacy of fibre, antispasmodics and peppermint oil in irritable bowel syndrome: Systematic review and meta-analysis. BMJ.337:a2313 2008
 4. Halmos EP, Power VA, Shepherd SJ et al. A diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome. Gastroenterology 2014;146:67-75.

 

Spørgsmål eller kommentarer

Du er som altid velkommen til at stille et spørgsmål i kommentarfeltet nedenfor.

 

Hvad synes du om indlægget?

[kkstarratings]

.

Følg
Giv besked ved
guest

48 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Sannie
Sannie
2 år siden

Hej Lars
Jeg har mange af de symptomer, du her beskriver bl.a. smerter og luft i maven efter næsten hvert måltid. Samtidig har jeg også afføring mellem 3 og 7 gange hver morgen, og det er ikke små mængder af gangen. I konsistens er det fra normalt til hårdt, og det kommer gerne ud som skudt ud af en kanon altså store mængder, meget hurtigt.
Jeg spiser psyllium, hvilket ikke har den store virkning. Jeg tager også gerne en magnesia om aftenen, hvilket tager smerterne i maven.
Jeg har ikke prøvet hverken mælkesyrebakterier eller pebermynteolie. Kan man tage disse produkter samtidig?
Er der forskel på symptomerne ved cøliaki og irritabel tyktarm?
Jeg har for nylig fået lavet en coloskopi p.g.a. blod i afføring. Ville man have kunne se på den, hvis man har cøliaki?
På forhånd tak.
Mvh Sannie

Tanya
Tanya
4 år siden

Hej Lars, tak for din blog og dine meget detaljerede beskrivelser om ISB. Havde jeg blot fundet den lidt tidligere 😉 Det er virkelig informativt at læse andres indlæg og dine svar dertil, men jeg kan ikke finde noget i forhold til kvalme, så jeg prøver selv.
Jeg er en kvinde på 23 år, jeg fik konstateret IBS for ca et halvt år siden og har været på low fodmap diæt siden. Jeg fik ordineret magnesia, men pga af min skepsis overfor “piller” turde jeg kun at tage HUSK som kosttilskud. Heldigvis har det haft en bedrende effekt sammen med den rigtige diæt og nu har jeg fundet en god balance ift hvilke madvarer jeg slår ud på, og generelt har jeg oplevet en kæmpe forbedring i mit velvære og livskvalitet. Det eneste problem der bliver ved med at vende tilbage er den lejlighedsvise kvalme. Hjælper det med pebermynthekapsler, eller er det måske forværrende? Synes ikke jeg kan finde noget på nettet der direkte angiver det, så ville lige høre dig ad.
Håber du kan hjælpe mig, og tak igen.
De bedste hilsner Tanya

Karen Nielsen
Karen Nielsen
4 år siden

Har IBS-M og tager alle de foreslåede ting hertil med vekslende virkning. Tidligere haft Helicobacter og fået medicinsk acne-behandling, som nok har slået tarmen i stykker. Er derudover blevet diagnotiseret laktoseintolerant. Har symptomer daglige også tit med lidt feber. Tog desværre også i.f.m. styrketræning proteinshakes, før laktosen blev opdaget. Tror det fuldstændig har stoppet mine tarme til, idet bare opvask af shakerkruset faktisk lavede forstoppelse i køkkenvask, som ellers aldrig har været stoppet af noget. Man gjorde jo en forskning for nogle år siden, der viste at irritabel tyktarm kommer af skjult forstoppelse. Hvis denne ophobning evt. i udposninger er meget massiv, hvordan kommer man af med det, da det nok er værre end alm. madforstoppelse ? Kan forstoppelse måske udløse en blindtarmsbetændelse ? Motion næsten daglig styrketræning, er crosstræning lige så effektivt som raske gåture for at få gang i tarmene ? Har også pacemaker – kan en utæt tarm med feber tilfølge evt. sætte sig på pacemakerledning og hjerte til en infektion ?
Glæder mig til dit svar. Kæmpe TAK for din oplysende og meget interessante blog.

Karen Nielsen
Karen Nielsen
4 år siden

IBS-M

Michal
Michal
5 år siden

Synes det er problematisk at du anbefaler, husk, fiber og groft brød iøvrigt til ibs patienter. Mange eller måske ligefrem de fleste kan slet ikke tåle fiber og groft brød.
Mangler info om fordøjelses enzymer som kan hjælpe, da der her er virkelig meget hjælp at hente.

Bente Wagner
Bente Wagner
5 år siden

Hej Lars,
Du nævner natlige gener som et alarmsymtom,- det er jeg stødt på flere steder, men aldrig hvorfor dette er alarmerende???
Vil du ulejlige dig med at forklare det?
Jeg er generet af oppustethed og trykken i venstre side primært om natten.
Mvh
Bente

Lisa
Lisa
5 år siden

Hejsa
Jeg har nu haft ibs 1 år. Jeg er gået fra stort set aldrig at fejle noget med maven, til at være blevet syg efter en banal infektion med opkast 1 døgns tid, og hvor jeg var sløj i en uges tid. Siden da, har min mave været dårlig. Har været til læge et hav af gange, og har fået taget blodprøver, tjek for diverse allergier osv. jeg har fået medicin mod for meget mavesyre, men uden bedring. I juni fik jeg coloskopi, alt ser fint og normalt ud. Største problem er meget luft, jeg bøvser hele tiden , men uden at det hjælper. Jeg får tendens til forstoppelse, kommer på toilettet hver dag, men har en følelse af ikke at blive ordentligt tømt. Stor afføringstrang mange gange om dagen, men uden at der kommer noget. Jeg har mest ondt i toppen af maven. Bliver tit syg, hvor jeg føler at jeg har feber og føler mig rigtig sløj, det er meget svært for mig at passe dagens gøremål fordi jeg føler mig syg, helt ligesom når man bliver ramt af en virusinfektion, Jeg har en lille stigning i temp når jeg måler, 37,2-5 som jo ikke er feber, men dog en lille stigning i forhold til hvor jeg normalt ligger. i øjeblikket er det nærmest hele tiden jeg føler mig syg. Jeg er ulykkelig over at være blevet ramt af denne her lidelse, da jeg samtidig lider af sygdomsangst, skal jeg kæmpe med bekymring over hvorfor jeg har det så dårligt, er det mon i virkeligheden noget alvorligt som lægen har overset osv osv. Har lige læst om et studie der antyder at man med ibs alligevel har en øget risiko for kræft og autoimune sygdomme, hvad mener du om det? Har prøvet med Husk, og mælkesyrebakterier (Lactocare) i ca 4-5 mrd, ingen effekt. Tager pt 3 stk magnesia om morgenen, ingen effekt. Har prøvet at udelade mælkeprodukter, ingen effekt. Pebermyntekapsler, ingen effekt. Nu overvejer jeg at investere i nogle dyre, mere koncentrerede mælkesyrebakterier, men vil det overhovedet virke eller er det spild af penge? Jeg er enlig mor og har en meget lav inkomst, jeg er bare ved at være desperat, det her ødelægger mit liv, og der er tilsyneladende ikke noget der trigger det! Det eneste jeg mangler at prøve, er low foodmap, det virker bare så uoverskueligt. Jeg kan ikke tale med min læge, da jeg har lidt meget af angst, har min læge nu besluttet sig for at min ibs skyldes angst! Jeg føler selv at det er noget overordentlig fysisk. Håber du har et godt råd, også meget gerne, om jeg skal bruge en masse penge på kosttilskud, for det vil være på bekostning af noget andet, da jeg har en meget lille indkomst! Hvad mener du i øvrigt om fænomenet Leaky gut? Det har jeg fået at vide af en hormonterapeut at jeg har, og det lyder jo virkelig skræmmende, men da jeg spurgte på apoteket, kendte de ikke noget til leaky gut! Nu tænker jeg på om det bare er et modefænomen som de alternative skal tjene penge på! Mvh Lisa

Therese
Therese
5 år siden

IBS og kolik efter diverticulitis.
Frem for alt- tak for dit indlæg, der bekræfter nogle af de informationer jeg har læst om bl. A. behandling af forstoppelse.

Jeg er aktiv dame på 71 der fortsat arbejder 3 dage per uge og samt motionerer 3 timer/uge.

Jeg har periodisk været plaget af IBS med forstoppelse, mavekneb og meget luft i tarmen gennem 20 år. Blev undersøgt adskillige gange i mav og tarm ved scanning og coloscopi. Der blev konstateret mange divertikler, og en afherance efter hysterectomi (som ikke skyldtes kræft) ellers intet i vejen.
Ved sidste coloscopi bekræftede lægen en sammenvoksning, fordi jeg eksplicit spurgte…. og det var svært at komme ind i tarmen fordi der var et knæk i tarmen meddelte han. Kan sammenvoksning og knæk i tarmen I sig selv være årsag til mavekneb og tendens til forstoppelse/IBS?

Ja har i år blev kortvarigt indlagt for diverticulitis: Ct scanning viste lille infektion elders alt i ordeni tarm og øvre mav. Blev sendt hjem med besked: tag husk om morgen 2 måleske, 2 magnesia og 10 drop laxoberal ved sengetid og hvis behov også 1 pose movicol om morgen. Den råd har jeg naturligvis fulgt I nogle måneder men så mig nødt til at nedsætte anbefalet dosering: jeg sat på toilettet med tynd mave og smertefulde mavekneb det meste af dagen! Det har faktisk gjort mig helt fortvivlet fordi jeg simpelthen ikke kan kan finde den rette dosering af magnesia og laxoberal.
Nu har jeg fået mere balance i tarmerne ved: bl a. at nedsætte indtagelse af væske …. drikker nu ca.. 2 l. I en periode drak jeg ca. 3l vand. Det gjorde mig utilpas med meget tynd mave.
Jeg tager p.t. 1 magnesia og 5 drop laxoberal ved sengetid og jeg har droppet husk fordi det kræver at jeg drikker mere end 2 l vand ellers virker det ligesom et prop i tarmen,

Siden jeg fik diverticulitis har jeg dagligt mavekneb, megen luft imaven og tendens til tilbagevendende forstoppelse og må justere op og ned med afføringsmidler som en slem omgang IBS.
Jeg har sikkert døjet med fordtoppelse i lang tid uden at være særligt opmærksom på det, – nu er det et blevet stort problem at få styr på ordentlig tarmtømning.
Er det en sædvanlig følge af diverticultis med ubalance i tarm og mavekneb efter infektionen? I så fald kan det være forbigående?
Eller er mavekneb og luft i tarmen især en følge af afføringsmidlers bivirkninger og de skiftende doseringer / skiftende konsistens i tarmen?

Det var en lang udredning, – beklager det meget, – men der er sikkert andre der har ovennævnte problemer der kan få gavn af dit svar.

Jeg er efterfølgende indlæggelsen også tilset af tarmspecialist som mener at jeg skal lære at leve med ovenstående problemer, der er ikke meget andet at gøre, for jeg fejler jo intet farligt og jeg skal prøve at tænke på noget andet …
Jeg savner virkeligt god råd fra dig og brug are svar på de spørgsmål jeg stiller, – som nogle fagfolk ikke regner for noget …
Jeg imødeset dit svar og takker dig på forhånd.

Rikke
Rikke
6 år siden

Hej Lars,
Tak for et rigtig godt indlæg.
Jeg har i over 10 år lidt af IBS C og prøvet en masse forskelligt for at blive fri for diverse gener, dog uden held.
De sidste par år er det faktisk blevet værre og jeg ryger ind i perioder med slem kvalme, madlede, bøvsen og mavesmerter.
Jeg har fået foretaget diverse undersøgelser, som ikke har vist noget. Jeg tager Magnesia dagligt og Motilium når kvalmen er værst.
Ved du hvorfor man ryger ind i disse slemme perioder? Jeg har fået at vide, at alle disse gener er grundet forstoppelse, men kvalme og madlede resulterer i, at jeg næsten ikke kan spise i flere dage og burde derfor ikke være forårsaget af forstoppelse?
Har du desuden kendskab til, om antidepressiv medicin kan afhjælpe IBS?
Jeg er pt sygemeldt fra job, da de gener jeg lider af har stået på meget længe…
På forhånd tak.
Mvh Rikke

Rikke
Rikke
Svar til  Lars Koch Hansen
6 år siden

Hej Lars,
Mange tak for dit svar, jeg har prøvet nogle af de ting du foreslår, men det er en del år siden, så måske jeg skal prøve igen…
Jeg går ikke ud fra, at du kender til antidepressiv medicin mod IBS.
Mvh
Rikke

Erik Veje
Erik Veje
6 år siden

Hej Lars.
Jeg har en datter på 8 som i over 8 måneder dagligt klager over ondt i maven ?
Det er meget forskelligt hvornår (morgen-middag-aften-nat) og det kan være både før og efter mad.
Der er en del luft i maven, og det hjælper ofte at komme ad med det. Afføringen er ofte hård – men ellers “normalt”.
Movicol har vi prøvet (også et andet mod mavesyre) men uden synderlig virkning.
Jeg vil prøve at kigge dine råd igennem du allerede har givet – og så tillæmpe det til et barn.
Vi er i gang med en “udredning” hos lægen – men da ting tager tid, tænkte jeg du måske havde et godt råd?
Tak ellers for et rigtig godt indlæg.
Mvh. Erik.

Lars Koch Hansen
Svar til  Erik Veje
6 år siden

Hej Erik.
Er lige kommet hjem fra ferie, derfor det lidt sene svar. Uden at have set din datter lyder det som en form for lidt “kronisk forstoppelse”, der netop giver mavesmerter og oppustethed.

Jeg har ikke den store erfaring med børn, så har lidt svært ved at rådgive dig helt her. Normalt vil man vælge movicol til børn, da det binder en masse væske i afføringen og dermed gør den blødere.. Det lyder som om tarmen er lidt “sløv”. Ved voksne ville jeg bruge HUSK pulver og toilax for at få lidt ekstra gang i maven, men som nævnt desværre ikke så meget erfaring med børnene. Jeg synes du skal afvente din læge, der formentlig har mere styr på de “små” end jeg har…

Håber I finder en løsning, da det er hårdt at se sine små have det skidt. God bedring med hende.
KH Lars

Per Larsen
Per Larsen
6 år siden

Hej Lars
1000 T A K. for at du som læge har denne fantastiske. F A N T A S T I S K E blog. Det er en sjælden perle.
Jeg har divertikler, der ikke kan spules rene. Disse er opdaget via kontrol efter veloverstået tyktarmskræfts operation+efterfølgende kemoterapi. Kan disse fyldte divertikler tømmes ved at jeg fx spiser 10 gram loppefrøskaller (naturligvis rørt op i rigeligt vand) hveranden time 3 dage i træk (så jeg får 100 gram loppefrøskaller/døgn i 3 døgn) ? Ideen kommer fra behandlingen af heste med jord i tarmen.
Jeg har aldrig haft problemer med min tarm (ud over den livstruende kræft).
På forhånd tusind tak.
Venlig hilsen,
Per

Maja Jetterson
Maja Jetterson
6 år siden

Allerførst vil jeg sige tak for en rigtig grundigt indlæg omkring irriteret tyktarm. Det er sjældent man læser en brugbar vejledning fra lægernes side. Synes altid man hører at en “irriteret tarm” bare er noget man skal leve med og selv må finde en løsning.

Det er også super fedt at du vil svare på små spørgsmål fra os læsere 🙂 og derfor har jeg lige et som jeg håber du kan / vil svare på ved lejlighed.

Jeg har god effekt af pebermynteolie kapslerne, og har brugt dem i snart 1 år. Er der noget farligt ved at bruge dem i længere tid?

mvh Maja

Bente Jarmon
Bente Jarmon
6 år siden

Hej
Det er en god oversigt, selvom jeg har et par indvendinger i nogle detaljer.
Keg har svær fruktosemalabsorption og sekundær laktoseintolerans. Ubehandlet har jeg voldsomme osmotiske diarreer. Med osmotisk diarre er imodium ikke nogen god idé, det hjælper ikke på pladsmangelen at sænke hastigheden.
Når den osmotiske diarré er velbehandlet, kan imodium derimod virke afslappende og smertedæmpende, hvis jeg er kommet til at irritere min mave. Imodium smelt virker bedst hos mig.

Herudover har jeg overfølsomme HRPV1 sensorceller. For 4 år siden blev jeg pludselig overfølsom mod vanilje. Jeg kunne ikke finde noget herom på nettet, men måtte tage situationen til efterretning. En dag lå der et abstract fra Medscape i min mailboks, som nævnte disse sensorceller.
Jeg tabte næsten hagen helt ned på gulvet. Jeg havde alle de nævnte symptomer og havde haft de fleste i en årrække. Jeg har været overfølsom mod varm mad, så længe jeg kan huske., dvs fra 1950. Syrer fra for mange kostfibre? siden 1990, chili fra år 2000 og nu vanilje.
Pebermynte virker dæmpende på symptomerne fra ovennævnte triggere; mens imodium virker bedst på en mere uspecifik irritation hos mig.
Det skal lige med, at jeg har haft svære led- og muskelsmerter, som begynde at forsvinde efter bare 3 uger på fruktoselav diæt (Low FODMAP). Jeg havde meget hævede led, det vidste jeg ikke, sådan havde de altid set ud.
Det er min opfattelse, at man hos patienter med reaktioner på capsaicin (chili, paprika og tillige vanilin) bør overveje overfølsomhed i disse celler. Der er ingen grund til at undgå krydret med generelt, hvis det kun er Vanilloiderne, der generer.

Emilie Johansen
Emilie Johansen
6 år siden

Tak for et super brugbart indlæg. Det kunne mange læger godt trænge til at læse.

Jonna Andersen
Jonna Andersen
6 år siden

Tak for et rigtig brugbart indlæg. ❤️

Hanne Andersen
Hanne Andersen
6 år siden

Hej Lars!

Et supert udførligt indlæg, som også har beroliget mig. Da man jo ikke kan lade være med at bekymre sig om hvad det kan udvikle sig til med dagligt diarre.
Nu har jeg så også 2 venner som har haft Stomi pga. betændelse i Tarmene og det giver da tanker omkring hvor vidt dagligt diarre kan give betændelse og man ryger der ud, hvor det vil blive en nødvendighed med Stomi.. Skal lige siges at de begge er kommet af med det igen.

Mit problem er nu ikke så meget at jeg lider af diarre, men det er antallet af Toiletbesøg der er en plage.. Ikke så meget i den daglige hverdag, da jeg går hjemme. Men det er ved evt. aftaler, som kan være ved Lægen, Frisøren, Brunch osv. Jeg kan snart ikke sige JA til noget af dette før kl. 11,00 om formiddagen, da jeg render på Toilet fra 4 – 7 gange om morgenen.. Jeg har altid haft mit Toiletbesøg om morgenen, hvilket var dejligt nok og jeg har altid lukket en del luft ud ved det første besøg, da jeg nok ikke gøre det i søvne..
Jeg er rolig med mine Toiletbesøg, tager den tid det tager og bliver så færdig på badeværelset, Kort efter skal jeg så igen og sådan kan det blive ved JA, mange gange.. Nogen gange er det en luftagtig med indhold og mange gange er det bare ligesom Vand.

Jeg får så nu Imodium på Recept, men jeg ikke har lyst til at tage dem dagligt og samtidig mistænker jeg dem for at jeg af og til har kvalme… Samtidig fortæller min mand at han har læst at de kan være farlige eks. afhængighed og at de ikke har den virkning som de burde have??
Jeg syntes nu heller ikke at de har den ønskede virkning.
Jeg er lige opstartet på HUSK igen, dog ingen hjælp tidligere, men giver det en chance igen og ellers spiser jeg nok helt almindeligt, dog mest kun 2 x dagligt, da jeg ikke har lysten til meget mad,.
Om aftenen får jeg som regel 1-2 glas Rødvin og har prøvet at undlade dette, uden bedring.

Jeg har haft IBS i mange år, men har kun vist sig i perioder og ved især Karry, fed mad og Chillie, men det var jeg selv klar over, så ( selvforskyldt )

Hvis du kommer igennem min lange læsning, er mit sprøgsmål til dig.
Vil du råde/fraråde Imodium fast??
Vil Probiotika kunne hjælpe mine tarme?
Eller har du andre råd??

Er klar til at prøve alt her og nu.
ps. Har fået kikkertundersøgelse begge veje for et par år siden, som var fine.
En lille polyp som blev fjernet og var godartet

På forhånd Tak

Mvh Hanne

Hanne Andersen
Hanne Andersen
Svar til  Lars Koch Hansen
6 år siden

Mange Tak for at du ville give dig tid til at læse mit lange skriv 🙂

Jeg vil forsøge de ting du har givet af råd

Takker igen og god dag

Mvh Hanne

Amalie Nielsen
Amalie Nielsen
6 år siden

Et super brugbart Indlaeg. Tusind tak.

Line Nielsen
Line Nielsen
6 år siden

Tak for et super indlæg. Så er der lidt at forholde sig til. Tusind tak.

Jannie J
Jannie J
6 år siden

Hej Lars.
Er Constella spild af penge?

Regitze
Regitze
7 år siden

Hej, jeg har fået diagnosen “Irritabel tyktarm”. Tidligere var mit største problem forstoppelse, men det er nærmest forsvundet – i hvert fald, når jeg er hjemme – men nu har jeg så meget luft i tarmene, har haft det i en del år nu, og det er virkelige en plage.
Der går ikke lang tid, efter jeg har spist, før jeg er fyldt med luft, som bare skal ud, og det bliver ved længe. Jeg har det bedst, når jeg ikke spiser, men det er jo uholdbart i længden 😉
Har prøvet alt af gode råd, pebermyntekapsler, teer, alt, hvad apoteket kan byde på, Foodmap, glutenfri kost m.m., og der er intet, der har hjulpet !

Var forleden i en helsekost, fortalte om problemet og fik anbefalet en Aloe Vera drik, som skulle skyrke slimhinderne i tarmen, og dette ville måske bedre tarmfunktionen og mindske luften.

Hvad siger du ? 🙂

Venlig hilsen
Regitze

Marie
Marie
7 år siden

Kære Lars,
Jeg har læst at Questran virker hos nogle med irriteret tyktarm? Hvad er din holdning til dette og hvordan får jeg fat i det? Min egen læge?

Tak for et super godt indlæg om irritabel tyktarm og en masse gode råd til at komme lidt videre i behandlingen af den.
mvh Marie

Sanja
Sanja
7 år siden

Hej Lars, super godt indlæg om Ibs. Tusind tak for en god of udførlig oversigt og gode råd.? Jeg vil bare gerne spørge: hvad er ROM- kriterierne?
Mvh
Sanja

48
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x