DanskHovedretOpskriftSous Vide

Lækker hel oksemørbrad sous vide eller som mørbradbøf (Tournedos)(opskrift)

Introduktion

Sous vide teknikken er kommet for at blive – det er det bedste og møreste stykke kød også. Oksemørbrad egner sig fint til sous vide. Faktisk vil jeg gå så langt at det er det perfekte kød at bruge til sous vide, da det ikke kan gå galt.

I denne opskrift viser jeg hvordan du let laver den lækreste, velsmagende og allermest saftige oksemørbrad du har prøvet. Det er super let, og kræver nærmest ingen forberedelse

Kan laves både som mørbradbøffer (Tournedos) og som en hel oksesteg. Jeg plejer at lave det som en hel steg, og så skære tykke skiver, når den serveres – men du kan også vælge at skære i bøffer fra starten. Ligegyldig hvad du gør – så skal det nok blive godt – bare du ikke giver dem for lang tid på grillen / panden til sidst !

 

opskrift oksemørbrad sous vide bøffer af oksemørbradbøffer sousvide kalvemørbradsbøffer som hel oksemørbradsbøffer mørbradsbøffer mørbradsbøf

Hel oksemørbrad sous vide / oksemørbradsbøffer sous vide

Her er en let og lige til opskrift på lækker oksemørbrad. Der er typisk til 4-6 personer i en normal oksemørbrad på omkring 1,3 kg.
5 fra 13 stemmer
Udskriv Del på Facebook Pin Kommentér
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk, Europæisk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 10 minutter
Antal: 4 personer
Kalorier: 324kcal
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
  • 1 oksemørbrad (1 hel steg = 1.200-1.600mg)
  • 1 tsk Timian (tørret eller frisk)
  • 1 tsk Rosmarin (tørret eller frisk)
  • Peber (kværnet)
  • 1 tsk groft salt
  • Smør og lidt olie (ved pandestegning)
  • Flagesalt til stegning/grill
Udstyr
  • Sous vide maskine
  • Vakuumpakker
Fremgangsmåde
Gør vandbadet klar
  • Tænd sous vide badet til den ønskede temperatur (jeg bruger normal 55 grader, da jeg godt kan lidt en medium-rare bøf). Se temperaturguide længere nede.
  • Puds din oksemørbrad ren. Dvs. fjern fedt og sener (den store sølv-agtige sene/muskelfascie). Det gør ikke noget der er lidt tilbage, men fjern det meste.
  • Man kan fjerne bimørbraden, hvis man vil have et mere "jævnt" stykke kød. Jeg plejer dog at lade den sidde.
Hel oksemørbrad
  • Gnid den rå oksemørbrad ind i salt, timian og rosmarin. Kværn et tyndt lag peber ud over også. Bruger du frisk krydderurter, så skal de skylles godt.
  • Vakuumpak din mørbrad.
  • Tænd sous vide badet til den ønskede temperatur (jeg bruger normal 55 grader, da jeg godt kan lidt en medium-rare bøf). Kom hele oksemørbraden (eller bøfferne) ned i vandet, og giv dem 2 timer.
  • Tænd grillen på maximal varme. Når tilbehøret og alle er klar til at spise, så klip posen op. Det er fint at den lige mister et par grader inden den skal steges. Dup stegen af, så den ikke er våd. Kom lidt flagesalt samt lidt knust peber på igen.
    Laver du den på en pande , så smelt smør og lidt olie på en pande (høj varme).
    Steg oksemørbraden i 30-45 sekunder på hver side, og servér straks. Den skal ikke hvile, eller andet.
Tournedos af oksemørbrad (mørbradbøffer)
  • Skær den pudsede oksemørbrad i pæne bøffer. Gnid bøfferne ind i salt, timian og rosmarin. Kværn et tyndt lag peber på også. Bruger du frisk krydderurter, så skal de skylles godt.
  • Vakuumpak dine mørbradbøffer (typisk 2 pr. pose). Kom dem evt. i køleskabet indtil 2 timer før I skal spise.
  • Laver du klassiske tournedos, så kan du komme et stykke tyndt bacon/spæk omkring bøffen, og binde det med kødsnor for at "holde højden" (du kan også bare lave det som lækre mørbradbøffer.
  • Kom hele oksemørbraden (eller bøfferne) ned i vandet, og giv dem 2 timer.
  • Når tilbehøret står klar på bordet, og I er klar til at spise, så smelt smør og lidt olie på en pande (høj varme). Drys med salt og peber inden stegning.
  • Steg oksemørbraden i 30-45 sekunder på hver side, og servér straks. Den skal ikke hvile, eller andet.
Opskriftsnoter
  • Kom evt det vakuumpakkede kød i køleskabet indtil ca. 3 timer før I skal spise.
  • Du må ikke give din oksemørbrad mere end 3 timer. Det kan blive alt for mørt, og miste konsistensen.
  • Sørg for kun at stege kort, da den kun skal have skorpe/farve. Mørbraden er allerede klar når du tager den op af badet. Jo længere du steger/griller, jo mere saft/farve forsvinder. Så helt kort...
 
Temperaturvejledning
  • 53 grader: rød (rare)
  • 55 grader: medium-rare
  • 57 grader: medium
  • 60 grader: let rosa
  • 63 grader: gennemstegt (gå ikke højere)
 
Jeg anbefaler 55 grader, da det giver den perfekte mørhed, saftighed og den flotteste farve - uden at være rå.
Ernæringsfakta
Antal: 100gram | Kalorier: 324kcal | Protein: 24g | Fedt: 25g | Mættet fedt: 10g | Flerumættet fedt: 1g | Monoumættet fedt: 10g | Kolesterol: 85mg | Natrium: 57mg | Kalium: 331mg | Calcium (kalk): 9mg | Jern: 3.1mg

 

Billeder

 

Spørgsmål eller kommentarer

Du er meget velkommen til at skrive et spørgsmål, eller fortælle lidt om hvad du synes om oksemørbrad sous vide. Tryk meget gerne på de 5 små stjerner over billedet i opskriften, og giv gerne karakter når du skriver en kommentar (her skal du bare lige trykke på de små stjerner i kommentarrfeltet). Det hjælper andre med at finde opskriften i Google.

 

Inspiration

Tilbehør:
Langtidsbagte cherrytomater (opskrift)
Verdens bedste flødekartofler (opskrift)

Saucer:
Rødvinssauce (opskrift)
Whisky sauce (opskrift)
Favorit sauce (opskrift)

Andet:
Tournedos Rossini – mørbrad og foie gras (opskrift)

5 from 13 votes (9 ratings without comment)
Følg
Giv besked ved
guest

11 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Anne Mette
Anne Mette
1 År siden

Hvor lang tid i forvejen tror du man kan lave det i sous vide og så komme på køl inden det skal bruges. ( kødet har været frosset og så tøet op inden det kommer i sous vide).

Jacob
Jacob
3 år siden

Hej Lars.
Hvor lang tid ekstra vil du vurdere, en mørbrad skal have fra frost? Jeg har splittet en mørbrad på 2 kg i 2 stk a 2 kg og kan forestille mig, at begge skal have lidt ekstra tid, men også at den tykke ende måske skal have en smule mere end den tynde

Lars Koch Hansen
Svar til  Jacob
3 år siden

Hej Jacob. Hvis du har delt en “stor mørbrad” op i 2 mindre stykker, renset og vakuumpakket dem, så ville jeg bare give dem ca 45 min ekstra i vandbadet. Den tynde ende ca 30. Mere ville jeg ikke give dem af ekstra tid. Mørbrad er super lækkert og rent, og vil ikke gavne af lang tid i sous vide – tvært i mod. Så ca 2 timer + ovenstående for at tø nogenlunde op – resten kommer af sig selv.

God fornøjelse
Mvh Lars

Marc Hansen
Marc Hansen
4 år siden

Gælder de samme tider for en mørbrad på 1,8kg?

Peter Nielsen
Peter Nielsen
4 år siden

Det blev noget af det lækreste kød jeg nogensinde har smagt. Mine gæster var helt enige… Det er godt nok let at lave oksemørbrad som sous vide. Ingen stress i forbindelse med at man skal spise, og alle sidder i ro og mag.

Jeg kan på det kraftigste anbefale Dr. Kocks opskrift… vanvittig god.
Tak for en super fin blog med lækre opskrifter.

Søren Poulsen
Søren Poulsen
4 år siden

Det er sådan jeg også plejer at lave oksemørbrad. Det bliver simpelthen så godt hver eneste gang. Vi plejer at lave det som oksemørbradsbøffer. Tak for en god blog

Lars Koch Hansen
4 år siden

Skriv endelig hvis du har spørgsmål til hvordan du laver den perfekte mørbrad i sous vide. Det er let at gå til og er seriøst genialt. Prøv det.

God fornøjelse og appetit 😊
KH Lars 🍀

11
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x