Boller til fødselsdag – friskbagte og velsmagende (opskrift)

Introduktion

Her får du opskriften på en portion lækre fødselsdagsboller – altså de helt klassiske hvide boller uden kerner. En gang imellem er det egentligt meget lækkert ikke skulle bide igennem en masse kerner og hårde skorper. Hjemme hos os bruger vi primært denne type almindelige bolle i forbindelse med fødselsdag – men de kan selvfølgelig også bruges som teboller eller til klar suppe.

Begge vores børn elsker at bage, og her er ingen undtagelse. Når de bager boller, så bliver de ofte mere rustikke og knap så runde og glatte, men smagen er fantastisk alligevel 🙂 Velbekomme…

 

teboller fødselsdagsboller boller hvide boller fødselsdagsbolle uden kerne boller med smør opskrift sådan laver du bag hjemmebagte

Fødselsdagsboller

Den klassiske lækre bløde bolle uden kerne. Perfekt med smør og syltetøj. Antallet kan justeres, så det passer. De er ca. 9-10 cm i diameter, så ikke så store.
5 fra 1 stemme
Udskriv Del på Facebook Pin Kommentér
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Hævetid: 1 time
Antal: 32 boller
Kalorier: 136kcal
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
  • 50 gram gær
  • 2 dl vand
  • 3 dl mælk
  • 100 gram smør
  • 50 gram sukker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 æg
  • 900 gram hvedemel
Pensling
  • 1 æg
  • 0,5 tsk fint salt
Fremgangsmåde
  • Varm vand og mælk i en gryde eller i en skål i mikroovn (lillefinger varm)
  • Hæld det i en skål og rør gæren ud i væsken.
  • Smelt smør, og lad det køle lidt ned. Kom det så i skålen sammen med de resterende ingredienser (gem lidt af melet). Rør det godt sammen (gerne i røremaskine). Tilsæt det resterende mel indtil dejen ser glat ud og ikke klæber.
  • Stil dejen til hævning i 30 minutter.
  • Når dejen er hævet deles den i 32 stykker (halveres 4 gange). Du kan også lave dem større, men vi elsker de mindre fine boller.
  • Ønsker du at de skal være helt glatte skal bollerne "virkes op", som betyder at du gør bollen glat ved at trække kanten ind under midten, så du strammer den op. Du kan også bare forme dem som boller - det gør vi da børnene ofte hjælper.
  • Stil bollerne til hævning i yderligere 30 minutter dækket med et rent viskestykke/plastik el. lignende.
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft / 210 grader i alm. ovn.
  • Til pensling bruges et æg tilsat lidt fint salt. Pisk det let sammen med en gaffel - så bliver det kort tid efter helt flydende uden at klistre sammen. Pensl så bollerne når de er hævet færdig.
  • Bag bollerne i 10-15 minutter (midterste rille ved alm. varme). Bollerne er færdige når de er gyldne på toppen.
  • Stil dem til afkøling på en bagerist. Servér gerne lune med smør / syltetøj /ost.
  • Velbekomme
Opskriftsnoter
  • Serveres lune med smør, syltetøj eller lidt ost.
  • Kan fryses - lave derfor gerne i forvejen, så du kan slippe for at skulle lave alt på dagen.
God fornøjelse.
Ernæringsfakta
Antal: 1stk | Kalorier: 136kcal | Kulhydrater: 23g | Protein: 4g | Fedt: 3g | Mættet fedt: 2g | Monoumættet fedt: 1g | Kolesterol: 13mg | Natrium: 50mg | Kalium: 3mg | A vitamin: 2IU | Calcium (kalk): 2mg

følg mig på instagram

 

Billeder

 

Kommentarer og spørgsmål

Du er meget velkommen til at komme med dine kommentarer eller spørgsmål nederst på siden. Jeg er meget interesseret i at høre om bollerne faldt i din smag. Jeg vil selvfølgelig forsøge at besvare eventuelle spørgsmål efter bedste evne.

 

Hvad synes du om opskriften?

Du må også meget gerne give opskriften 5 stjerner (tryk på stjernerne over billedet i selve opskriften) eller ved at skrive en kommentar, hvor du samtidig trykker på de 5 stjerner i kommentarfeltet. Det betyder uendeligt meget for bloggen.

 

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tryk meget gerne på de 5 stjerner, der også vises i din kommentar.