Boller til fødselsdag – friskbagte og velsmagende (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Her får du opskriften på en portion lækre fødselsdagsboller – altså de helt klassiske hvide boller uden kerner. En gang imellem er det egentligt meget lækkert ikke skulle bide igennem en masse kerner og hårde skorper. Hjemme hos os bruger vi primært denne type almindelige bolle i forbindelse med fødselsdag – men de kan selvfølgelig også bruges som teboller eller til klar suppe.
Begge vores børn elsker at bage, og her er ingen undtagelse. Når de bager boller, så bliver de ofte mere rustikke og knap så runde og glatte, men smagen er fantastisk alligevel 🙂 Velbekomme…

Fødselsdagsboller
Ingredienser
- 50 gram gær
- 2 dl vand
- 3 dl mælk
- 100 gram smør
- 50 gram sukker
- 0,5 tsk salt
- 1 æg
- 900 gram hvedemel
Pensling
- 1 æg
- 0,5 tsk fint salt
Fremgangsmåde
- Varm vand og mælk i en gryde eller i en skål i mikroovn (lillefinger varm)
- Hæld det i en skål og rør gæren ud i væsken.
- Smelt smør, og lad det køle lidt ned. Kom det så i skålen sammen med de resterende ingredienser (gem lidt af melet). Rør det godt sammen (gerne i røremaskine). Tilsæt det resterende mel indtil dejen ser glat ud og ikke klæber.
- Stil dejen til hævning i 30 minutter.
- Når dejen er hævet deles den i 32 stykker (halveres 4 gange). Du kan også lave dem større, men vi elsker de mindre fine boller.
- Ønsker du at de skal være helt glatte skal bollerne "virkes op", som betyder at du gør bollen glat ved at trække kanten ind under midten, så du strammer den op. Du kan også bare forme dem som boller - det gør vi da børnene ofte hjælper.
- Stil bollerne til hævning i yderligere 30 minutter dækket med et rent viskestykke/plastik el. lignende.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft / 210 grader i alm. ovn.
- Til pensling bruges et æg tilsat lidt fint salt. Pisk det let sammen med en gaffel - så bliver det kort tid efter helt flydende uden at klistre sammen. Pensl så bollerne når de er hævet færdig.
- Bag bollerne i 10-15 minutter (midterste rille ved alm. varme). Bollerne er færdige når de er gyldne på toppen.
- Stil dem til afkøling på en bagerist. Servér gerne lune med smør / syltetøj /ost.
- Velbekomme
Opskriftsnoter
- Serveres lune med smør, syltetøj eller lidt ost.
- Kan fryses - lave derfor gerne i forvejen, så du kan slippe for at skulle lave alt på dagen.
Ernæringsfakta
Billeder
Kommentarer og spørgsmål
Du er meget velkommen til at komme med dine kommentarer eller spørgsmål nederst på siden. Jeg er meget interesseret i at høre om bollerne faldt i din smag. Jeg vil selvfølgelig forsøge at besvare eventuelle spørgsmål efter bedste evne.
Hvad synes du om opskriften?
Du må også meget gerne give opskriften 5 stjerner (tryk på stjernerne over billedet i selve opskriften) eller ved at skrive en kommentar, hvor du samtidig trykker på de 5 stjerner i kommentarfeltet. Det betyder uendeligt meget for bloggen.
- Hjemmelavet smør i Thermomix (opskrift) - 31. januar 2023
- Test: ProScreenCast SC01 – 4K streaming med Airplay/Cast - 22. januar 2023
- Muffins med blåbær – glutenfri og laktosefri (opskrift) - 19. januar 2023
- Chokoladeroulade med kakaocreme (opskrift) - 15. januar 2023
- The Taj Mahal (in Danish and English) - 14. januar 2023
- Holder chokoladekage stadig – selvfølgelig. Her er opskrift på en klassiker - 2. januar 2023
- Lidt blandede opskrifter til nytårsmad 2022 - 28. december 2022
- Jul 2022 – de allerbedste juleopskrifter - 11. december 2022
Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.
Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...