Brunkartofler / brunede kartofler (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Brunede kartofler eller som mange siger “brunkartofler” er uundværligt til julemiddagen eller til andestegen. Men hvordan laver man egentlig disse små fine lysebrune let søde kartofler uden at de brænder på. Det vigtigste er at man holder godt øje med sukkeret i starten. Når først kartoflerne er kommet på, så er der mere “ro” på situationen. Er sukkeret først brændt på, så skal du kassere massen og starte forfra. Det kan IKKE reddes…
Der er et par stykker, der har spurgt mig, hvilken kartoffel, der er den bedste til brunkartofler? Det vigtigste er at finde en god fast kartoffel. Jeg plejer at bruge de lækre aspargeskartofler, da den har en super god fasthed, og så risikerer du ikke at kartoflen bliver for blød.
Brunkartofler / brune kartofler / brunede kartofler
Ingredienser
- 1 kg små kartofler (gerne asparges kartofler)
- 1,5 dl sukker
- 1 spsk vand
- 50 gram smør (ikke margarine eller blandingsprodukt)
Fremgangsmåde
- Start med at skrælle kartoflerne (alternativ kan de pilles når de har kogt). Koges i 9 minutter, hvorefter du lader dem stå i et par minutter mere (under låg).
- Tag låget af og lad dem dampe af. Pil kartoflerne, hvis du ikke har skrællet dem inden.
- Kom så sukker på en stor pande og varm den op til det begynder at smelte og boble let. Du skal ikke røre i sukkermassen. Start på høj varme indtil sukkeret begynder at smelte, og skru så ned til middelvarme.
- Kom den lille smule vand på sukkermassen (blødgører massen).
- Tilsæt så smør og lad det bruse af sammen med sukkeret.
- Herefter kommer du så kartoflerne ned oven i sukkermassen. Lad dem ligge i sukkermassen uden at røre i dem i 4-5 minutter. I den tid skal varmen tilpasses, så sukkermassen bobler let omkring kartoflerne.
- Efter 4-5 minutter vender du kartoflerne rundt, og giver dem yderligere 4-5 minutter. Gentages til du synes at farven er som du ønsker.
Opskriftsnoter
- Hvis du vil have en mere intens brun farve, så giv kartofler endnu nogle minutter, hvor de "suger" farve/karamel til sig. De bliver også mere søde.
- Perfekt til andesteg, flæskesteg etc.
- Brug IKKE kartofler på glas selvom det kunne friste. De er for "bløde" og smager lidt for salte. Det bliver aldrig rigtig godt
- Brug gerne aspargeskartofler. De er gode faste, og perfekte til brunkartofler selvom formen kan være lidt "skæve". Ellers gå efter en fin rund, fast kartoffelsort.
- HUSK du kan ikke redde en brændt sukkermasse. Smid den ud, og start forfra. Det tager ikke mange minutter at smelte en ny omgang.
- Pas på sukkermassen bliver ekstremt varm - smag IKKE på den, det vil du fortryde.
Billeder
Inspiration
Perfekt flæskesteg / kamsteg sous vide (opskrift)
Andebryst sous vide – andesteg når det er bedst (opskrift)
Spørgsmål eller kommentarer?
Du er meget velkommen til at komme med spørgsmål eller gode tips, hvis du har en god måde til at opnå de perfekte brunede kartofler. Du kan som altid også vedhæfte et billede til din kommentar.
Du må også meget gerne trykke på det 5 små stjerner ved billede på opskriften. Så gør du det lettere for andre at finde opskriften i f.eks. Google og lignende.
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
[…] Brunkartofler / brunede kartofler […]
[…] Brunkartofler / brunede kartofler (opskrift) Brændte mandler / karamelliserede mandler (opskrift) Lækre flødekarameller (opskrift) Hjemmelavede æbleskiver (opskrift) […]
Hej Lars
Tak for dit svar. Det med fløden har jeg fra Umut.
Jeg bruger glaskartofler fra vores lokale supermarked – ABC – De hedder bare “perlekartofler”, men der dejlig små – billige og ikke særlig salte synes jeg ikke. Jeg skal have prøvet min Sous Vide Stav til en flæskesteg – spændende.
Jeg har de sidste gange brugt lidt fløde i stedet for vand – det gør det meget let at styre bruningsprocessen. Glaskartofler er ganske udmærkede og kræver langt mindre arbejde – bare skyl dem godt i koldt vand – så binder sukkeret også bedre
Hej Frede.
Det med fløden må jeg prøve. Det lyder smart og giver mening 👍 hvilket mærke af glas kartofler. Har prøvet tidligere men synes smagen var lidt skæv 🙃
[…] Brunkartofler / brunede kartofler Andebryst sous vide Honningkager – bedre end bagerens Lækre flødekarameller Hjemmelavede æbleskiver […]
Velbekomme. Skriv endelig til mig, hvis du har spørgsmål, eller gode tips ?❤️