HovedretMadOpskrift

Opskrift på Karbonader og Krebinetter – det gamle køkken (opskift)

Introduktion

De fleste kender karbonader fra deres barndom, hvor man fik dem hos sine bedsteforældre. Karbonader eller krebinetter er det samme. Man har traditionelt kaldt det lidt forskelligt om man kom fra Vestdanmark (karbonader) eller Østdanmark (krebinetter). Ligegyldigt hvad man kalder dem, så smager det godt, og er super let at lave.

 

God opskrift på karbonader og krebinetter forskel mellem

Karbonader og Krebinetter

Her er en god opskrift på karbonader eller krebinetter (som de kaldes østpå). Det er let at lave, og smager super godt. Jeg håber vi kan holde liv i denne lidt gammeldags ret, som går mere og mere i glemme bogen.
4.59 fra 17 stemmer
Udskriv Del på Facebook Pin Kommentér
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Antal: 4 personer
Kalorier: 710kcal
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
Karbonader
  • 500 gram hakket svinekød
  • 8 gram flagesalt (1 stor tsk)
  • 0,5 tsk friskkværnet peber
  • 1 æg
  • 0,5 dl havregryn
  • 1 kartoffel (revet)
Panering
  • 1 æg
  • 2 dl hvedemel
  • 2 dl rasp
Fremgangsmåde
Karbonader / Krebinetter
  • Kom det hakkede kød i en skål, og tilsæt salt, peber, æg, havregryn og den revet kartoffel. Kartoflen rives på et rivejern.
  • Rør det sammen til en god fars. Stil det i køleskabet for at trække i ca 15-20 minutter. I mellemtiden kan du gøre tilbehøret klar (nye kartofler etc).
  • Form karbonaderne (4 store eller 6 mellem).
  • Gør paneringen klar. Kom 1 æg i en skål for sig, og i en anden skål kommer du mel og rasp. Vend karbonaden i æg, og herefter i mel/rasp.
  • Steg i rigelig smør på en pande ved kraftig varme i ca. 2 minutter på hver side (for at få stegeskorpe). Skru så ned på middel varme, og steg videre i ca. 15 minutter stille og roligt.
Opskriftsnoter
Karbonader serveres gerne med nye kartofler og en opbagt sause (se herunder). Det er ikke alle hos os der elsker opbagt sauce, hvorfor vi ofte servere karbonader m.m. sammen med lidt smørstegt grønt. Her har vi lave smørstegte bønner.
 
Tips
 
  • Den klassiske version består af en opbagt sauce med ærter og gulerødder. Hvis du vil lave den, så tage 1 spsk mel + 1 tsk smør pr. person, og rør sammen i en gryde med let varme. Herefter tilsættes mælk indtil at saucen har den rigtige tykkelse. Tilsæt så ærter og gulerødder (finthakket). Evt. en pose fra frost.
 
  • Skal det gå hurtigt, så kan du forme karbonaderne direkte fra kødbakken altså uden at røre dem først. Her former du bare karbonaderne, vender dem i paneringen og steges bagefter. Hvis du vælger den hurtige udgave, skal du tilsætte salt og peber til paneringsmaterialet (en lille smule ekstra). Glem havregryn, æg og kartofler i den udgave. Det giver faktisk også nogle super lækre karbonader, og er perfekt til en hurtig gang aftensmad.
 
  • Smørstegte bønner laves ved at tage en god klat smør på en varm pande. Når smøret er smeltet kommes bønnerne på panden direkte fra frost. Steg dem tørre for væsken (der kommer når de tøs op). De skal have ca 8 minutter. Smag en for at være sikker. Ca. halvvejs tilsæt lidt salt (0,25 tsk). Hvis du vil have mørk stegeskorpe, så skal temperaturen helt op. Hvis du heller vil have grønne bønner uden stegetegn, så steg dem på middelvarm i stedet.
  • Hemmeligheden i en god karbonade er paneringen og den rigelige smørmængde. Det giver den bløde, lækre skorpe. De må ikke blive stegt for hårdt.
 
 
Ernæringsfakta
Kalorier: 710kcal

følg mig på instagram

 

Velbekomme!

 

Billeder

 

Kommentarer og spørgsmål

Jeg håber du synes om opskriften. Du må også meget gerne give opskriften 5 stjerner (tryk på stjernerne over billeder) eller ved at skrive en kommentar, hvor du samtidig trykker på de 5 stjerner i kommentarfeltet. Det betyder uendeligt meget for bloggen. På forhånd tak 🙂

Følg
Giv besked ved
guest

11 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Christine Nyberg
Christine Nyberg
1 År siden

Superlækre krebinetter…saftige og sprøde

Jacob Rosendal
Jacob Rosendal
2 år siden

Virkeligt godt resultat – Klart min go-to opskrift fremover når der skal krebinetter på middagsbordet 😀

Finn Randrup
Finn Randrup
3 år siden

God opskrift

Ruth Ekstrand
Ruth Ekstrand
3 år siden

Hej Lars,
skal den revne kartoffel der kommer i farsen være kogt eller må den godt være rå?

Anna
Anna
3 år siden

Jeg vil prøve. Tak 🙏🏾✌🏽

trackback
4 år siden

[…] tager kun 10 minutter, så er du klar til at spise. Du kan servere den til kylling, frikadeller, karbonader eller hvad du nu har lyst til… Du kan også bare spise den alene. Den smager […]

trackback
4 år siden

[…] med bacon og cocktailpølser (opskrift) Mørbradgryde – en fantastisk klassiker (opskrift) Karbonader og Krebinetter (opskrift) Pandekager fra barndommen […]

11
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x