Hus og haveNews and info

Status efter 1 år med en pergola fra Vica/Alument/Renson

Introduktion

Foråret og efteråret i Danmark byder på dage, hvor solens stråler generøst deler ud af deres varme, men hvor den friske luft stadig bærer en bid af kulde. Disse årstider indbyder til at nyde naturen og dagens lys fra morgenen til aftenen. Men hvordan sikrer man, at familielivet udenfor kan strække sig længere end de få sommermåneder, og gør det muligt at skabe minder på terrassen, selv når vejret viser sig fra sin lunefulde side? En løsning kunne være en Renson pergola, som var det vi gik med.

 

Første indtryk

I løbet af to dage blev Renson pergolaen monteret af Vica.dk (tidligere Alument), og vi havde en del spekulationer, da vi netop havde lavet en lækkert træterrasse som skulle justeres lidt. Montering blev gjort helt perfekt. Pergolaen står knivskarpt, og perfekt skåret til omkring stolper m.m. (læs indlæg her for nærmere info om monteringen).

En Renson pergola er på ingen måde billig, men kvaliteten er derefter. Den er fantastisk, og den passer så godt til huset.

 

Den første tid efter opsætningen

Vi fik den monteret midt oktober, og det var for sent til at vi rent faktisk brugte den til at opholde os i sådan hygge-mæssigt indtil foråret. Men vi fik sat sofaen op, og købt en rundt havebord. Super dejligt. Der blev også lavet flere pizzaaftener, hvor jeg kunne stå i ro og mag og lave pizza derude på trods af regn og blæst.

 

Foråret

Den kommende forår blev pergolaen for alvor brugt. Allerede da solen kom frem (og blev oppe mere end til kl. 16), så kunne vi mærke varmen i udestuen. Vi har nærmest brugt pergolaen hver dage fra april og frem. Efter arbejde har vi brugt det som et samlested – så snart solen var fremme.

Vi har også fået monteret el-varmepanel på den ene side, og det kan varme, så vi kan sidde endnu længere om aftenen, men også i løbet af dagen, hvis solen forsvinder. Den er lynhurtig varm, så man kan bare tænde og slukke efter behov.

 

Sommeren

Jo længere vi kom hen på året og ind i sommeren, jo flere dage har vi siddet derude – også på trods af lidt dårligt vejr. Det gode er at når varmen er i luften, så kan man stadig hygge selv om det skulle regne eller blæse. Lamellerne kan blot lukkes, hvis det regner, og glasdørene kan rulles til side eller for, alt efter hvor evt vind kommer fra.

Vi har seriøst aldrig siddet så meget ude og spise/hygge end efter vi har fået pergolaen op. Førhen rykkede vi tit ind pga. vind/kulde m.m., men det er ikke længere et problem.

Om sommeren har vi også brugt el-varmepanelet, da der i den danske sommer godt kan være lidt kølig ud på aftenen/natten, og der er det lækkert at kunne hæve temperaturen, så man ikke fryser.

Efterhånden som børnene bliver større, så får de også venner på besøg, og hvad enten de sidder inde eller ude, så har vi andre et sted at trække hen – og for min skyld sidder jeg gerne i pergolaen og slapper af.

 

Efterår

Efteråret minder om foråret. Man har mulighed for at sidde efter arbejde – specielt på de solfyldte dag. Som i foråret, så har vi også her haft mange pizzaaftener. Dejligt. Det er en gas-pizza-ovn jeg har (Ooni 16 – læs om den her), og den varmer selvfølgelig også rummet lidt op selv.

 

Vinter

Vintertiden bruger vi nok primært pergolaen som et stort køleskab. Vi har vores sofa og havemøbler stående stadigvæk, men det er fedt at man kan have øl, vand og i princippet også madvarer stående lige uden for døren 🙂 Det er fedt. Man skal selvfølgelig være obs på at der kan være hård frost, hvis temperaturen er meget lav, men så må man lige tage drikkevarerne ind.

 

Instagram

 

Somfy styring med app og sensor

Vi tilkøbte den lille Somfy styringsboks, som gør at du kan kontrollere din pergola via Somfy app’en på din Smartphone. Du kan styre lyset (hvis du har fået det installeret),  og selvfølgelig vinklen på lamellerne, så du kan justere hvis du ikke lige har din fjernbetjening ved din side.

Vi har installeret en temperatursensor til Somfy også. Den sidder i pergolaen i det ene hjørne. Så har jeg lavet nogle scenarier, hvor taget automatisk åbnes, hvis temperaturen bliver >32 grader, og lukker igen når temperaturen falder under 25 grader derinde. Hvis det skulle begynde at regne imens, så lukker lamellerne pga den indbyggede regnsensor. Det er SUPER smart. Jeg har endda lavet så den om formiddagen åbner, så lamellerne skærmer for solen ind i huset, og om eftermiddagen mere til modsatte side, så den også her skærmer, da solen jo bevæger sig rundt i løbet af dagen.

 

Reflektioner

Vi har ikke et øjeblik fortrudt – på ingen måde. Vi har fået det lækreste ekstra-rum / uderum, som vi bruger nærmest hver dag i sol-tiden fra april til og med september.

Det el-varme panel vi har fået sat op er ikke helt nok til at varme hele pergolaen, så hvis man gerne vil kunne varme den mere op, så skal man have paneler i begge sider og ikke kun i den ene ende, som hos os. Det afhænger selvfølgelig også af størrelsen.

 

Billeder

Video

Kommentarer eller spørgsmål?

Smid gerne en kommentar eller et spørgsmål længere nede, så skal jeg forsøge at svare så godt jeg kan (hop derned)

 

Inspiration

Overdækket terrasse – bebyggelsesprocent m.m.
Overvejelser om overdækket terrasse – glastag, sejl, pergola etc.
Udstyr til Algarve Pergola

Følg
Giv besked ved
guest

0 Kommentarer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x