Lækre Lune Hveder / Hvedeknopper (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Det er en god gammel tradition – faktisk tilbage fra 1800 tallet – at vi spiser Lune Hveder på Store Bededag. Her får du min opskrift. Jeg vil godt advare dig – de er forførende lækre!!
Hvedeknopper / Lune Hveder
Ingredienser
- 2,5 dl lunkent vand
- 2,5 dl mælk
- 50 gram økologisk gær
- 2 stk æg
- 25 gram salt
- 50 gram sukker
- 2 tsk stødt Kardemomme (økologisk)
- 300 gram hvid fuldkornsmel
- 800 gram hvedemel
- 22 gram bageenzymer (kan undlades)
- 50 gram blødt smør
Udstyr
- Køkkenmaskine
- Ovn
Fremgangsmåde
- Blandt alle de tørre ingredienser sammen i din skål, og bland det lidt. Kardemommen til sidst.
- Kom så alle de flydende ting sammen, og rør æg og gær ud i vand/mælken (Pånær den bløde smør).
- Hæld så de flydende sammen med de tørre ting i skålen, og sæt det til at ælte sammen i din køkkenmaskine.
- Når dejen er samlet, så kom smøri lidt af gangen, så det hele tiden æltes ind i dejen, så den slipper. Når alt smørret er tilsat, så skru op på god fart. Når dejen er elastisk er den færdig (se "gluten-testen" i videoen).
- Kom dejen over i en skål, hvor den står over hæver i en times tid.
- Del så dejen i lige store stykker (samlet vægt / 20 stk - ca 96 gram pr. stykket). Rulles let, og lægges på en bradepande med bagepapir. Lægges i ca 5x4 stk, og lidt tæt, så de bages lidt sammen.
- Hæver yderligere et par timer.
- Bages i ca. 14 minutter ved 210 grader (alm. varme) på nederste rille.
- Tag dem ud og lad dem køle af til dagen efter (dæk dem til når de er kølet af).
- Dagen efter (når de skal spises), så skær dem over i 2, og kom dem i ovnen. Ristet ved 220 grader i 7-8 minutter forud for servering.
- Serveres med kold smør.
Video
Opskriftsnoter
Ernæringsfakta
Inspiration
Du kan som altid finde mange andre lækre bagværksopskrifter under (Brød og bagværkssektionen). F.eks.
Langtidshævede italienske durum boller (opskrift)
Verdens bedste ciabattabrød med store huller (opskrift)
Spørgsmål eller kommentarer
Du er meget velkommen til at skrive et spørgsmål, eller fortælle lidt om hvad du synes om opskriften. Tryk meget gerne på de 5 små stjerner oppe ved billedet i opskriften, og giv den også gerne karakter, hvis du skriver en kommentar (her skal du bare lige trykke på de små stjerner i kommentarfeltet). Det hjælper andre med at finde opskriften i Google.
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Flemming elsker god mad, og gode opskrifter. Han har derfor lavet Youtube kanalen “Flemmings Lækkerier“, hvor han viser, hvordan man laver de lækreste retter.
Flemming har derudover mange års erfaring indenfor fotografering. I over 13 år har Flemming beskæftiget sig med Events og PR på mange forskellige fronter. Blandt andet hos Als Classic FM, Kinorama, skolefotograf etc..
Så har du brug for en god fotograf – så hiv fat i Flemming (Link til Flemmings Foto)
Hvis de er lige så gode som resten af dine bageopskrifter, så er de til 5 stjerner. Lune hveder hører sig bestemt til på store bededag. Glæder mig til at prøve dem.
Her er Flemmings vidunderlige opskrift på lækre lune hveder. Du er selvfølgelig velkommen til at stille spørgsmål herunder. Rigtig god dag herfra
KH Lars 🍀