Dessert og kageJulOpskrift

Honningkager – bedre end bagerens (opskrift)

Introduktion

Igennem livet har jeg smagt rigtig mange typer af honningkager. Nogle har smagt rigtig godt, men har været lidt for kedelige, og andre har haft den rigtige konsistens, men smagt elendigt. Jeg har derfor prøvet flere forskellige opskrifter, og er nået frem til den bedste ved at kombinere det bedste fra dem alle. Det er i hvert fald min oplevelse – men smag og præferencer varierer. Hvis du elsker honningkager, så er jeg helt sikker på at du vil elske denne også.

Jeg synes resultatet er super godt. Smager endnu bedre end dem du køber hos bageren, og så er det ret let at lave. Børn elsker at hjælpe til, specielt i den sidste del, hvor du stikker figurerne ud i dejen og bager dem. Det eneste minus er at de skal en kort tur i fryseren før de er klar til at blive spist… Til gengæld er det SÅ gode at du ikke fortryder det…

Selve fordejen bør laves en måneds tid før du skal holde bagedag, men du kan altså sagtens snyde lidt. De bliver stadig super gode…

honningkage honningkager opskrift på fordej hjemmelave lækre luftige bløde som bageren

Honningkage opskrift - bedre end bagerens...

Efter mange års søgen og forsøgen er her den bedste opskrift på honningkager. De smager himmelsk, og er super let at lave. Opskriften kræver at du laver en fordej lidt i forvejen - men resultatet bliver perfekt.
4.24 fra 21 stemmer
Udskriv Del på Facebook Pin Kommentér
Ret: Dessert og Kage
Køkken: Dansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 8 minutter
På frost: 1 day
Samlet tid: 1 day 23 minutter
Antal: 4 bradepander med figurer
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
Fordej til honningkage (laves helst 4-8 uger før)
  • 250 gram hvedemel
  • 500 gram honning (frit valg)
Honningkagedejen
  • 3 æggeblommer (medium/large æg)
  • 10 gram hjortetaksalt (giver skorpe og hævning)
  • 10 gram potaske (giver skorpe og hævning)
  • 1 spsk vand (til at opløse potaske i)
  • 750 gram fordej
  • 250 gram hvedemel
  • 5 gram nelikker (stødt)
  • 5 gram ingefær (stødt)
  • 5 gram kanel (stødt)
  • 1 tsk reven appelsinskræl - "kan undlades" (husk usprøjtet/øko)
Overtræk
  • 250 gram chokolade med 60-80% kakao
  • evt. glasur
Fremgangsmåde
Fordej
  • Rør honning og hvedemel sammen. Hvis honningen er lidt hård, så lun den lidt inden.
  • Stil på køl i 4-6 uger (kan også laves nogle dage før, hvis du ikke har tid til at vente, men så lad den stå ved stuetemperatur).
Honningkagedejen
  • Rør hjortetaksalt ud i æggeblommerne, og rør samtidig potasken ud i en lille smule vand (f.eks. 1-2 spsk vand i en kop).
  • Tilsæt potaskevand og fordejen til skålen. Kom de resterende krydderier i, og rør godt sammen. 
  • Brug gerne i røremaskine til dette: Start med et par minutter ved lav hastighed, og skrue så op på middel/høj hastighed i yderligere 5 minutter. Er dejen for blød, så tilsæt lidt mere mel, og er den for tør, så lidt vand (1-2 skefulde ad gangen).
  • Rul dejen ud i ca. 0.5 cm (max. 1 cm) tykkelse på et meldækket bord. Stik figurerne ud, og smid på en bradepande med bagepapir.
  • Bag ved 180 grader i ca. 8 minutter. Mærk med fingeren. Hvis kagen ikke "bliver nede" men føles svampet, så er honningkagen færdigbagt.
  • Kagerne er hårde når de er kølet af. Kom dem i en pose og smid dem i fryseren mindst 1 døgn. Så bliver de lækre svampede, når de tøs op.
  • Tag dem op ca. 2-3 timer før du vil betrække dem med chokolade. Så bliver de helt perfekte som du kender fra bageren.
Chokoladeovertræk
  • Kog noget vand i en gryde. Tag det af varmen når det koger. Sæt en tallerken henover, og kom ca. halvdelen af chokoladen op i. Lad det smelte
  • Tag tallerknen af varmen. Den sidste halvdel af chokoladen hakkes og kommes i lidt efter lidt. Rør rundt, så det smelter. Vær opmærksom på at temperaturen skal være omkring 30-32 grader. Det må aldrig komme over 40-45 grader, da chokoladen så ikke vil størkne ordentligt. Brug et termometer.
Opskriftsnoter
  • Fordejen kan nogle gange blive stenhård efter den har stået i køleskabet. Når den efterfølgende blandes med potaske etc, så "bløder" den op. Tag den evt. ud af køleskabet i god tid (0,5-1 dag før). 
  • Brug en køkkenmaskine til at røre dejen sammen. Det gør det meget lettere.
  • Husk kun at overtrække de honningkager, du regner med at spise inden for nogle dage.
  • Pas på med temperaturen på chokoladen da den ved for høj varme ikke størkner rigtigt, og kan få en lidt grålig kulør.

følg mig på instagram

 

Billeder

Spørgsmål eller kommentarer

Er opskriften på honningkager let at følge, savner du noget, eller noget helt tredje? Så er du meget velkommen til at stille dit spørgsmål nedenfor i kommentarfeltet, hvis du har nogle spørgsmål. Du må også MEGET gerne lægge et billede op via kommentarfeltet, hvis du har mod på at dele dit resultat.

Hvad synes du om opskriften?

Jeg er som altid meget interesseret i, om du synes honningkageopskriften var god? Du må meget gerne trykke på de 5 små stjerner over billedet i selve opskriften. Du kan også gøre det når du skriver en kommentar eller et spørgsmål nederst på siden. Her kan du også trykke på de små stjerner. Det betyder meget, hvis du gør det, da opskriften så vil komme længere frem i Google søgeresultater. På forhånd tusind tak

4.24 from 21 votes (18 ratings without comment)
Følg
Giv besked ved
guest

6 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Annika Elle
Annika Elle
6 måneder siden

Jeg har en Ankarsrum køkkenmaskine, skal jeg bruge dejkrogen ?

trackback
3 år siden

[…] Honningkager – bedre end bagerens […]

P Hansen
P Hansen
4 år siden

Sådan 👏👏👏
Endelig en god opskrift der virker ❤️

Jonna Petersen
Jonna Petersen
5 år siden

Har lige lavet dem i weekenden. Tog et hold op af fryseren i går aftes. De er PERFEKTE… Takker 🙂

6
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x