God italiensk Tiramisu opskrift – ikke vandet, bare skøn
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Her får du min bedste Tiramisu opskrift. Tiramisu er en klassisk italiensk dessert bestående af ladyfinger blødt op i blandt andet espresso. Mange har en holdning til Tiramisu, og mange elsker det – men der er også mange som synes det smager underligt og er noget sjasket noget. Jeg tror desværre at mange har den holdning, da man ikke selv har prøvet at lave det, og kun har fået det serveret, hvor det har stået i for lang tid, og det hele er blevet lidt for sjasket.
Hvor kommer Tiramisu fra?
Tiramisu, en tidløs dessert, der har forført smagsløgene siden dens udspring i Italien, byder på en rig historie indhyllet i lag af fløjlsblød mascarpone og dybt aromatiseret espresso. Dens navn, der betyder “træk mig op” på italiensk, antyder ikke blot den opkvikkende effekt af kaffen, men også den glæde og komfort, denne dessert traditionelt bringer til bordet. Mens tiramisus præcise oprindelse forbliver omdiskuteret—nogle kilder placerer dens fødsel i Veneto-regionen, mens andre hævder Toscana—er det klart, at dens rødder dykker dybt ned i italiensk kultur og kulinarisk tradition. Gennem tiden har denne dessert udviklet sig, men den har altid bevaret sin kerne af enkle, men raffinerede ingredienser. Den perfekte tiramisu er en balancegang mellem kontraster: den rige, cremede sødme af mascarpone, den bitre dybde af espresso, og den delikate sprødhed af ladyfingers. I denne opskrift vil vi udforske, hvordan man kan forene disse elementer til en uimodståelig afslutning på ethvert måltid.
Her er min gode opskrift, som jeg synes du skal prøve – både som Tiramisu-elsker, men også, hvis du har mod på at forsøge igen, hvis du er en af dem der tidligere har mistet lysten grundet uheldig konsistens pga. for sjaskede ladyfingers.
Opskrift
Italiensk Tiramisu opskrift - den bedste
Ingredienser
- 2 æggeblommer
- 1 spsk sukker
- 1 vaniljestang
- 2 æggehvider
- 4 spsk flormelis
- 1 dl piskefløde
- 175 gram Mascarpone
- 20 Ladyfingers (hele)
- 1 dl Marsala (Sherry el. Brandy - kan halveres, hvis du er til en mild udgave)
- 2 stk dobbelt espresso (ca. 60 ml pr. kop)
- 2 spsk kakaopulver til pynt (god kvalitet - f.eks. Valrhona)
Udstyr
- Lille fad på ca. 20x20cm
Fremgangsmåde
- Pisk sukker og korn fra vaniljestang sammen med æggeblommerne til en æggesnaps.
- Pisk æggehviden kort (10-15 sekunder) til den samler sig og tilføj flormelis og pisk den kraftigt til en stiv skum / luftig masse (marengs).
- Pisk fløden til en let flødeskum.
- Æggesnapsen piskes nu sammen med mascarponen.
- Så vender du marengsen i og herefter vender du fløden i.
- Halvdelen af ladyfingers fordeles i et fad, dryp med en blanding af Marsala/espresso og dæk med halvdelen af cremen.
- Så laver du endnu et lag med ladyfingers og dryp igen med Marsala/espresso blandingen.
- Dæk det hel med resten af cremen.
- Stil den på køl i et par timer.
- Lige inden servering drysser du med den gode kakaopulver.
- Anret på tallerkner, eller server hele fadet.
- Buon Appetito!
Opskriftsnoter
- Har du Mascarpone i 250 gram, så kan du komme det hele i, brug 1.5 dl fløde stedet for 1 dl, og til sæt en halv tsk vaniljesukker.
- I stedet for at dyppe ladyfingers, så hæld din Marsala/espresso over dine ladyfingers, så kan du selv bestemme hvor våde de skal være.
- Vil du skære lidt ned på kaffesmagen, så lav en alm. kop kaffe og brug istedet (men samme mængde).
Ernæringsfakta
Billeder af Tiramisu opskriften undervejs
Hvad synes du om opskriften?
Du må meget gerne smide en kommentar eller et spørgsmål i kommentarfeltet længere nede (hop derned). Du kan også smide et billede op, hvis du har lyst til at dele dit mesterværk.
Rigtig god fornøjelse med den lækre “Tiramisu”…
Inspiration
Ægte italiensk lasagne med klassisk kødsauce og bechamelsauce (opskrift)
Genial opskrift på italiensk pizzadej i 2 udgaver – hurtig og langtidshævning (opskrift)
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Peter elsker mad og vin, og det har været den store hobby i mange år. Han er typen, der altid tager imod udfordringer. Dette, sammen med talentet for excellent madlavning, førte ham langt i MasterChef på TV3. Peter har også været i Finalen til “DM i Toast 2017”. Følg med i hans lækre kreationer på Instagram under navnet “MrFreshfood“.
Professionelt er Peter forsikringsmægler for erhvervslivet, så hiv fat I ham, hvis du vil have indhentet de bedste vilkår og priser blandt de mange firmaer i Danmark.
Den er fantastisk
Jeg tror lige jeg skulle have tjekket hvor meget marsala der kommer i normalt. For hele min familie kaldte tiramisuen for sprittet. Så næste gang kommer jeg lige halvdelen i hvis ikke mindre. Ellers er det en virkelig lækker opskrift!! Nok ikke så familie venlig.
Men jeg bruger stadig denne opskrift næste gang!! Jeg ville også anbefale at lave lidt ekstra kaffe! 😄
Hej Emma. Tak for de fine ord 🙂 Det er selvfølgelig smag og behag. Jeg synes bestemt ikke man skal reducere Marsala’en, men nogle er måske mere til en mildere udgave. Så kan man selvfølgelig enten halvere eller helt undlade.
Rigtig god fornøjelse og tak fordi du giver en tilbagemelding. Jeg har tilføjet i opskriften at man kan “halvere” Marsala, hvis man vil have den lidt mildere udgave af Tiramisu.
God weekend.
/Lars
Hej Lars, tak for en lækker tiramisu opskrift, som var perfekt til nytårsaften. Håber du har mod på lidt feedback:) Stødte undervejs på et par punkter i opskriften jeg gerne ville have haft uddybet, som jeg tænker også kan være en hjælp til andre der engang giver sig i kast med den:
1) angivelse af ca. størrelse på fadet anvendt- det er rart at man på forhånd ved om man har noget der passer eller skal skaffe det. Jeg anvendte et på 20 x 20 cm og det passede perfekt med 2 lag (men har før stået i en situation hvor kagen flød ud, da fadet var for stort)
2) Billeder alternativt en ca. tidsangivelse eller uddybende beskrivelse kunne være en hjælp når udtryk som “piskes let” og “luftig masse” bruges – jeg var i hvert fald lidt i tvivl om hvilken konsistens fløden og æggehviderne skulle piskes til (men måske er jeg bare bage rookie;))
Resultatet blev heldigvis godt, så håber du kan bruge kommentarerne 😛 Godt nytår!!
Hej Ditte,
Tusind tak for de fine ord – og ikke mindst de små forslag. Nogle ting er nok bare blevet “hverdags” udtryk hos mig / Peter, hvor de hos andre kan være sværere at forholde sig til. Mht. fadstørrelse, så er det super det lykkedes at ramme spot on.
Jeg skal nok få opdateret beskrivelsen snarest muligt.
Rigtig godt nytår herfra.
/L 🙏🍀
Kan man lave det uden marsala
Hej Isabella.
Det kan du godt. Du mister selvfølgelig noget af smagen. KH Lars 🍀
Som du skriver er Tiramisu lidt noget man enten elsker rigtig meget eller ikke bryder sig om. Kombinationen af mascarpone og den søde Marsala giver en smag, som er ret speciel.
Den der “slaskede” fornemmelse kan jeg kun nikke genkendende til. Det gælder om ikke at gennemvæde sine Savoiardi kiks med for meget kaffe/espresso, de skal kun lige være opblødt halvvejs – det tager 3-4 sek. Hvis man overholder det, vil desserten holde sig fast og lækker i ca. 2 døgn.
Hej Ove,
Tusind tak for det fine tip. Det får jeg lige inkorporeret i teksten inden længe 🙂 Rigtig god aften
Den er virkelig lækker. Jeg er stor fan af at den ikke er for “våd”. Du får 5 store stjerner herfra. Den kan kun anbefales alle andre Tiramisu elskere. Hyg jer hos drkoch.dk 💟
I er selvfølgelig meget velkomne til at smide en kommentar, hvis har gode tips og forslag, og I må også meget gerne vedhæfte jeres billede ❤️
KH Lars 🍀