Super nemme, lækre grovrundstykker (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Hvor er rundstykkerne? Det spørgsmål får jeg hver weekend af vores 2 børn. Der er ikke noget bedre end friskbagte rundstykker. De fleste synes opgaven kan virke lidt uoverskuelig, eller også drøner man til bageren (dyrt) eller hopper på frostrundstykker.
Her er opskriften (fra Bent’s bagekursus i Ribe) der lige pludselig gør opgaven overskuelig. Det tager ca 3 minutter at røre det sammen aftenen før. Lad det stå på bordet. Brug 5 minutter på at gøre det klar om morgenen. Sæt dem til hævning i 20-30 minutter, og start ovnen. Bages herefter. Så en lille times tid efter man er stået op er bollerne klar. Man kan også lave dem på forhånd og så tage dem ud ca. 5 minutter før, og bage dem færdig om morgenen, hvis man ikke vil vente en lille time på friskbagt brød 🙂
Super lækre grovrundstykker
Ingredienser
- 2 gram gær (2 gram = 2 store "ærter" i størrelse)
- 300 gram vand
- 25 gram fløde (alternativt mælk/cremefraise)
- 8 gram salt (fint)
- 390 gram hvedemel 12% (12 gram protein pr. 100 g.)
- 100 gram blandede kerner
- I stedet for de 100 gram blandede kerner kan man istedet tilføje 60 gram hvedemel.
Udstyr
- Ovn
Fremgangsmåde
Forberedelse (6-14 timer før)
- Opløs salt i vand sammen med gær. Kom herefter fløde, kerner og mel i. Rør med en gaffel/ske til det hele er samlet og melet vådt. Dæk skålen med en opklippet plastikpose og lad hæve natten over på køkkenbordet.
Bolle-formning
- Hæld dejen ud på et meldækket bord. Dejen skal være lidt våd at arbejde med. Vend alle fire sider (en ad gangen) over til modsatte side, og tryk dejen godt sammen.
- Når hver "side" er vendt ind over trykkes dejen flad, så den danner en "firkdant" på ca. 20x35. Toppen af dejen gøres våd (pensles eller med hånden) og drysses med kerner (sesam, birkes, kerneblanding etc).
- Skær ud i 2 x 4 stykker, og stil på en bageplade med bagepapir. Dæk af med en opklippet frysepose. Lad rundstykkerne efterhæve i ca. 30-60 minutter alt efter hvor travlt du har. Tænd ovnen på 230 grader (alm. varme) ca. 20 minutter før de skal ind. Den skal være godt varm.
- Sæt så pladen ind på næst-nederste rille, smid lidt vand ind i bunden af ovnen (ca. et snapseglas), og luk. Bag ved 230 grader i 22 minutter.
Opskriftsnoter
- Perfekte til frys. Kan let laves i forvejen. Bag dem evt. et par minutter kortere, men du kan også sagtens fryse overskydende rundstykker.
Ernæringsfakta
Tips
- Opvarmning direkte fra fryseren: Smid de frosne rundstykker i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 10 minutter. Hvis de mangler lidt farve, så giv 1-2 minutter til sidst på varmluft.
- Du kan også lave dobbelt portion, og bage 2 plader af gangen, dog skal du så vælge varmluft (og 200 grader). Vi laver altid dobbelt, så har vi til fryseren.
- Kerneblanding: Her kan du bruge stort set det du vil. Halvdelen skal være sugende (jeg bruger havregryn/hvedeflager/chia) og den anden halvdel mindre sugende: solsikke-, græskar-, sesamfrø, hørfrø, hirse). Normal så bruger jeg bare havregryn og de kerner jeg nu har i skuffen.
Billeder
Skal ingredienserne afmåles så præcist?
Jeg har fået spørgsmålet en del gange. Skal de enkelte ting være så præcise? Svaret er ja. Hvis man vil være sikker på at kunne gentage successen gang på gang, så skal tingene vejes præcist af. Hvis du ikke allerede har en vægt, der kan veje med 1 grams præcision, så synes jeg du skal anskaffe dig en. Gå efter en vægt, hvor du har plads til at stille skålen, så du stadig kan se displayet, altså ikke i “liggende format”.
Kommentarer eller spørgsmål?
Har du nogen spørgsmål, så skriv dem gerne nederst i kommentarfeltet. Du må meget gerne trykke på de små 5 stjerner ved billede. Du kan også give stjerner, hvis du skriver en kommentar længere nede. Du kan også vedhæftede et billede af dit resultat, hvis du vil.
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
En super god ide, med nogle gode opskrifter lige til at gå til.
Enig. Det her er en super god opskrift.
Fornemt. Tusind tak 🙏🙏
Virkelig god og let opskrift – stor fan 👏 Jeg har brugt den mange gange. I går forsøgte jeg at skifte 125 g hvedemel med fuldkornshvedemel (manitoba) og tilsatte 10 g ekstra vand. Det blev rigtig godt.
Det her er min nye yndlingsopskrift. Som de andre skriver, så er der ikke noget der nærmer sig den her standard. LOVE IT – A LOT !
Hvis du ikke har prøvet dem endnu, så skynd dig. Wauuu
Hej Jens. Du har helt ret. Det er de bedste rundstykker der findes. Vi har kunne købt en gang hos bageren de seneste mange år. Hver weekend tænker vi stadig at det er de bedste 🙏🙏🙏❤️
Super gode rundstykker. Tak for opskriften.
Velbekomme 👌👍🙌
[…] den perfekte skorpe. Ønsker du grove hjemmelavede rundstykker, så tjek min anden opskrift på grovrundstykker. Det er min […]
Hej skulle til at prøve denne lækre opskrift, men undrede mig over der ikke stod hvornår fløden skulle i. Så jeg puttede den i med det andet men er i tivl om det er rigtig 😀
Hej Marlene. Den skal bare smides i sammen med mel, vand etc. Lige som du har gjort 👍 må vist lige få tilføjet den linje.
Rigtig god weekend
KH Lars 🍀
Hejsa kan godt være det er et dumt spørgsmål men du skriver i opskriften at der skal bruges 2 ært gær. Hvad betyder det???
Sorry. Det er bare en kugle på størrelse med en ært 😉. Giver det mening 🍀
Mvh Lars
De er super lækre – og jeg vil inkludere dem som en del af brødservicen som vi vil tilbyde vores gæster i vore netop opstartet ferielejligheder: Molshøjgård på Djursland 😁 Jeg er sikker på at de vil gøre lykke 😁
Tusind tak. Det lyder da fantastisk. Tak for de fine ord 🙏
Opskriften er opdateret så den er lettere at printe. Desværre har jeg mistet alle de fine karakterer der har været givet gennem tiden. Jeg håber derfor I vil være med til at give den 5 stjerner ved at trykke på de små stjerner ved billedet i opskriften. På forhånd mange tak 😀
Tusind tak for opskriften på den lækre kanelstang
Prøv og fryse den inden du bager den. Stil den til at tå i køleskab natten over eller på køkkenbordet
Når den så er færdig hævet så bages den som normalt
Det er super nemt og smager kanon
Hilsen Lisbeth
Hej Lisbeth. Det lyder som et super godt trick. Det tilføjer jeg da lige. Det gør det endnu lettere at gøre klar i forvejen 🙂 Rigtig god dag, og tusind tak for de fine ord.
God Jul – mvh Lars
Burde du ikke referere til Bagekurset nu når du bruger hans opskrift så præcist?
Synes det er lidt ærgerligt da det kan så tvivl ved, om opskrifterne er dine egne eller fundet andet steds.
Du har nemlig så mange fine opskrifter, men faldt over denne da jeg kender Bents opskrifter ret godt.
Hej Katrine
Du har helt ret. Denne her er fra Bent i Ribe. Jeg linker også til hans butik. Næste gang jeg kommer til en computer, så smider jeg lige credits op til ham. 🙂
De fleste af opskrifterne her på bloggen er bestemt mine egne med inspiration fra mange forskellige opskrifter rundt omkring – men denne her er så perfekt at den ikke behøves at “gøres” bedre 😀
Rigtig god dag,
mvh Lars
Hej, det ser lækkert ud! Kan man bruge alm. mel, jeg kender vist ikke til mel med 12%?
Hej Julie.
Det findes mange steder. Rema har en billig hvedemel (luksus) tror jeg den hedder. Det samme har Føtex, netto etc. Typisk 10-14 kr for 2 kg.
De skal bare indeholde 12 g protein pr 100 g. (Tjek indholdsoversigten på pakken)…
Held og lykke ????
Men du kan også sagtens bruge det alm 10-11% hvedemel. Ingen problem. ??. De hæver bare en lille bitte smule mindre ??
Hej, er det varmluft eller over-undervarme du bruger?
Hej Klaus,
Jeg bager med alm. varme. Hvis jeg laver mere end en plade, så skifter jeg til varmluft, og tager ca. 10% af varmen 🙂 Det fungerer også fint.
Held og lykke. Du kan godt glæde dig.
God dag,
KH Lars
Ps. Jeg har ændret lidt i opskriften, så det står helt klart 🙂
Pps. du må gerne give en update på succes’en 🙂
Har fået tilsendt dette billede fra en tilfreds bruger 🙂 Altid fantastisk med feedback…. Du er selvfølgelig velkommen til at smide et billede op også 😀
Først vil jeg sige stop det er nogle vældig gode opskrifter du lægger ind og så med billeder. Det er super ? . Til opskriften med de grove rundstykker vil jeg spørge om de skal hæve i eller udenfor køleskabet. Jeg lod dejen stå natten over på køl og ciabattadejen på bordet.
Så din blog igår og allerede nu har jeg bagt rundstykker og ciabattabrød ?
Rundstykker skal hæve på bordet.
Tusind tak for komplimenter. Jeg er super glad for du kan bruge opskrifterne. Der skal nok komme flere ?
God dag
Udeladt venligst STOP i første linje. Der skulle stå AT det er …….