Langtidshævede italienske durum boller (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Her er en opskrift på lækre italiensk durum boller. Nogle kalder dem også ciabattaboller. De er fantastiske til sandwich, til madpakken, eller som tilbehør til ost og lignende. Durum boller er faktisk enormt lette at lave, og i denne langtidshævede udgave får du også den italienske “syrlighed”, som er helt perfekt.
Opskriften
Langtigshævede italienske durum boller (Ciabatta boller)
Ingredienser
- 1 liter vand
- 25 gram gær
- 2 spsk sukker
- 500 gram durum hvedemel
- 800 gram Tipo 00 hvedemel (evt. alm. hvedemel med højt protein >12g protein/100g)
- 2 tsk salt (fint)
Fremgangsmåde
Dejen
- Rør gær ud i vandet.
- Tilsæt så durum hvedemel og Tipo 00 (alternativt alm. hvedemel) sammen med salt.
- Rør det godt sammen på din køkkenmaskine i ca. 8-10 minutter.
- Sæt dejen til hævning på køl (5-8 grader) i 12-16 timer.
Bollerne
- Tænd ovnen på 250 grader alm. varme.
- Hæld dejen ud på et meldækket bord. Lav en firkant. Del dejen i 4 stykker, og igen i 4 stykker, så du får 16 boller.
- Kom dem på en bradepande med bagepapir
- Bages i ovnen ca. 12 minutter ved 250 grader (almindelig varme).
Billeder
Tips
- Tilsæt evt. 10-15 gram malt mel for en mere mørk og rustik farve.
- Lav evt. lidt aflange sandwich brød (skæres i lidt større stykker)
- Brødene er super at fryse. Varmes i 10 minutter direkte fra frost, og lad dem “fordele varmen” et minut eller to bagefter.
- Jo længere du lader dejen langtidshæve, jo mere syrlighed og skorpe får den. Ikke mere end 18 timer, så bliver det lidt for meget.
- Du behøver ikke bruge Tipo 00 mel. En ganske almindelig hvedemel med minimum 12 gram protein / 100 gram mel er også super god.
- Du behøver heller ikke at tilsætte olie pga. langtidshævningen. Du kan gøre det, og i så fald tilsæt et par spsk olivenolie, hvis du meget gerne vil.
Spørgsmål eller kommentarer?
Du er velkommen til at skrive en besked, eller stille et spørgsmål lidt længere nede (hop til kommentarer). Du må gerne give opskriften 5 stjerner, hvis du kunne lide den. Det gør du ved at trykke på de 5 små stjerner under billede i opskriften, eller i forbindelse med at du skrive din kommentar længere nede.
Inspiration
Verdens bedste ciabattabrød med store huller (opskrift)
Grove ciabattabrød – en fiberrig variant (opskrift)
Bedste italienske pizzabund (opskrift)
Lækre syltede rødløg (GastroFun.dk)
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
Hvilken temperatur skal vandet være?
Hej Anne. Blot alm koldt vand fra hanen. Håber de bliver fantastisk gode. Det er jeg sikker på de gør 😁
[…] Langtidshævede italienske durum boller (opskrift) Verdens bedste ciabattabrød med store huller (opskrift) Verdens bedste flødekartofler – perfekt tilbehør (opskrift) […]
Tusind tak for super blog. Kan hævetiden forkortes hvis det er ved stuetemperatur?
Hej Nina. Det kan du sagtens gøre. Ca 1,5 ved stuetemperatur så bliver de super fine. Måske er en times faktisk nok. Ca dobbelt størrelse skal de hæve til 😉👌
[…] Langtidshævede italienske durum boller (opskrift) Verdens bedste ciabattabrød med store huller (opskrift) […]
[…] pizza på verdens bedste pizzabund lavet af den letteste pizzadej (opskrift) Langtidshævede italienske durum boller (opskrift) Verdens bedste ciabattabrød med store huller (opskrift) Grove ciabattabrød – en fiberrig […]
fantastiske boller.Gav dem 5 min extra og hældte en dl vand i bund af ovn i varm brade pande.
Tak for en dejlig oplevelse.
Peter Fischer
Sådan. Vand kan være en super god ide ved meget bagværk da det ændrer ‘skorpen’. Tusind tak for de fine ord 🙏🙌
[…] ciabattabrød med store huller Verdens bedste pizzabund af en god pizzadej Langtidshævede italienske durum boller Lækre, luftige Pitabrød Grove […]
[…] Langtidshævede italienske durum boller (opskrift) Ramsløgspesto (opskrift) Club Sandwich med kylling og karrydressing (opskrift) Hjemmelavet mayonnaise på få minutter (opskrift) Ananas pickles / ananas chutney (opskrift) Verdens bedste ciabattabrød med store huller (opskrift) […]
Hej drkoch
Har du nogensinde prøvet med bage enzymer?
Vh Bjarne
Hej Bjarne.
Det har jeg ikke. Har tænkt over det flere gange men har ikke syntes at behovet har været der. Men kunne være jeg skulle revurdere 😊
Har du?
Mvh Lars
Ja det har og gør jeg.
Jeg bager ofte boller til en uge af gangen (fryses ned og tager op hver dag) og jeg synes det er mere friske hen over dagen og hvis de ligger over til næste dag.
Kan der være 16 boller på 1 plade ?
Jeg plejer at lave dem lidt større så der bliver ca 12. Det går ok. Hvis du laver 16 så bliver de relativt små ☺️😉
Velbekomme… Jeg er sikker på I vil elske de lækre durum boller….