Culotte Sous Vide (Cuvette) – super god opskrift (opskrift)

Introduktion

Skal du igang med culotte sous vide, så læs videre. Det er et super godt stykke kød at bruge til netop langtidsstegning. Det smager fantastisk, bliver meget mørt og lækkert. Du kan bruge både en culottesteg, mens en cuvette bestemt også giver gode resultater.

Her er en super lækker udgave af en enkelt version af culotte sous vide, men også et par ekstra tips til, hvordan du kan pifte culottestegen yderligere op.

 

Ingredienser Culotte sous vide

1 okseculotte / evt. cuvette
1 løg (grofthakket)
1-2 spsk. god smør
Rosmarin el. timian (2-5 stilke)
1-2 fed hvidløg
2 tsk. groft salt (flagesalt)
Peber, friskkværnet, eller peberkorn

 

Fremgangsmåde

  • Sous viden indstilles til 54 grader.
  • Rids fedtsiden på culotten (kan også gøres når den tages op af vandbadet).
  • Culottestegen gnides så med salt og peber (kom evt lidt hele peberkorn i posen).
  • Tilsæt lidt smør, grøntsager og krydderurter, hvorefter stegen vakuumpakkes.
  • Giv stegen 7 til maximalt 10 timer i Sous Vide badet (ellers bliver den for mør).
  • Tag stegen op, og lad hvile ca. 5 minutter (gem evt. væsken til sauce)
  • Varm grillen op til den er godt gennemvarm, og lad culotten få 2-3 minutter på fedt-siden og 1-2 minutter på undersiden (se fotos). Alternativ kan du svitse den på en varm pande med smør. Kom evt. lidt ekstra salt på fedt siden inden.
  • Skæres og serveres umiddelbart efter.
  • Server med nye, ovnstegte eller hasselback kartofler.

 

Energiindhold

Culotte indholder ca 214 kcal pr. 100 gram.
Fedt 15.5 g. / 100 gram
Kulhydrat 0 g. / 100 gram
Protein 19.5 g / 100 gram

 

Forskel på culotte og cuvette?

En culotte er som udgangspunkt det bedste stykke kød af de 2. Det er et mere reelt stykke kød, hvor cuvetten har en fedtbræmme, der går midt igennem kødet. De smager identisk (med risiko for at få lidt høvl), men culottestegen er et mere reelt stykke kød, har en finere struktur og er mere mørt. Mørheden er dog super fin i begge stegtyper, når de tilberedes sous vide.

Cuvetten sidder under culotten på oksens lår, og er ikke nær så mørt som culotten. Det kan være et udmærket stykke kød – og andre gange ikke

 

Skær stegen

skær culotte skæres en culottes hvordan udskæres en

 

Billeder af culotte sous vide

 

Tip

  • Hvis du vil lave en sauce, så hæld væsken fra posen (når stegen er færdig) ned i en gryde. Kog det lidt ind, og tilsæt 1-2 dl. fløde. Smag til med salt og peber. Du kan evt. jævne med lidt Maizena mel (rørt med vand). Evt lidt kulør, hvis du vil have saucen mørk.
  • Du kan evt. fryse en god porter / stout øl i isterninger, og tilsætte et par af disse til posen. Hvis du har en “god” vakuumpakker, der kan klare væsker, så behøver du ikke fryse det først. Den jeg har kan ikke klare at væsker trækkes op, så kan den ikke forsegle posen ordentligt. Derfor fryses det i forvejen. Det giver en super smag!
  • Du kan også tilsætte lidt æbleeddike til sous vide posen (1-2 spsk). Igen frys det til isterninger, hvis du ikke har en vacuumpakker, der kan klare de tynde væsker.

 

Hvad synes du om culotte sous vide indlægget?

Har du kommentarer eller gode tips og tricks, så skriv dem endelig nedenfor. Du må også meget gerne give opskriften 5 stjerner øverst til højre i “informationsboksen” herunder…

 

Information
recipe image
Opskriftsnavn
Culottesteg Sous Vide
Opskrift af
Online (År-Måned-Dag)
Forberedelsestid
Bagetid
Samlede tidsforbrug
Gennemsnitslig karakter fra besøgende
41star1star1star1stargray Based on 43 Review(s)

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

18 tanker om “Culotte Sous Vide (Cuvette) – super god opskrift (opskrift)

  • 16. september 2018 at 16:14
    Permalink

    Lavede i går en test af min forholdsvis nye Sous Vide med en culotte fra ALDI på 1 kg. Fulgte opskriften til punkt og prikke, gav den 9 timer/54 gr. Lod den hvile 1 time, lagde den på min Weber Summits bruningsfelt, den kunne vinde en pris for den flotte kulør, såvel indvendig som udvendig, smagen fejlede ingenting, men den var svært tyggelig for folk med et normalt tandsæt, så jeg overvejer næste gang at justere temperatur og vandbadstid til 24 timer/50gr.

    Svar
    • 16. september 2018 at 17:14
      Permalink

      Hej Søren.
      Jeg tror du har været uheldig med dit kød. Jeg har lavet culotte mange gange efterhånden og en gang i mellem rammer man et stykke kød hvor det er som du beskriver.
      Men jeg vil da gerne høre hvordan den langtidsvarmede steg bliver 😊

      Rigtig god fornøjelse 🇩🇰

      Svar
  • 13. august 2018 at 17:46
    Permalink

    Er der forskel på tiden, culotte skal være i vandbadet, alt efter hvor stor den er (jeg har en på 2,8 kilo i fryseren, som jeg regner med skal sous vide’s)

    Svar
    • 13. august 2018 at 17:51
      Permalink

      Hej Kristian. Jeg ville give den en halv times tid mere. Men varmen fordeles hurtigt så tænker faktisk ikke det betyder så meget 😊👍

      God fornøjelse

      Svar
  • 3. august 2018 at 13:01
    Permalink

    Kan man fryse mad der er lavet i sous vide og hvordan skal det varmes op igen

    Svar
    • 4. august 2018 at 19:49
      Permalink

      Det kan man nemlig let gøre. Når du så skal varme det op igen smider du det i vandet og så den ‘temperatur’ du ønsker. Men kun til den er gennemvarm. Typisk 1,5 times tid for en culotte 👍

      Du kan også vælge at lave feks bøffer etc og så lynfryse dem umiddelbart efter de sådan set er færdige. Så er kødet mørt og næste gang skal det bare opvarmes.

      Pøj pøj 💪👍

      Svar
  • 28. juli 2018 at 11:06
    Permalink

    Fulgte opskriften og gav vores 7,5 timer og brunede den færdig i grillen. Stegen blev fuldstændig perfekt, virkeligt mør og lækker.

    Svar
    • 28. juli 2018 at 11:10
      Permalink

      Hej Steen.
      Super fedt at høre… ☀️🍷👍
      Culotte eller cuvette når nye højder med Sous vide… Tusind tak for den fine tilbagemelding 🙏☺️

      Svar
  • 14. juni 2018 at 18:15
    Permalink

    Hej Lars
    Da jeg er helt ny udi Sous Vide skal jeg helt sikker prøve din spændende og meget inspirerende opskrift på Culotte…

    Svar
    • 14. juni 2018 at 18:17
      Permalink

      Det skal du helt klart gøre. Det vil du ikke fortryde 😊 der åbner sig et helt nyt univers når du først kommer igang ❤️💪😊

      /Lars

      Svar
  • 18. marts 2018 at 18:07
    Permalink

    Hej Lars,
    Hvad er dine tanker omkring grønt i vacuumposen? Flere steder på nettet diskuteres der livligt om hvorvidt det er en god ide at putte fx hvidløg sammen med kødet i vacuumposen. Dem der argumenterer imod siger at der er risiko for at hvidløget (eller andet grønt) kan have bakterier på sig som kan gro under tilberedningen og kan være skadelige i større mængder.

    Svar
    • 20. marts 2018 at 13:24
      Permalink

      Hej Thomas,
      Det er en spændende diskussion, og netop noget som har givet ophave til en masse halløj og spekulationer. Hvis jeg langtidsvarmer kød (>4 timer), så ser jeg intet problem i det, såfremt at temperaturen er over 55 grader. Mit argument er at de fleste bakterier begynder at dø når temperaturen kommer op på 55 grader.

      Fødevarestyrelsen har lavet en vejledning til “stor-køkkener” omkring emnet, og her henviser de bla. til at tests har vist at en steg lavet i en alm. ovn ved 200 grader (til kernetemperatur 60 grader) har mange flere bakterier end, hvis den er lavet sous-vide i f.eks. 4 timer.

      Jeg ville ikke selv være nervøs for at lave oksestege/bøffer med grønt i. Jeg skyller selvfølgelig altid det i en lille skål med vand, så oplagt “skidt” ryger af”. Kigger man på salmonella (f.eks. i kylling), så dør bakterien allerede efter 28 minutter ved 57 grader. Derfor anbefales også 1-2 timer når man sous-vide’er kylling, og hvis temperaturen “bare” er over 57 grader, så kører det.

      Så tag “chanchen” og få fantastisk kød – og så må den minimale risiko for at man skulle få “noget skidt” indenbords klares, hvis det skulle ske – men det er jo det samme, hvis man ikke steger sous-vide. Der er ingen bakterier, der vokser og formerer sig hurtigt, når man kommer op over 55 grader.

      Håber det gav lidt svar 😀

      Svar
      • 27. marts 2018 at 12:16
        Permalink

        Hej Lars i dit svar til Thomas, tror jeg, du har fået byttet rundt på det med en alm. ovn og Ssous-vide. Har selv læst skrivelsen og den går ud på, at jo længere tid der er varmepåvirkning, jo flere bakterier er slået ned. Når du varmer i traditionel ovn, tager du kødet ud, nå kærnetemp. er nået. Dvs. den har fået varmen i kort tid, hvorfor der er mange overlevende bakterier. I Sous-Vide varmer du med kærnetemp. i lang tid også inde i kærnen, hvorfor der er slået flere bakterier ihjel.
        Hilsen Rudy

        Svar
        • 27. marts 2018 at 13:07
          Permalink

          Hej Rudy.
          Du har ret. Det står lidt forkert. Retter det senere. Der var selvfølgelig mindre bakterier i kødet der var sous vide forberedt 👍
          Tak for hjælpen 😊

          Svar
  • 27. januar 2018 at 23:17
    Permalink

    Fantastisk opskrift Lars… faldt tilfældigvis over den og tænkte, ham kender jeg sgu.. helt perfekt tilberedningen.. skidegodt og nemt.. prøvede den lige i dag!!

    Svar
    • 28. januar 2018 at 09:07
      Permalink

      Hej Robert
      Det gør du da 🙂 Fedt at det gik godt. Det er en fantastisk god steg at lave sous vide – den bliver perfekt… Håber alt kører i Esbjerg? Så jeres reklamefoto med jeres fly… sejt 😉

      Vi ses mester
      /Lars

      Svar
  • 2. januar 2018 at 20:12
    Permalink

    Lavede okseculotte nytårsaften efter din opskrift. Resultatet var helt perfekt. Super flot farve og en fantastisk smag.

    Hermed er opskriften sat ind som bogmærke. Tusind tak 👍

    Svar
    • 3. januar 2018 at 21:20
      Permalink

      Hej Pia,
      Godt nytår herfra. Hvor er det skønt at få en så dejlig tilbagemelding. TUSIND TAK….

      Svar
  • Pingback:Vakuumpakning af kød - hvad gør en vakuumpakker og hvorfor? - Livets små ting

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.