Hus og haveKøkken og hjemMadTestsTips

Test: Bagestål – giver bedre bagværk

Introduktion

Pizzastenen har man hørt meget om gennem tiden, og så kom Bagestålet. Jeg har flere gange overvejet, om det rent faktisk ville give noget til brødet, eller om det var lidt opreklameret. Idéen bag en pizzasten/bagestål er at der oplagres en masse varme, og når dejen kommer på, så får den fuld varme nedefra også, hvilket skulle give en ekstra luftig og ikke mindst sprød bund. Derfor har jeg igennem nogle måneder testet Bagestål fra Bagestålet.dk. Jeg har haft fat i “Bagepakken”, som indeholder et bagestål, 2 kombispader og en dejskærer. Jeg vil i dette indlæg beskrive lidt nærmere, hvorfor jeg synes bagestålet har sin plads i et køkken.

 

Design og kvalitet

Bagestålet fås i flere størrelser, så du kan finde det der passer bedst ind i din ovn. På trods af en relativ lav tykkelse (6 mm) så et bagepladen utrolig tung – ca 6.5 kg. De medfølgende kombispader/pizzaspader passer i størrelsen, og gør det let at komme brødene ind på stålet på bagepapiret – og ud igen. Dejskæren er et must, hvis du elsker at bage, så hvis du ikke allerede har sådan en, så er det en oplagt mulighed.

Selve bagestålet er jo som navnet siger lavet at staal, og det oser af kvalitet. Vægten er højt, og det går bestemt ikke i stykker – næsten ligegyldig hvad du udsætter det for.

 

Vedligeholdelse

Bagestålet skal opbevares tørt. Inden du tager det i brug første gang skal det smøres med et tynd lag mad-/olivenolie. Herefter skal det gennemvarmes. Stålet skifter farve fra en lys grå til en mørkere og mørkere farve (næsten sort). Det bliver bedre til at optage varmen, og en gang imellem skal det lige have en gang olie igen – og så fungerer det bare.

I det daglige skal den bare tørres af med en klud. Får du lidt blandede madrester efter pizzabagning, som efterhånden sidder godt fast, så give den nogle timer i max. varme i ovnen, så kan du let bruge skraberen til at rengøre den. Du kan også bruge pyrolyse, hvis din ovn har det – så bliver alle urenheder til aske, og du kan let tørre den over bagefter – pas på den bliver sindsygt varm af pyrolyse!. Husk også at give den en gang olie (rasp eller oliven) når den er kølet af igen (og varm op).

 

Daglig brug

Når du skal bage med et bagestål gælder der faktisk lidt samme regler som normalt når du bager brød etc. Ovnen skal være gennemvarm, og det samme skal bagestålet. Bagestålet må meget gerne varmes op i 60 minutter inden brug.

Herefter gør du faktisk mere eller mindre som du plejer. Du bruger kombispaden til at komme dit bagepapir på, og så kan du let lade bagepapiret glide af spaden når du skal have bagværket ind i ovnen. Pga. den kraftige varme nedefra, så vil brøde meget hurtigt hæve, og få en super sprød bund. Det er faktisk vildt imponerende.  Se billederne (hop derned).

Ved pizzabagning kommer bagestålet også til sin ret. Det er ligesom på pizzeriaet, hvor den høje varme gør bundet crispy. Det samme får du med bagestålet, når du har lade ovnen og stålet varme rigtig god op. Det er den sikre måde til en lækker sprød skorpe. De medfølgende kombispader/bagespade/pizzaspade eller hvad man nu vil kalde dem fungerer fint. Det er let at få tingene ind på bagestålet, og fedt at der medfølger 2 spader, så man kan forberede på den ende, og bruge den anden til at tage ind og ud af ovnen.

Udfordringer

Der er ikke rigtig så meget der trækker ned. Det eneste er størrelsen, og dermed, hvor man kan opbevare det. Man kan ikke have det stående fremme, da det selvfølgelig fylder en del. Bagestålet er så robust at det let kan stå op af en skabs-side i et køkkenskab, men det vejer godt til, så kan være lidt u-handy for nogle, hvis ikke de ikke er så stærke. Derudover kræver det selvfølgelig at bagestålet er godt gennemvarm for at give det bedste brød, og det tager tid. Så hvis du kunne lige har tid til at ovnen skal blive varm, så får du ikke varmen nok ind i bagestålet. Det kræver at du kan varme ovnen godt op i forvejen. Gerne 45-60 minutter inden du kommer dejen ind på.

Ovenstående er nu ikke noget der trækker ned i det store hele. Det svarer jo lidt til at synes at rødvin er irriterende, da det kræver et glas. Vil man have godt brød kræver det også lidt ekstra 🙂

 

Pris

Man kan købe “bagepakken”, hvor man får kombispader, dejskærer og så et bagestål for en samlet pris på 625,- kroner. Bagestålet alene kan købes for 495,-. Størrelsen vælger du selv på hjemmesiden (bagestaalet.dk).

Prisen er fornuftig. Du får et stykke køkkenudstyr, der holder de næste mange mange år, hvis du bare følger vedligeholdelsesvejledningen.

 

Dokumenter / Links

Behandlingsvejledningen på hjemmesiden (direkte link her)
Opskrifter på bagestålet.dk’s hjemmeside (direkte link)

 

Hvad synes du?

Smid endelig en kommentar (hop til kommentarfeltet) længere nede. Hvad er den bedste opskrift du benytter, når du skal have det maksimale ud af dit bagestål? Har du spørgsmål, så skal jeg forsøge at svare så godt jeg kan.

 

Billeder

 

Video

Jeg har lavet et par videoer. Den første viser side om side, hvordan brødet hæver hhv. uden og med bagestålet. Tjek det ud.

Det med småt

Jeg har fået stillet bagestålet til rådighed af bagestaalet.dk. Som altid vil jeg understrege at producenten ikke har haft nogen indflydelse på testens resultat, eller ordlyden etc. Jeg står selvfølgelig 100% inde for testen, ellers giver det ikke rigtig nogen mening lave den.

 

Inspiration

Her er et par af de mest besøgte opskrifter her fra bloggen. De kan med fordel laves på bagestålet, hvis du beslutter dig for at anskaffe et:

Italienske ciabattabrød med store huller
Verdens bedste pizzabund af en god pizzadej
Langtidshævede italienske durum boller
Lækre, luftige Pitabrød
Grove ciabattabrød

Konklusion

Bagestål fra Bagestaalet.dk
 • Kvalitet
 • Daglig brug
 • Pris
4.7

Min samlede vurdering

Bagestålet fra bagestaalet.dk er en fed ting til køkkenet – og et must, hvis du elsker brød som jeg gør. Det er lige prikken over i’et når du laver pizza, eller generelt brød/bagværk. Jeg har brugt det når jeg laver italienske ciabattabrød, pizza og boller – og alle typer brød får lige en lidt lækrere bund. Prisen er bestemt fornuftig da det formentlig vil holde for evigt.

De negative ting herunder er seriøst småting – men lidt skal man jo

Gode ting

 • Super sprød bund
 • Får brød til at hæve ekstra
 • Perfekt til pizza og italiensk brød
 • Fornuftig pris
 • Kvalitetsfornemmelsen i top

Dårlige ting

 • Lidt tung
 • Opbevaring kan være udfordrende
 • Kræver at ovnen er tændt i god tid
Følg
Giv besked ved
guest

7 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Kenneth
Kenneth
3 år siden

Har du testet forskellige tykkelser af bagestål eller kun denne?

Jeannett Grønne Pedersen
Jeannett Grønne Pedersen
4 år siden

Jeg har lige fået mit bagestål i julegave. Jeg leder efter opskrifter, hvor brødet indeholder en masse kerner og som er grove. På din hjemmeside ser jeg en lækker bolle med en masse kerner, men jeg kan ikke finde opskriften. Er der en mulighed for at få denne?

Jeannett Grønne Pedersen
Jeannett Grønne Pedersen
Svar til  Lars Koch Hansen
4 år siden

Tak for tilbagemeldingen.
Jeg troede, at det var en opskrift på boller lavet på Bagestålet 🙂
Jeg synes nu, at den lyder så lækker, at jeg vil bage den på en almindelig bradepande :,-)

Helle Mehlsen
Helle Mehlsen
4 år siden

Har haft bagestålet i flere år, og er meget glad for det. Aldrig har vi bagt så gode og mange pizza’er og brød. Du skriver at man kan komme bagestålet på pyrolyse-programmet til rengøring. Men det forstår jeg ikke helt, for vi skal tage alting ud af ovnen inden vi pyrolyserer. Altså ribbene som pladerne sidder på. Man kan vel ikke bare lægge den tunge plade i bunden af ovnen?
Mvh Helle

7
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x