Verdens bedste flødekartofler – perfekt tilbehør (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Flødekartofler er en klassiker i det danske køkken. Det er faktisk ikke så meget hokus pokus i det. Det er nemt at forberede, og flødekartofler er det perfekte tilbehør til en god oksemørbrad, eller en anden lækker steg/bøf. Jeg har lavet mange forskellige typer af flødekartofler, og denne her bliver jeg ved med at vende tilbage til. Falder ALTID i god jord – og vores børn er vilde med dem.
Hemmeligheden bag denne lækre opskrift på flødekartofler er den gode kombination af hvidløg og ikke mindst porrer, som erstatter løg, da de er en smule mildere i smagen.
Opskrift
Fantastisk lækre flødekartofler
Ingredienser
- 2 kg kartofler
- 2 fed hvidløg (skåret i tynde skiver)
- 2 store porrer
- 1 tsk stødt muskatnød (eller fintrevet)
- 1 tsk paprika sød (Edelsuss)
- 8 dl fløde
- Peber (friskkværnet)
- Salt
- Evt. ost til gratinering (kan undlades)
Udstyr
- Ildfast fad
Fremgangsmåde
Klargøring af kartofler og porrer
- Skræl kartoflerne, og skær dem i ca. 3-4 mm tykke skiver (hellere for tykke en for tynde). Jeg bruger altid mit mandolinjern, da det går meget hurtigt på den måde. Alternativet er et bræt og en skarp kniv. Kom dem i en skål med lidt vand (så de ikke bliver brune).
- Rens porrerne grundigt. Skær "bund og top" af (få gerne så meget af den grønne top med, som du kan). Skær dem så i tynde skiver (1-2 mm).
- Pil skrællen af hvidløg, og skær fedene i så tynde skiver du kan.
- Hæld fløden op i en skål for sig selv. Tilsæt muskatnød, paprika og 1/2 tsk fint salt pr. 2 kg kartofler. Rør det godt rundt, så saltet opløses.
- Tænd ovnen på 175 grader (almindelig varme) og en rist på nederste rille.
- Læg så kartoffel- og porreskiver skiftevis i et ildfast fad. Sørg for at kartoflerne dækker helt, hvor porrer kan lægges mere "løst". Kom nogle skiver hvidløg pr. lag også. Kværn lidt peber og en lille smule salt mellem hvert lag (ikke meget).
- Gentag ovenstående til du har brugt alle kartofler og porrer.
- Inden du hælder fløden udover, så rør det lige godt rundt, så krydderierne fordeles. Hæld straks ud over fadet. Kartoflerne skal dække ca. 50% af kartoflerne (hvis du har trykket kartofler/porrer godt sammen så op ca. 75% af højden).
- Pas på med at komme for meget fløde i, da de kan blive "for tyndt". Fløden bobler/koger op undervejs, så det skal nok blive godt.
- Stil den ildfaste fad på nederste rille ved 175 grader i 1 time og 30 minutter.
- Ønsker du at sætte den store prik over i'et, så skal du ca. 15 minutter før I skal spise rive lidt ost udover flødekartoflerne, og give dem den sidste tid på 200 grader (gerne varmluft). Osten skal bare være gylden. Hvis du ikke kommer ost på, så fortsæt bare ved 175 grader de sidste minutter.
- Lad gerne stå i 10-15 minutter før servering. Velbekomme
Opskriftsnoter
Tips
- Flødekartoflerne kan laves dagen i forvejen, og så stille i køleskabet. Det bliver bestemt ikke ringere af at stå en dag og trække der. Når du laver dem dagen efter, så giv dem ca. 35 minutter ved 170 grader.
- Prøv at tilsætte en smule rosmarin. Det kan bare være en lille smule. Det giver en skøn smag. Bruger du frisk rosmarin, så skal du nok fjerne de "største" nåle - eller sørge for at hakke dem lidt fint inden de tilsættes.
- Kan du lide lidt stærk mad, så tilsæt en lille smule frisk/tørret chili. Det er genialt. Til en normal portion bruger jeg typisk 0,5-1 frisk chili, som renses for kerner, og skæres i fine tynde skiver. Kommes på fordelt sammen med porrer.
Ernæringsfakta
Billeder
Jeg har selvfølgelig taget en masse billeder, så du kan få et indtryk af, hvor let det er at lave flødekartofler i et ildfast fad (eller bradepande).
Inspiration
Lækker hel oksemørbrad sous vide eller som mørbradbøf (opskrift)
De bedste frikadeller – en klassiker (opskrift)
Culotte / Cuvette sous vide (opskrift)
Spørgsmål eller kommentarer
Du er meget velkommen til at skrive et spørgsmål, eller fortælle lidt om hvad du synes om opskriften på de gode cremede flødekartofler. Tryk meget gerne på de 5 små stjerner over billedet i opskriften, og giv gerne karakter når du skriver en kommentar (her skal du bare lige trykke på de små stjerner i kommentarfeltet). Det hjælper andre med at finde opskriften i Google.
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
Vi har tænkt os at følge din opskrift på flødekartofler. Salaten på tallerknen ser spændende ud, kan du mon oplyse, hvad den består af?
Hejsa.
Det er broccolisalat. Og så ærter ved siden af. Opskriften er her https://drkoch.dk/broccolisalat-med-bacon-og-solsikkekerner/ . Det er en super lækker salat ❤️
De er virkelig lækre. Elsker flødekartofler med lidt hvidløg. Vi serverede dem til en gang ganske almindelig hakkebøffer som der var en der skrev længere nede. Det var månedens succes-mad hos os. Mine to piger på 11 og 8 elskede det. Tak for en fin opskrift. Per.
Hej Per.
Tusind tak for stjernerne. Fedt at man bliver inspireret af hinanden. Kan godt være jeg skulle kaste mig over et par hakkedrenge 🤩🙏
Halløj. Du siger at man skal give dem 35 min ved 170 grader, hvis de er lavet dagen før. Men skal de dagen før så have den fulde tid i ovnen? Og skal der mere fløde ved dagen efter?
Jeg kommer ikke ekstra i og bager dem færdige dagen før også. 😋
Halløj. Du siger at man skal give dem 35 min ved 170 grader, hvis de er lavet dagen før. Men skal de dagen før så have den fulde tid i ovnen? Og skal der mere fløde ved dagen efter?
Faldt over din opskrift igår hvor jeg lavede den til en par almindelig hakkebøffer. Det var en kæmpe succes. Vi kom til at spise alt for meget.
Tal for en sindssygt god opskrift på flødekartofler 👩🍳
Tusind tak for de fine ord🙏
I er som altid meget velkomne til at stille spørgsmål omkring min opskrift på de lækre flødekartofler, hvis der er noget der står uklart 🙂
KH Lars🍀
Uhhh… Du får stjerner på forhånd da alle dine opskrifter er fantastiske – så hvorfor skulle denne ikke være det. Rigtig god påske.
Vh Camilla
Hej Camilla. Tusind tak for roserne. Du kan roligt gå i gang. Du vil elske dem 🙌😉
Hav en fantastisk påske.
Lars 🍀