Gratin med pølser og grøntsager (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Siden min barndom har en af mine livretter været gratin med pølser. Det kan laves på mange måder – men her er min favorit. Denne laves med pølser, men du kan skifte kødet til lige det du selv har lyst til. Det kan være skinketern, kylling eller bare lave den som en vegatarret med grøntsager.
Gratin er en luftigt ret med piskede æggehvider, som gør den enormt let og lækker. Det stammer fra det franske køkken, hvor man typisk brugte resterne fra dagen i forvejen. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Du kan bruge kartofler, ostestykker, stort set alt kød etc etc. Det kan nærmest kun blive et hit… Vores børn elsker i hvert fald gratin.
Gratin med pølser
Ingredienser
- 2 dl sødmælk (alle typer kan bruges)
- 75 mg hvedemel
- 1,5 dl grøntsagsvand (eller vand + 0.5 bouillonterning per 1.5 dl.)
- 40 gram smør
- 5 æg (deles i hvider og blommer)
- 1200 gram fyld (ca. 50/50% af grøntsager / kød)
- 1 tsk salt
- 1 knsp peber (friskkværnet)
- Rasp
Udstyr
- Ildfast fad / Lasagnefad
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180 grader (alm. varme)
- Start med at smøre en stor form med smør (alternativ 2 mindre). Drys efterfølgende lidt rasp på indersiden.
- Klargør så fyldet. Snit kødet i passende stykker.
- Vej grøntsagerne af (kog dem i let saltet vand i 3-5 minutter, hvis du laver dem selv). Fra frost vejer du bare af.
- Kom mælk og mel op i en tykbundet gryde. Tænd på middelvarme, og rør til det begynder at samle sig fint (se evt. billeder). Tilsæt så grøntsagsvandet (bouillionvand). Pisk godt og hele tiden, så det ikke brænder på eller klumper.
- Når det igen har samlet sig, så kom smøret i og rør det godt. Tag gryden af varmen.
- Del æggene i blommer og hvider. Kom hviderne i en skål for sig selv.
- Kom æggeblommer i gryden en af gangen, og rørt det godt sammen efter hver enkelt.
- Smag så massen til med salt og peber.
- Pisk så æggehviderne meget stive (ca. 1-2 minutter på fuld knald). De udvidder sig ca. 5x, så husk at skålen er stor nok.
- Vend så fyldet i dejen i gryden med f.eks. en dejskraber. Når det er godt blandet, så vend halvdelen af æggehviderne i. Når det er vendt godt sammen tilsættes de resterende æggehvider.
- Kom massen over i fadet, og direkte i ovnen ved 180 grader i 50-60 minutter. Tjek med en kniv eller tynd pind i midten for at se om der hænger noget ved.
Opskriftsnoter
- Du kan bruge dine egne kogte grøntsager. De bedste er blomkål, gulerødder og ærter. De skal lige koges kort nogle minutter - så kan du bruge vandet derfra.
- Den lette løsning er at købe en frossen grøntsagsblanding med blomkål, gulerødder og ærter. Kom det op i en skål, og hæld kogende vand på, så de ikke er frosne.
Ernæringsfakta
Billeder
Spørgsmål eller kommentarer
Du er meget velkommen til at skrive et spørgsmål, eller fortælle lidt om hvad du synes om gratin opskriften. Tryk meget gerne på de 5 små stjerner over billedet i opskriften, og giv gerne karakter når du skriver en kommentar (her skal du bare lige trykke på de små stjerner i kommentarrfeltet). Det hjælper andre med at finde opskriften i Google.
Inspiration
Boller i karry – den hurtige udgave (opskrift)
Mørbradgryde – en fantastisk klassiker (opskrift)
De bedste frikadeller – en klassiker (opskrift)
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
Stil gerne et spørgsmål, eller upload et billede af din ret 🙂 Håber du også kan lide gratin
God fornøjelse
KH Lars 🍀