DanskHovedretOpskrift

Brændende kærlighed (opskrift)

Introduktion

Der er altså bare retter, som bare går direkte i hjertet – og maven. Brændende kærlighed er præcis sådan en. Med sine cremede kartofler, sprøde bacon og karamelliserede løg rammer denne danske klassiker alle de rigtige noter: salt, sødme, umami og forskellige teksturer, der spiller perfekt sammen. Det er comfort food, når det er allerbedst.

Historien om brændende kærlighed går flere generationer tilbage, hvor husmødre skulle få det bedste ud af simple råvarer. Det er netop enkeltheden, der gør denne ret så genial. For når basic ingredienser som kartofler, løg og bacon behandles med kærlighed og omhu, opstår der ren magi på tallerkenen.

Første gang jeg selv lavede brændende kærlighed, var jeg faktisk lidt skeptisk. Kunne noget så enkelt virkelig smage af så meget? Men da duften af sprødstegt bacon og søde, karamelliserede løg bredte sig i køkkenet, vidste jeg, at jeg var på rette spor. Det helt særlige ved retten er, hvordan de bløde, mosede kartofler nærmest omfavner de sprøde bacon- og løgstykker, så hver mundfuld bliver en perfekt balance mellem cremet og sprødt.

 

Variationer af Brændende Kærlighed

Der er selvfølgelig lige så mange variationer af brændende kærlighed, som der er danske køkkener. Nogle sværger til at tilsætte fløde i kartoffelmosen for ekstra cremethed, andre holder sig til den mere klassiske version med smør. Løgene kan være lysegyldne eller mørkere karamelliserede, og bacon kan være sprødstegt til knas eller bevare en smule sejhed – det er alt sammen et spørgsmål om personlig præference.

Men uanset hvilken version man foretrækker, er der nogle grundregler, som ikke står til diskussion: Kartoflerne skal være ordentligt mosede og velsmagende i sig selv, løgene skal være tålmodigt stegt, til de er søde og møre, og baconen skal være stegt, så fedtet har fået lov at give sin gode smag fra sig. Det er det, der tilsammen skaber den ret, som med rette har fået det poetiske navn “brændende kærlighed”.

I dagens opskrift vil jeg dele min personlige version af denne elskede klassiker. En version, der er udviklet gennem utallige forsøg i køkkenet, og som efter min mening rammer den perfekte balance mellem tradition og moderne madlavning. For selvom retten er old school, fortjener den bestemt en plads i det moderne køkken – både til hverdag og når der skal serveres klassisk mad for dine gæster.

 

Opskrift

opskrift brændende kærlighed god hvordan laver man kartoffelmos med bacon og løg karamelliserede

Brændende Kærlighed

Den klassiske danske ret med løg, bacon og kartoffelmos - og så med rødbeder på siden. Love it
5 fra 2 stemmer
Udskriv Del på Facebook Pin Kommentér
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 40 minutter
Antal: 4 personer
Kalorier: 719kcal
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
Kartoffelmos
  • 1 kg skrællede kartofler (ikke "nye" kartofler)
  • 50 gram smør
  • 2.5 dl mælk (gerne varm)
  • 1.5 tsk groft salt
  • 1 knsp peber (friskkværnet)
Bløde løg og bacon
  • 10 gram smør
  • 1 tsk olivenolie
  • 300 gram bacon
  • 6 løg (alm. zitauerløg)
  • 0.5 tsk groft salt
Andet
  • Syltede Rødbeder
  • Salt/Peber
  • Evt. Rugbrød
  • Lidt grønt f.eks. stegte bønner etc.
Udstyr
  • 1 Sauterpande
  • 1 Gryde
Fremgangsmåde
Kartoffelmos
  • Start med at skære kartoflerne i mindre stykker, og kog dem godt møre i en gryde med vand uden salt i ca. 20-25 minutter.
  • Når kartoflerne er færdige, hældes kogevandet fra, og kartoflerne moses med en kartoffelmoser eller et piskeris (elpisker)
  • Tilsæt smørret og lad det smelte ind i de mosede kartofler.
  • Rør mælken i lidt ad gangen, indtil mosen har den ønskede konsistens.
  • Afslut med at tilsætte salt, varm mosen godt igennem, og smag til, så den sidder lige i skabet.
Løg og bacon
  • Lad smørret smelte og blive gyldent på en pande. Tilsæt olivenolien også.
  • Tilsæt bacontern, og steg dem ved høj varme i ca. 2 minutter. Sænk derefter varmen til middel, og steg baconen videre i ca. 15 minutter, indtil ternene er gyldne og sprøde. Rør jævnligt undervejs.
  • Kom løgene på panden med bacon, og steg dem ved god høj varme i ca. 5 minutter. Skru herefter ned til middelvarme, og steg videre i yderligere 5-10 minutter til bacon og løg har fået den flotte farve. Tilsæt en smule salt.
Opskriftsnoter
Servér den lækre ret med kartoffelmos, og kom løg/bacon over. Velbekomme
ps. nogle laver baconternene færdige, og tager dem fra på noget køkkenrulle. Herefter steges løgene i baconfedtet, og så samlet det hele til sidst. Jeg synes det er nemmest at komme løgene med i noget af bacon-stege-tiden, og det giver en virkelig god smag, og konsisten af bacon også.
pps. Der er kommet en besked fra en skøn læser, som skriver at man med fordel kan varme mælken op, så undgår man en "sej" kartoffelmos. Tippet er hermed givet videre.
Ernæringsfakta
Antal: 1person | Kalorier: 719kcal | Kulhydrater: 63g | Protein: 19g | Fedt: 45g | Mættet fedt: 19g | Flerumættet fedt: 6g | Monoumættet fedt: 17g | Transfedtsyrer: 1g | Kolesterol: 89mg | Natrium: 784mg | Kalium: 1543mg | Fibre: 8g | Sukker: 12g | A vitamin: 514IU | C Vitamin: 61mg | Calcium (kalk): 153mg | Jern: 3mg

 

Billeder

 

Hvad synes du om opskriften?

Hvis du kunne bruge opskriften vil jeg sætte kæmpe stor pris på, hvis du vil trykke på de 5 små stjerner under billedet oppe i opskriften og smide en lille kommentar. Det betyder meget. Du kan også tilføje stjerner hvis du skriver en kommentar nederst.

Kommentarer og spørgsmål?

Du er altid velkommen til at stille et spørgsmål i kommentarfeltet (hop derned). Har du gode tips til, som du vil dele med andre, så skriv dem endelig. Du kan også dele billeder, hvis du har lyst.

Rigtig god dag 🍀

 

Inspiration

Airfryer: Bagte cherrytomater, pinjekerner og burrata (opskrift)
Italiensk pizzadej i 2 udgaver – hurtig og langtidshævning (opskrift)
God opskrift på hjemmelavede knækbrød (opskrift)

5 from 2 votes
Følg
Giv besked ved
guest

5 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Finn S
Finn S
19 dage siden

Virkelig dejlig ret. Jeg tilsætter et par æbler i små tern, 1×1 cm, til slut i løgene så de, ( æblerne), lige bliver møre. Jeg tror det stammer fra Sønderjylland. Hjemmerøget flæsk er også super til.

Lillian Møller Jensen
Lillian Møller Jensen
Svar til  Lars Koch Hansen
23 dage siden

Hej Lars. Et lille godt råd. Tilsæt varm mælk til kartoffelmosen for at undgå sej mos 🙂

5
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x