Verdens bedste ciabattabrød med store huller (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Her er den perfekte opskrift på de bedste italienske ciabattabrød du kommer til at smage! Noget af en påstand, men prøv, og du vil være overbevist. Når du først een gang har prøvet den her opskrift på italienske ciabatta brød, så vil du bage det sådan fremadrettet. Det er ekstremt enkelt, og giver nogle fantastiske brød med store huller, og lækker skorpe.
Du behøver på ingen måde købe dyre italienske, økologiske meltyper eller hvad de nu forsøger at sælge dig. Det, det handler om, er protein indholdet pr. 100 g. Jeg bruger enten “luksusmelet” fra Rema, eller Fakta, hvor 2 kg koster ca. 12 kr. Billigere bliver det ikke, og det er mindst lige så godt, hvis du bruger opskriften nedenfor… I Rema hedder det nu ‘Bage Hvedemel’ og der står på forsiden at det indeholder 12% protein💪
Prøv at se den fine video længere nede. Den er lavet af Magnus Bloch Bergstrand, som lagde den op i en pizzagruppe på Facebook, hvor han ville dele det yderst vellykkede resultat han fik når han lavede dem i sin Pizzaovn…
Opskriften
Herunder er den bedste opskrift på de lækreste italienske brød. Den er skrevet, så du let kan printe den, så du kan have den med hen til køkkenbordet. Det letteste er selvfølgelig bare at bruge telefonen/ipad’en og så følge den der. Så sparer du også lidt papir 🙂 Vil du gerne lave ciabattabrød der er mere grove, så tjek min opskrift på grove ciabattabrød.
Verdens bedste ciabattabrød
Ingredienser
- 800 gram hvedemel (12 g. protein pr. 100g - eller >12g/100g)
- 700 gram vand
- 15 gram fin salt
- 1 Lille smule gær (kugle på ca 1 cm i diameter)
Udstyr
- Stor skål
- Ovn (der helst kan gå op til hhv. 275 grader varmluft og 300 i alm. varme)
Fremgangsmåde
Sådan gør du dagen eller morgenen før
- Opløs vand, salt og gær i en skål.
- Vend melet i med en gaffel. Få rørt godt ned i bunden. Du skal kun røre til alt melet er vådt/fugtet (ca 20 sekunder).
- Stil så skålen på køkken bordet i 12-18 timer med plastik over (f.eks. en opskåret frysepose). Se billeder - ekstremt simpelt.
Bagningen
- Tænd ovnen i god tid, så den bliver rigtig varm, eller bliver resultatet dårligere. Jeg plejer at tænde ca. 20-30 minutter før jeg vil slå brødene op. Ovnen skal op på max. varme. Det er typisk mellem 275-300 grader. Brug gerne varmluft, hvis du har dette. Det giver lidt ekstra varme og skorpe.
- Når ovnen er HELT varm, så drys bordet med rigeligt mel, og hæld herefter dejen ud. Husk at dejen er meget våd, hvilket gør at man skal tage hurtigt ved den ellers vil den klistre en masse. Vend dejen helt ind over sig selv 1-4 gange. Det giver lidt mere "fasthed". Dejen skal IKKE æltes, og den skal heller ikke efterhæve.
- Dejen deles i 3 aflange stykker. Herefter vendes hver del lige i melet, trækkes ud og lægges på en bradepande i den størrelse brødet skal have.
- Smid herefter bradepanden direkte i den varme ovn i ca. 18-20 minutter på anden nederste rille. Brødenes ender skal have sort skorpe/pletter før brødet er færdigt.
- Tak til Magnus Bloch Bergstrand for den flotte video
Video
Opskriftsnoter
Ernæringsfakta
Ekstra Tips
- Man kan gøre ciabattabrødet endnu mere luftigt og stort, hvis man bruger mel med over 12 gram protein pr. 100 gram hvedemel (f.eks. nogle typer Manitoba-mel har 14-16g protein/100 gram). Mange af de “italienske” hvedemelstyper har kun 11-12 gram, og så kan du ligeså godt bruge den “billige” fra REMA etc.
- Brødene kan fryses efter de er lavet. Frys dem ned, og når du skal bruge dem, så tænd ovnen på 180 varmluft, lad ovnen blive godt varm. Skyl de frosne flutes under vandhanen, og smid dem ind i ovnen giv dem 10-12 minutter og lad dem hvile et par minutter bagefter.
- Man kan godt lave 2 bradepander på een gang (6 ciabattabrød). Her skal bagetiden være et par minutter mere og det kræver selvfølgelig varmluft.
- Er du kommet bagud med tiden, så kan du “snyde” lidt og lave dejen på 2 timer. Her skal du bruge 10 gram gær + 10 gram sukker, og så lunt vand. Det får gærcellerne til at virke hurtigere og giver næsten næsten samme resultat.
- Husk at en portion af ovenstående giver 3 brød. Du kan ikke lave 2 store brød, da brødene så ikke hæver ordentligt. Den anden ting, der er meget vigtig er at ovnen er meget varm. Helt op for temperaturen, og gerne med varmluft. Inden brødene kommes ind skal ovnen have været helt varm i mindst 10-15 minutter.
- Hvis brødene ikke hæver ordentligt, så kom pladen længere ned i ovnen (selv om du bruger varmluft).
Billeder
Kommentarer og spørgsmål
Du er meget velkommen til at komme med dine kommentarer eller spørgsmål nederst på siden. Jeg er meget interesseret i at høre om brødene faldt i din smag. Jeg vil selvfølgelig forsøge at besvare spørgsmål efter bedste evne.
Tjek min Facebookside ud, hvis du har lyst (link til Facebook)
Hvad synes du om opskriften?
Du må også meget gerne give opskriften 5 stjerner (tryk på stjernerne over billedet i selve opskriften) eller ved at skrive en kommentar, hvor du samtidig trykker på de 5 stjerner i kommentarfeltet. Det betyder uendeligt meget for bloggen.
Inspiration
Her er et par af mine andre opskrifter, hvor du med fordel kan bruge ciabattabrødene.
Club Sandwich med kylling og karrydressing (opskrift)
Ramsløgspesto – ramsløg er naturens vilde hvidløg og perfekt til pesto (opskrift)
Du bør også kaste et blik på opskriften bag den perfekte pizzabund. Princippet er det samme som ciabattabrødene, men giver netop en luftig sprød bund. Jeg har lavet et indlæg, hvor jeg viser dig, hvordan du let laver den sprøde italienske pizzabund – også uden brug af dyr mel eller dyrt køkkenudstyr:
Italiensk pizza på verdens bedste pizzabund lavet af den letteste dej (opskrift)
Lav også dine hjemmelavede rundstykker let og med fantastisk smag som også bruge langtidshævning. De er SÅ meget bedre end de kedelige fra bageren: Super nemme, lækre grovrundstykker (opskrift). Der er også mulighed for en opskrift på pandekager, som altid falder i god jord. Velbekomme.
Skal ingredienserne afmåles så præcist?
Jeg har fået spørgsmålet en del gange. Skal de enkelte ting være så præcise? Svaret er ja. Hvis man vil være sikker på at kunne gentage successen gang på gang, så skal tingene vejes præcist af. Hvis du ikke allerede har en vægt, der kan veje med 1 grams præcision, så synes jeg du skal anskaffe dig en. Gå efter en vægt, hvor du har plads til at stille skålen, så du stadig kan se displayet, altså ikke i “liggende format”.
Ekstraordinær støtte til min hjemmeside?
Vil du vise ekstra støtte til mit projekt på Livets små ting (drkoch.dk), så kan det selvfølgelig også lade sig gøre.
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
Hej kan jeg bage dem i min keramiske grill
Hej. Hvis temperaturen kan blive høj nok så ja. Det vigtigste er at ovnen er godt gennem arm når du smider brødene ind og gerne 275 grader hvis den kan nå derop
mine smager som snobrød….
Sker der noget ved at lade dejen hæve i 24 timer?
Du risikerer den bliver for overgæret/tynd. Stil den i køleskabet halvdelen af tiden 😊
Hej Dr. Koch.
Jeg har lavet brødet flere gange både den hurtige udgave og den alm udgave. Den hurtige udgave kun nogle få gange.
I dag skulle det lige gå lidt hurtig og prøvede igen den hurtige udgave.
Den nåede at stå i 4 timer, men dejen var virkelig flydende i dag, jeg kunne nærmest ikke vende den over, og mine finge var fyldt med dej efter, og min dejskærer, var også sjasket ind i dej, virkelig våd dej, jeg skulle være hurtig som en ninja for overhovedet at få det over på pladen.
Sådan plejer den slet ikke at være, hvad kan jeg have gjort galt/anderledes?
Mvh Helle V L.
Hej Helle.
Det kan være varmen der spiller ind alternativt en anden type mel end vanligt. Varmen accelererer gæringen.
Ellers har jeg ikke et andet bud.
Verdensklasse opskrift!
Stærkt 🙏👏 tak
Den her er altså bare den bedste opskrift på de italiensk ciabatta. har prøvet over 10 forskellige men vender altid tilbage til denne.
Så mange tak for gode opskrifter og jeg nævner i flertal pga din brunsviger opskrift, som er genial. tak
Velbekomme. Fedt at du også har prøvet min egen yndlingskage (Brunsviger) 😊
Dejligt brød, som jeg glœder både famili og venner med
Tusind tak for de fine ord og også anmeldelsen🙏 det betyder super meget. Rigtig god dag 😊
KH Lars
Jeg brugte mel med kun 10 g protein, det hævede simpelthen så flot op!!
Jeg kan huske for mange år siden at jeg købte ciabatta med soltørrede tomater. Jeg har nogle soltørrede tomater på glas i olie. Hvis jeg bruger ca 3 af dem, tror du så jeg skal have lidt ekstra mel i, da de jo tilføjet fugt/væde.??
Det kan du godt gøre. Jeg gør det at jeg kommer dem pverpå når dejen ligger på bordet og så vender jeg siden ind over etn gang eller to. Det fungere super 😊
Hej Lars,
Tusind tak for den virkelig gode og nemme opskrift!!
Jeg lavede lidt boller også.
Den bedste opskrift jeg/vi har prøvet,
Den skal vi nok få brugt igen og igen her hos os.
Tak!!
Hilsen Kjeld
Hej Lars.
Tusind tak for at dele en fantastisk opskrift som jeg siden jeg så den første gang for år tilbage er blevet delt med familie, venner og kolleger med stor succes. Mennesker der syntes det er svært at bage får pludselig en succes med lille indsats👨🍳 At den indgår som grundopskriften her i huset er mange glade for.
Mange hilsener
Kim
Hvilken salt bruger du? Jeg plejer nemlig, at bruge flagesalt når jeg bager.
Bruger bare alm fint salt. Smagen er den samme og i de mængder og lang hævetid så er det spild. Du kan dog sagtens bruge flagesalt
Helt fantastisk opskrift, som jeg har brugt i mange år. Jeg har med stor succes lavet hjemmelavede hvidløgsbrød med dem. Skåret brødet halvt igennem i skiver, lagt en kold klump hjemmelavet hvidløgssmør i hver rille og så 2-3 minutter i ovnen. Mine gæster har sagt at de stadig drømmer om dem, bedt om opskriften og har fået strenge ordrer om, at bage dem til nytårsmiddagen i morgen.
Tak!! 😄
🙏Tak 🙏 Det lyder super lækkert. Kan du skære fremgangsmåden ud i pap 🫣😊 brødet er bagt og hvad gør du så? Kan ikke helt tolke teksten sorry 😉
KH Lars
Jamen selvfølgelig! Det var lidt et sats første gang, men det blev vellykket!
Tager et brød, som minimum er kølet helt af.
1: skærer brødet ca. halvt igennem i skiver i ønsket tykkelse (lidt som når man skærer en Hasselbach kartoffel)
2: Putter skiver af kold, men ikke frossent hjemmelavet (eller købt) hvidløgssmør i hver “rille”
3: Sætter det på en rist midt i en opvarmet ovn (jeg satte ovnen til omkring 125 grader)
4: Tager brødet ud, når smøret er smeltet (tog ca. 3 minutter for mig)
5: lad det hvile et par minutter, men skal ikke blive koldt
6: server!
Jeg plejer at mikse saltet smør med persille og hakket hvidløg godt sammen, evt. et par dråber citronsaft, og stille det på køl et par timer, men tænker at købt hvidløgssmør kan fungere ligeså godt. 😊
Pas på der ikke kommer for meget smør i, så bliver det lidt “soggy” 😊
Håber det giver mening.
Fantastisk. Det må prøves. Tak for guiden ❤️ godt nytår
Hej Lars,
Mon du kan svare på hvorfor mine boller bliver både flade og bløde. Havde forventet en mere høj og sprød bolle -men ved ikke hvad jeg gør galt.
Bollerne er luftige nok med fine huller, men krummen er slap. Min ovn kan max gå på 275 grader -kan det være problemet? Og kan det mon afhjælpes med et bagestål?
Tak, Mia
Hej Mia.
Jeg tænker det er ovnens varme der ikke er god nok. Kan den køre med 275 grader varmluft?
Derudover vigtigt at ovnen er gennemvarm og et bagestål vil helt sikkert også gavne.
Suprgode og nemme brød, som vi elsker!
🙏🙏 tusind tak 🙏🙏
Hej Lars,
hvordan bærer man sig ad med at lave boller, når dejen er så klæg?
Jeg endte ud i at ælte dem for meget sidst, så de blev for hårde og kompakte.
jeg plejer at lave de 3 brød, og så hakke dem over i bolle-størrelse. De skal blot vendes hurtigt sammen – ikke æltes, for så forsvinder luften. Pøj pøj 🙂
Disse Ciabattabrød er bare altid en vinder.
Jeg pepper, når jeg husker det, opskriften med lidt Bageenzym og Maltsirup. Desuden bruger jeg altid dobbelt mængde salt.
Opskriften kan let varieres.
Har i årevis været min grundopskrift til alt brød, flutes eller frokost boller.
5 stjerner herfra.
Hejsa.
Denne opskrift giver jeg helt klart 5 stjerner, selv om det er alt for lidt.
Jeg har lavet de her brød en del gange indenfor de sidste par år, sidste gang var i sommers hvor den var et stort hit.. og ikke kun hos de voksne, men også hos min grand nevø som bliver 2 år i 2024.
Så meget endda at hans plejemor (min søster) bad om opskriften.
Keep up the good work.
Tusind tak 🙏 ❤️
Når jeg skal dele dejen i 3 stk som vist på foto serie, så klister det hele sammen og det er ikke muligt at lave 3 seperate fine brød inden de skal i ovnen. Hvordan gør man?
De skal blot skæres fra hinanden og lægges over side om side. Så hæver de fint op når de bages. Du kan ikke forme dem. Jeg plejer at forsøge at dreje dem lidt med mel på bordet.
Glæd dig 😊
Hej
Jeg har lavet snydeversionen på 2 timer og de blev så lækre! lavet den med tørgær og på bagestål. Men den fik mindre tid, ca. 15 min – er det pga bagestålet? De var ved at brænde for meget på 🙂 Tak for en god opskrift!
De må godt være lidt brændte med sort pletter. Det vigtigste er at de er hævet og ser bagte ud. Der kna være forksle fra ovn til ovn så hvis 15 min er nok så er det sikkert en god ovn 😊
Bagestål giver en rigtig god varme nedefra så det gør at de hæver godt op nedefra.
Hævning kan måske også gøre noget. Ved den hurtige variant så lister man en del af syrligheden fra langtidshævning så synes du skulle prøve den lange udgave også 🫣😊
God dag
KH Lars
Min favorit opskrift på de lækreste italienske brød.
Tak Mille 🙏❤️
Skal der ikke noget fedtstof i?
Hej Gitte,
Nej, det er super simpelt. Så blot mel, vand, salt og gær… Du skal glæde dig 🙂
Hei. Kain jeg bake disse med surdeigstarter😊
Hejsa. Det er ikke nødvendigt, da du får surheden ved den lange hævning. Tænker ikke de bliver bedre af det 🙂
Verdens bedste brød, som jeg bager flere gange om ugen.
Vores familie og venner yndlingsbrød☺️
Kan jeg bruge tørgær til denne opskrift?
Sommerhilsner
Dorthe
Hej Dorthe,
Jeg har ikke prøvet med tørgær, men mon ikke det virker, når det har god tid til at blive aktiveret. Du må gerne give en tilbagemelding når du har forsøgt 🙂
Tak for de fine ord
Jeg har kun bagt disse lækre ciabatta med tørgær, det virker fantastisk🥳
Stærkt Birgitte. Tak for meldingen
Dejlig opskrift, som jeg efterhånden har brugt i en hel del år, når der skal forkælelse til i weekenden.
Igennem trådene har der været et par spørgsmål om tørgær, så her er lidt praktisk info.
Tørgær virker perfekt, jeg bager næsten ikke med andet efter at have boet i Canada, hvor man køber tørgær i 1-punds pakker og næsten ikke kan finde frisk gær. Jeg hamstrede lidt og har derfor stadig et lager af tørgær liggende til flere års bagning.
1 lille tsk tørgær passer fint til denne portion. Hæld det i samtidig med melet, så det lige blandes ud i det først. Koldt vand fungerer fint ved langtidshævning. I det hele taget kan tørgær bruges til alt, hvor vi normalt bruger frisk gær.
1 tsk tørgær svarer til 6-7 g frisk gær.
Hjælp! Jeg har bagt der her brød en masse gange og har haft fin succes med det. Så nemt og lækkert.
MEN nu har jeg fået en ny ovn (fedt for mig), som højst kan sættes til 250 grader (mindre fedt). Og det fungerer ligesom ikke så godt.
Jeg varmer op i meget god tid inden og bruger varmluft. Kan man måske også bruge grillfunktionen for mere smæk på drengen? Eller må jeg leve med mindre perfekt brød, når jeg har købt sådan en fesen ovn?
Det bedste du kan gøre er nok at få et bagestål. Har skrevet lidt om det på hjemmesiden. Det giver markant bedre hævning i ovnen pga rigtig god undervarme. Grill har jeg ikke prøvet men det er da et forsøg værd. Tror du så skal have brødene helt ned på nederste rille
Giv gerne en melding retur om det virker 😊
Bedre sent end aldrig 😆
Det virkede med grill-funktionen sammen med varmluft! Brødet kom nederst i ovnen, og så blev bagetiden lidt længere, men alt i alt, blev det faktisk fint på den måde.
Nu er jeg igen flyttet til en ny ovn, og er spændt på, hvad den byder af udfordringer 😆
Tak igen for en god opskrift!
5 Stjerner
Hej Lars. Har lige bagt disse brød, men de bliver helt mørke allerede efter 10 minutter. De bages på 2. nederste rille på bagestål ved 300 grader varmluft. De får ikke heeelt nok, men de bliver simpelhen for mørke hvis de får mere. Har du et forslag til hvad jeg skal gøre anderledes, så de kan gå længere bagetid? 🙂
Hilsen Merve
Hej Merve.
Brødet skal gerne blive lidt sort i kanterne (synes jeg), men hvis du synes det går for stærkt, så ville jeg forsøge at reducere varmen til f.eks. 280 grader varmluft. Det burde gøre det.