Opskrift på Karbonader og Krebinetter – det gamle køkken (opskift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
De fleste kender karbonader fra deres barndom, hvor man fik dem hos sine bedsteforældre. Karbonader eller krebinetter er det samme. Man har traditionelt kaldt det lidt forskelligt om man kom fra Vestdanmark (karbonader) eller Østdanmark (krebinetter). Ligegyldigt hvad man kalder dem, så smager det godt, og er super let at lave.
Karbonader og Krebinetter
Ingredienser
Karbonader
- 500 gram hakket svinekød
- 8 gram flagesalt (1 stor tsk)
- 0,5 tsk friskkværnet peber
- 1 æg
- 0,5 dl havregryn
- 1 kartoffel (revet)
Panering
- 1 æg
- 2 dl hvedemel
- 2 dl rasp
Fremgangsmåde
Karbonader / Krebinetter
- Kom det hakkede kød i en skål, og tilsæt salt, peber, æg, havregryn og den revet kartoffel. Kartoflen rives på et rivejern.
- Rør det sammen til en god fars. Stil det i køleskabet for at trække i ca 15-20 minutter. I mellemtiden kan du gøre tilbehøret klar (nye kartofler etc).
- Form karbonaderne (4 store eller 6 mellem).
- Gør paneringen klar. Kom 1 æg i en skål for sig, og i en anden skål kommer du mel og rasp. Vend karbonaden i æg, og herefter i mel/rasp.
- Steg i rigelig smør på en pande ved kraftig varme i ca. 2 minutter på hver side (for at få stegeskorpe). Skru så ned på middel varme, og steg videre i ca. 15 minutter stille og roligt.
Opskriftsnoter
- Den klassiske version består af en opbagt sauce med ærter og gulerødder. Hvis du vil lave den, så tage 1 spsk mel + 1 tsk smør pr. person, og rør sammen i en gryde med let varme. Herefter tilsættes mælk indtil at saucen har den rigtige tykkelse. Tilsæt så ærter og gulerødder (finthakket). Evt. en pose fra frost.
- Skal det gå hurtigt, så kan du forme karbonaderne direkte fra kødbakken altså uden at røre dem først. Her former du bare karbonaderne, vender dem i paneringen og steges bagefter. Hvis du vælger den hurtige udgave, skal du tilsætte salt og peber til paneringsmaterialet (en lille smule ekstra). Glem havregryn, æg og kartofler i den udgave. Det giver faktisk også nogle super lækre karbonader, og er perfekt til en hurtig gang aftensmad.
- Smørstegte bønner laves ved at tage en god klat smør på en varm pande. Når smøret er smeltet kommes bønnerne på panden direkte fra frost. Steg dem tørre for væsken (der kommer når de tøs op). De skal have ca 8 minutter. Smag en for at være sikker. Ca. halvvejs tilsæt lidt salt (0,25 tsk). Hvis du vil have mørk stegeskorpe, så skal temperaturen helt op. Hvis du heller vil have grønne bønner uden stegetegn, så steg dem på middelvarm i stedet.
- Hemmeligheden i en god karbonade er paneringen og den rigelige smørmængde. Det giver den bløde, lækre skorpe. De må ikke blive stegt for hårdt.
Ernæringsfakta
Velbekomme!
Billeder
Kommentarer og spørgsmål
Jeg håber du synes om opskriften. Du må også meget gerne give opskriften 5 stjerner (tryk på stjernerne over billeder) eller ved at skrive en kommentar, hvor du samtidig trykker på de 5 stjerner i kommentarfeltet. Det betyder uendeligt meget for bloggen. På forhånd tak 🙂
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
Superlækre krebinetter…saftige og sprøde
Hej Christine,
TUSIND TAK 🤩 Det er SÅ fedt at få lidt feedback – specielt når det er på denne måde… Tak for de fine stjerner.
Virkeligt godt resultat – Klart min go-to opskrift fremover når der skal krebinetter på middagsbordet 😀
Sådan Jacob 👏👏 Tak for de fine ord 🙏 🙌 Det giver bare lyst til at få endnu flere opskrift lagt ud online efterhånden som de bliver testet af 😉
God dag.
KH Lars 🍀
God opskrift
Hej Finn.
Tusind tak 🙏🍀😉
Hej Lars,
skal den revne kartoffel der kommer i farsen være kogt eller må den godt være rå?
Det er bare en kartoffel 😉👍
KH Lars 🍀
Jeg vil prøve. Tak 🙏🏾✌🏽
Det synes jeg bestemt du bør gøre 😉
God fornøjelse ❤️
KH Lars 🍀
[…] tager kun 10 minutter, så er du klar til at spise. Du kan servere den til kylling, frikadeller, karbonader eller hvad du nu har lyst til… Du kan også bare spise den alene. Den smager […]
[…] med bacon og cocktailpølser (opskrift) Mørbradgryde – en fantastisk klassiker (opskrift) Karbonader og Krebinetter (opskrift) Pandekager fra barndommen […]
Her er en klassisker. Karbonader smager fantastisk med nye kartofler. Velbekomme