Flæskesteg på Italiensk – Porchetta (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Jeg har spist mange sandwich og burgere med porchetta. Nogle af dem der står stærkest i min erindring og som jeg ser frem til (gerne årligt) er Porchetta sandwichen udenfor AC Milans stadion San Siro og hele stemningen før en stor kamp i Italien gør bare at den smager endnu bedre.
Og når nu jeg har fået det i Italien, så mange gange, så må jeg indrømme at jeg aldrig selv har turdet givet mig i kast med at lave en Porchetta. Lidt ligesom når man får en fremragende rødvin under italiens skinnende sol, mens duften af parmesan og andre italienske specialiteter breder sig i luften og bare gør at den rødvin MÅ man købe med hjem. Når så man kommer hjem og åbner den selv samme flaske, så er smagen bare ikke den samme som 1600 km længere sydpå, desværre.
Men jeg springer ud i det og håber på det bedste, så her får i min opskrift på Porchetta (og får at slå det fast med 7 tommer søm, så udtales det PorKetta. For “che” på italiensk udtales som et “ke”.
Resultatet blev absolut fantastisk og jeg må på det kraftigeste anbefale at det sagtens kan laves af nybegyndere inden for det italienske køkken og den kan sagtens erstatte en flæskesteg, hvis det skal være lidt frækt :o)
Porchetta - Italiensk Flæskesteg
Ingredienser
- 1 svineslag med svær på ca. 2,5 kg (et rigtig godt tip er at få slagteren til at ridse sværene)
- 1 stk afpudset svinemørbrad
- 3 skalotteløg (store)
- 2 fed hvidløg
- 1 stort bundt persille (finthakket)
- 2 stængler frisk rosmarin (finthakket)
- 1 bdt salvie (finthakket)
- 1 øko citronskal fra
- 1 tsk peber
- 1,5 spsk Hickory salt (røget - alternativt bare alm. salt)
- Havsalt (til indgnidning i svær)
- Kødsnor
Fremgangsmåde
Forbered et par dage før stegning
- Start med at rense og skylle alle urter så de er frie for jord og sand.
- Persillen, salvien og rosmarinen skoldes i 1 minut i kogende vand og derefter direkte over i iskoldt vand. De sigtes, tørrer lidt og hakkes.
- Svineslaget lægges med sværene nedad og det drysses først godt med hickory salt og peber.
- Skalotteløg og hvidløg fordeles, herefter de klargjorte krydderurter og det revne citronskal.
- Læg så den afpudsede svinemørbrad på og rul slaget omkring.
- Bind Porchettaen stramt sammen med kødsnor og tvæt godt med havsalt ind imellem sværene og pak den ind i bagepapir.
- Lad den ligge på køl i et par dage så den ligger og marinerer.
Stegning
- Når dagen kommer, hvor din porchetta skal steges, så tages den ud af køleskabet, og ovnen / grillen tændes.
- Steg den i ovnen eller på rotisserie. Først ved 250 grader i 30 minutter og så i ca. 2 timer ved 180 grader. Kernetemperatur skal være ca. 72-75 grader. Laver du den på grill, så brug et stegetermometer, og ram temperaturen så godt som muligt. Grill den (hvis muligt) med den midterste brænder slukket (så det er indirekte varme).
- Lad den hvile i 20 minutter før udskæring
Opskriftsnoter
Buon appetito ! Tip
- Prøv at pensle din porchetta med f.eks. en mørk øl (f.eks. Ale el. Porter) nogle gange undervejs. Det giver en lækker sødme til de salte svær.
- Stil evt en lille aluminiumsbakke under stegen (ved rossetterie/grill), og hæld lidt af stege skyen med i din "burgerbolle". Det smager fantastisk.
Ernæringsfakta
Inspiration
Serveres gerne som sandwich eller med f.eks. flødekartofler, brød, eller hvad du synes.
Langtidshævede italienske durum boller (opskrift)
Verdens bedste ciabattabrød med store huller (opskrift)
Verdens bedste flødekartofler – perfekt tilbehør (opskrift)
Spørgsmål eller kommentarer
Du er velkommen til at uploade et billede i kommentarfeltet længere nede. Du må selvfølgelig også stille spørgsmål, eller fortælle, hvad du synes om opskriften på porchetta (hop derned). Har du nogle fif til, hvordan du plejer at lave den, måske, endnu bedre, så giv meget gerne lyd…
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Peter elsker mad og vin, og det har været den store hobby i mange år. Han er typen, der altid tager imod udfordringer. Dette, sammen med talentet for excellent madlavning, førte ham langt i MasterChef på TV3. Peter har også været i Finalen til “DM i Toast 2017”. Følg med i hans lækre kreationer på Instagram under navnet “MrFreshfood“.
Professionelt er Peter forsikringsmægler for erhvervslivet, så hiv fat I ham, hvis du vil have indhentet de bedste vilkår og priser blandt de mange firmaer i Danmark.
Lavede den i går på grillen. Kæmpe succes. Smagte simpelthen bare vidunderligt. tak for en super opskrift peter. Porchetta er bestemt ikke sidste gang vi nyder herhjemme i nordjylland 🙂
Tusind tak. Herhjemme er porchetta også et super hit 😉🙌
Tak🙏🏼 Og lad os endelig høre hvis du har ideer til en ny variant af krydderurter
Hej Lars, tror du det er for længe hvis jeg samler den tirsdag aften og den så ligger til lørdag formiddag?
Det kan du godt gøre. Bare fokus på renheden når du ordner den 😉. Normalt er 2-3 dage 👍
God fornøjelse
Lars