Honningkager – bedre end bagerens (opskrift)

Introduktion

Igennem livet har jeg smagt rigtig mange typer af honningkager. Nogle har smagt rigtig godt, men har været lidt for kedelige, og andre har haft den rigtige konsistens, men smagt elendigt. Jeg har derfor prøvet flere forskellige opskrifter, og er nået frem til den bedste ved at kombinere det bedste fra dem alle. Det er i hvert fald min oplevelse – men smag og præferencer varierer. Hvis du elsker honningkager, så er jeg helt sikker på at du vil elske denne også.

Jeg synes resultatet er super godt. Smager endnu bedre end dem du køber hos bageren, og så er det ret let at lave. Børn elsker at hjælpe til, specielt i den sidste del, hvor du stikker figurerne ud i dejen og bager dem. Det eneste minus er at de skal en kort tur i fryseren før de er klar til at blive spist… Til gengæld er det SÅ gode at du ikke fortryder det…

Selve fordejen bør laves en måneds tid før du skal holde bagedag, men du kan altså sagtens snyde lidt. De bliver stadig super gode…

Opskrift honningkage

4.6 fra 5 stemmer
honningkage opskrift på honningkager honningkagehjerter honninghjerter fra bageren lagkagehuset meyers valdemarsro
Honningkage - en bedre opskrift en bagerens 🙂
Forberedelse
15 min
Tilberedning
8 min
Samlet tid
23 min
 

Efter mange års søgen og forsøgen er her den bedste opskrift på honningkager. De smager himmelsk, og er super let at lave. Opskriften kræver at du laver en fordej lidt i forvejen - men resultatet bliver perfekt.

Kategori: Dessert og Kage
Køkken: Dansk
Antal: 4 bradepander med figurer
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
Fordej til honningkage (laves helst 4-8 uger før)
  • 250 gram hvedemel
  • 500 gram honning (frit valg)
Honningkagedejen
  • 3 æggeblommer (medium/large æg)
  • 10 gram hjortetaksalt (giver skorpe og hævning)
  • 10 gram potaske (giver skorpe og hævning)
  • 1 spsk vand (til at opløse potaske i)
  • 750 gram fordej
  • 250 gram hvedemel
  • 5 gram nelikker (stødt)
  • 5 gram ingefær (stødt)
  • 5 gram kanel (stødt)
  • 1 tsk reven appelsinskræl - "kan undlades" (husk usprøjtet/øko)
Overtræk
  • 250 gram chokolade med 60-80% kakao
  • evt. glasur
Fremgangsmåde
Fordej
  1. Rør honning og hvedemel sammen. Hvis honningen er lidt hård, så lun den lidt inden.

  2. Stil på køl i 4-6 uger (kan også laves nogle dage før, hvis du ikke har tid til at vente, men så lad den stå ved stuetemperatur).

Honningkagedejen
  1. Rør hjortetaksalt ud i æggeblommerne, og rør samtidig potasken ud i en lille smule vand (f.eks. 1-2 spsk vand i en kop).

  2. Tilsæt potaskevand og fordejen til skålen. Kom de resterende krydderier i, og rør godt sammen. 

  3. Brug gerne i røremaskine til dette: Start med et par minutter ved lav hastighed, og skrue så op på middel/høj hastighed i yderligere 5 minutter. Er dejen for blød, så tilsæt lidt mere mel, og er den for tør, så lidt vand (1-2 skefulde ad gangen).

  4. Rul dejen ud i ca. 0.5 cm (max. 1 cm) tykkelse på et meldækket bord. Stik figurerne ud, og smid på en bradepande med bagepapir.

  5. Bag ved 180 grader i ca. 8 minutter. Mærk med fingeren. Hvis kagen ikke "bliver nede" men føles svampet, så er honningkagen færdigbagt.

  6. Kagerne er hårde når de er kølet af. Kom dem i en pose og smid dem i fryseren mindst 1 døgn. Så bliver de lækre svampede, når de tøs op.

  7. Tag dem op ca. 2-3 timer før du vil betrække dem med chokolade. Så bliver de helt perfekte som du kender fra bageren.

Chokoladeovertræk
  1. Kog noget vand i en gryde. Tag det af varmen når det koger. Sæt en tallerken henover, og kom ca. halvdelen af chokoladen op i. Lad det smelte

  2. Tag tallerknen af varmen. Den sidste halvdel af chokoladen hakkes og kommes i lidt efter lidt. Rør rundt, så det smelter. Vær opmærksom på at temperaturen skal være omkring 30-32 grader. Det må aldrig komme over 40-45 grader, da chokoladen så ikke vil størkne ordentligt. Brug et termometer.

Opskriftsnoter
  • Fordejen kan nogle gange blive stenhård efter den har stået i køleskabet. Når den efterfølgende blandes med potaske etc, så "bløder" den op. Tag den evt. ud af køleskabet i god tid (0,5-1 dag før). 
  • Brug en køkkenmaskine til at røre dejen sammen. Det gør det meget lettere.
  • Husk kun at overtrække de honningkager, du regner med at spise inden for nogle dage.
  • Pas på med temperaturen på chokoladen da den ved for høj varme ikke størkner rigtigt, og kan få en lidt grålig kulør.

 

Billeder

Spørgsmål eller kommentarer

Er opskriften på honningkager let at følge, savner du noget, eller noget helt tredje? Så er du meget velkommen til at stille dit spørgsmål nedenfor i kommentarfeltet, hvis du har nogle spørgsmål. Du må også MEGET gerne lægge et billede op via kommentarfeltet, hvis du har mod på at dele dit resultat.

Hvad synes du om opskriften?

Jeg er som altid meget interesseret i, om du synes honningkageopskriften var god? Du må meget gerne trykke på de 5 små stjerner over billedet i selve opskriften. Du kan også gøre det når du skriver en kommentar eller et spørgsmål nederst på siden. Her kan du også trykke på de små stjerner. Det betyder meget, hvis du gør det, da opskriften så vil komme længere frem i Google søgeresultater. På forhånd tusind tak

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 thoughts on Honningkager – bedre end bagerens (opskrift)

  • 20. november 2018 at 08:47
    Permalink

    Har lige lavet dem i weekenden. Tog et hold op af fryseren i går aftes. De er PERFEKTE… Takker 🙂

    Svar
    • 20. november 2018 at 18:59
      Permalink

      Hej Jonna. Mange tak for de super fine ord og ikke mindst de 5 stjerner 🙌🙏❤️

      Svar