Brød og bagværkDanskOpskrift

Hjemmelavet rugbrød – fantastisk smag (opskrift)

Introduktion

Så blev det tid til endnu en lille opskrift. Denne gang står den på lækkert hjemmebagt rugbrød. Hvem har ikke prøvet at købe eller lækkert friskbagt rugbrød, for et par dage senere at opdage at det smuldrer og er mega tørt… det har jeg i hvert fald. Jeg har efterhånden fået mange opfordringer til at poste min opskrift på rugbrød – nu er den her endelig.

Rugbrødet her laves fra bunden med surdej. Det giver nogle fantastisk lækre og sprøde brød. Det allermest fantastiske ved disse rugbrød er at de holder sig bløde og lækre en hel uge, og de er yderst velegnede til at fryse også. Derudover ved ud hvad der er kommet i, og prisen er mindst det halve af bagerens.

Du skal bruge en røremaskine. Det gør livet i køkkenet meget lettere. Jeg bruger selv en Bjørn Teddy (læs testen). Et alternativ er køkkenmaskinen fra Ankarsrum. De er i hvert fald gode.

 

opskrift rugbrød hjemmelavet holdbar ikke tørt surdej rugbrødssurdej

Hjemmelavet rugbrød

Her er en opskrift på hjemmelavet rugbrød, som holder sig godt og ikke bliver tørt. Kan sagtens fryses, og stadig lækkert. Inspireret fra Bagekurset - som du bør tjekke ud (bagekurset.dk).
4.81 fra 21 stemmer
Udskriv Del på Facebook Pin Kommentér
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Forb. tid: 40 minutter
Tilb. tid: 50 minutter
Hævetid: 1 time
Samlet tid: 2 timer 50 minutter
Antal: 2 rugbrød
Kalorier: 200kcal
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
Rugkerner
  • 350 gram Vand
  • 150 gram Rugkerner – skåret eller valset (rugflager)
Rugbrødsdejen
  • 600 gram vand
  • 25 gram fint salt
  • 15 gram gær
  • 20 gram rugsurdejspulver (istedet kan bruges dobbelt mængde citronsaft)
  • 100 gram fuldkorns speltmel
  • 200 gram hvedemel
  • 300 gram rugmel
  • 200 gram blandede kerner
  • 15 gram maltmel
  • 340 gram Rug-surdej (stuetemperatur – gem en lille klat (ca 30-100 gram))
  • 2-3 cl. distilleret vand (evt. alm. vand svt. et snapsglas)
  • Sesamkerner, birkes, majsdrys til pynt
Surdej
  • 1 surdejsrest (30-100 gram)
  • 140 gram vand
  • 200 gram rugmel
Fremgangsmåde
Rugkerner
  • Lad kerner og vand koge op i en gryde med låg, og skru så ned på lav varme.
  • De skal stå der i 12 minutter, hvorefter du slukker for varmen. Lad dem stå yderligere 4-5 minutter.
Rugbrød
  • Kom alle ingredienserne i din køkkenmaskine. Det eneste du skal passe lidt på med er at hælde salt direkte på gæret, men ellers ingen problemer.
  • Start din røremaskine langsomt, så ingredienserne ikke flyver ud over det hele. Når det er blevet samlet lidt, så skru op på mellem hastighed. Lad det ælte ved denne hastighed i ca. 15 minutter. Hvis det trækker op af kanterne, så tilsæt en halv dl. vand (kan gentages) indtil konsistensen er fin.
  • Herefter kommer du dejen op i 2 rugbrødsforme (se billeder), som du har smurt med noget fedtstof. Glat dejen af på toppen med en spartel/vand, og kom lidt drys på toppen til pynt.
  • Lad dejen hæve i ca 1 timer (knap dobbelt størrelse). Tænd ovnen på 240 grader alm. varme i god tid, så den bliver gennemvarm.
  • Når rugbrødene skal ind, så stil dem ind på en rist så formene står midt i ovnen. Smid 2-3cl vand ind i bunden af ovnen og luk lågen. Skru ned på 220 grader, og bag brødene i 50 minutter.
Surdej
  • Tilsæt den rest der er tilovers, og tilsæt vand og rugmel. Rør det lidt rundt, og stil på køkkenbordet i 18-24 timer. Hvis du "kun" giver det 12 timer, så skal du tage surdejen ud af køleskabet 12 timer før du skal bruge det, så den arbejder de resterende timer.
Video
Opskriftsnoter
  • Surdej kan holde ca 1 måned i køleskab. Hvis du ikke skal bruge den inden, så tag ca 100 gram af dejen og rør op igen, som ovenfor, og kasser resten (340 gram).
  • Lav en ekstra portion af din surdej, og smid i fryseren, når den har stået 24 timer og er klar til brug. Så kan du altid tage den op, hvis din nuværende surdej skulle "dø" pga. manglende brug.
  • Jeg plejer at fryse det ene, og spise det andet med det samme. Brødene er fantastisk gode af have i fryseren og smagen forbliver den samme gode, og de bliver ikke tørre!
Ernæringsfakta
Antal: 100gram | Kalorier: 200kcal | Kulhydrater: 37.3g | Protein: 5.1g | Fedt: 1.4g | Fibre: 8.5g

følg mig på instagram

 

Billeder

 

Skal ingredienserne afmåles så præcist?

Jeg har fået spørgsmålet en del gange. Skal de enkelte ting være så præcise? Svaret er ja. Hvis man vil være sikker på at kunne gentage successen gang på gang, så skal tingene vejes præcist af. Hvis du ikke allerede har en vægt, der kan veje med 1 grams præcision, så synes jeg du skal anskaffe dig en. Gå efter en vægt, hvor du har plads til at stille skålen, så du stadig kan se displayet, altså ikke i “liggende format”.

 

Hvor køber jeg ingredienser

Hvis du mangler et sted at købe din kerneblanding, rugsurpulver etc, så kan de findes på Bagekurset Ribe’s hjemmeside til rigtig fine priser. Man kan også få en opstarts surdej. Den kan man også få/købe hos den lokale bager, hvis det er lettere. Jeg bruger selv kerneblandingen fra Bagekurset. Den er super både til rugbrød, rundstykker m.m. Jeg har ingen aktier, eller aftale med Bagekursets webshop – de er bare de billigste og bedste – efter min mening.

Held og lykke med de hjemmelavede rugbrød. Du vender ALDRIG tilbage til køberugbrød når du først har prøvet dette.

 

Inspiration

Når først du har prøvet det gode rugbrød, så kan du jo også overveje om du har mod på at hoppe tanden videre, og lave andre lækre ting i samme boldgade. Tjek f.eks.

Minirugbrød med chokoladestykker til madkassen (opskrift)
Hjemmelavede rugbrødschips (opskrift)

 

Spørgsmål eller kommentarer

Del og like meget gerne, og kom gerne med dine oplevelser, kommentarer, spørgsmål, ris eller ros i kommentarfeltet nederst. Tryk meget gerne på de 5 stjerner oppe ved billedet, eller du kan gøre det når du skriver den kommentar (direkte link til kommertarer).

 

4.81 from 21 votes (13 ratings without comment)
Følg
Giv besked ved
guest

32 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Gitte Thomsen
Gitte Thomsen
1 År siden

Hej
Der står i opskriften at der skal bruges surdej – har du en opskrift på surdejen ?
Hilsen Gitte

Hanne Benzon
Hanne Benzon
3 år siden

Hej Lars
Denne opskrift på rugbrød er grundig, overskuelig og driftssikker. Brødene bliver rigtig fine og smager godt. Så gider man godt at bage rugbrød😀

Joan wangsøe
Joan wangsøe
Svar til  Hanne Benzon
1 År siden

Hej har bagt dine ciabattabrød rigtig mange gange de er fantastiske, vil nu prøve din opskrift på rugbrød, skal der virkelig 340 gr surdej i ????

Adriana Rahbek
Adriana Rahbek
4 år siden

Hi Lars,
Det ser rigtig godt ud, men hvorfor bruger man både rugsurdejspulver og rugsurdej?
Jeg er ny i bagning af rugbrød men troede at rugsurdejspulver skulle erstatte rugsurdejen.
Mvh,
Adriana

Lars
Svar til  Adriana Rahbek
4 år siden

Hej Adriana. Det kan det også godt – altså erstattes. Men så skal der noget mere i (60 gram). Du kan også lave den på surdej alene og så tilsætte lidt citronsaft som nævnt.

Kombinationen gør at det bliver let og perfekt hver gang 😊😉

Kurt
Kurt
5 år siden

Hej Lars.
Har lige med god succes bagt to brød med din opskrift og ingredienser, god skorpe og fasthed, men jeg kunne godt tænke mig at få mere smag i brødet, har du et par fif hertil?
Har brugt maltmel, rugsur og gluten i opskriften.

Thomas Jensen
Thomas Jensen
5 år siden

Super lækkert rugbrød, nu er jeg så for en gang skyld løbet tør for valsede rugflager som jeg plejer at bruge til rugbrødet. I Netto har de ikke skåret eller valset, men de har knækkede rugkerner. Er det noget der kan bruges i stedet?

Ellers tak for opskriften på et super lækkert rugbrød. Siden april sidste år, hvor jeg bagte det for første gang, har jeg ikke købt et eneste rugbrød.

Thomas Jensen
Thomas Jensen
Svar til  Lars Koch Hansen
5 år siden

Jeg kastede mig over det, brødet blev perfekt som altid, det eneste er at de åbenbart har lettere ved at brande på, så man skal være lidt mere over dem end normalt, men resultatet blev godt.

Peter Nielsen
Peter Nielsen
5 år siden

Den opskrift er altså sindsygt god. Nu bliver der vist bagt til fryseren fremadrettet. Holder sig super uden at blive tørre.

Anna Sofie
Anna Sofie
5 år siden

En fin opskrift som jeg har brugt til minirugbrød med chokolade. Tusind tak ❤️❤️

Marianne
Marianne
6 år siden

Har taget 2 brød ud af ovnen for 1 time siden. Det er bestemt ikke sidste gang de bliver bagt.Smager super godt. Mange af ingredienserne er også fra Bagekursus i Ribe, hvor jeg deltog i kagekursus. Kan varmt anbefales.Vh Marianne

Rie Hougaard
Rie Hougaard
Svar til  Marianne
4 år siden

Hej Lars
Super dejligt rugbrød! Skal man bruge gær hver gang, når éns surdej ser ud til at være fin? Første gang jeg lavede brødet var min surdej ikke så luftig – men det er den nu, hvor jeg skal prøve at lave brødene igen😄
Glædelig jul fra Rie

Rie Hougaard
Rie Hougaard
Svar til  Lars Koch Hansen
4 år siden

Lige et sidste spørgsmål (tror jeg) Skal den nye surdej også opbevares i bøtten med lille hul i låget (som jeg brugte, da jeg lavede surdejen)?
Mvh Rie

Marianne
Marianne
6 år siden

Bruger du varmluft til rugbrødene

Marianne
Marianne
6 år siden

Hvor meget vil du bruge af en færdig surdej til rugbrødet?

Inge Jørgensen
Inge Jørgensen
7 år siden

Tusind takt for en god og let opskrift. Fik en klat surdej hos min bager og så kørte det. Brødet bliver utrolig lækkert, og jeg har sjældent smagt så godt et rugbrød.

Lars Koch Hansen
Svar til  Inge Jørgensen
7 år siden

Velbekomme Inge. Fedt at du prøvede opskriften og fik lidt surdej til at komme igang med fra bageren.
Håber du vil bage løs i fremtiden 🙂

Jimmi J
Jimmi J
8 år siden

Tak for en super god opskrift.
Af og til sprækker mit rugbrød lige under skorpen. Har du nogen anelse om hvorfor det er tilfældet?

Kan virkelig anbefales!!

32
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x