Gratin med pølser og grøntsager (opskrift)

Introduktion

Siden min barndom har en af mine livretter været gratin med pølser. Det kan laves på mange måder – men her er min favorit. Denne laves med pølser, men du kan skifte kødet til lige det du selv har lyst til. Det kan være skinketern, kylling eller bare lave den som en vegatarret med grøntsager.

Gratin er en luftigt ret med piskede æggehvider, som gør den enormt let og lækker. Det stammer fra det franske køkken, hvor man typisk brugte resterne fra dagen i forvejen. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Du kan bruge kartofler, ostestykker, stort set alt kød etc etc. Det kan nærmest kun blive et hit… Vores børn elsker i hvert fald gratin.

 

opskrift gratin med pølser blomkål skinke ærter gulerødder grøntsagsgratin sådan laver du

Gratin med pølser

En portion er til 6-8 portioner (4-6 personer). Vælg selv det du har lyst til som fyld. Det er super let - selv om det tager lidt tid. Hvis det skal række til 6 personer, så kan man servere f.eks. gratin'en oven på en skive rugbrød med smør på.
5 fra 4 stemmer
Udskriv Pin Kommentér
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk, Fransk
Forb. tid: 35 minutter
Tilb. tid: 50 minutter
Samlet tid: 1 time 24 minutter
Antal: 4 personer
Kalorier: 284kcal
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
  • 2 dl sødmælk (alle typer kan bruges)
  • 75 mg hvedemel
  • 1,5 dl grøntsagsvand (eller vand + 0.5 bouillonterning per 1.5 dl.)
  • 40 gram smør
  • 5 æg (deles i hvider og blommer)
  • 1200 gram fyld (ca. 50/50% af grøntsager / kød)
  • 1 tsk salt
  • 1 knsp peber (friskkværnet)
  • Rasp
Udstyr
  • Ildfast fad / Lasagnefad
Fremgangsmåde
  • Tænd ovnen på 180 grader (alm. varme)
  • Start med at smøre en stor form med smør (alternativ 2 mindre). Drys efterfølgende lidt rasp på indersiden.
  • Klargør så fyldet. Snit kødet i passende stykker.
  • Vej grøntsagerne af (kog dem i let saltet vand i 3-5 minutter, hvis du laver dem selv). Fra frost vejer du bare af.
  • Kom mælk og mel op i en tykbundet gryde. Tænd på middelvarme, og rør til det begynder at samle sig fint (se evt. billeder). Tilsæt så grøntsagsvandet (bouillionvand). Pisk godt og hele tiden, så det ikke brænder på eller klumper.
  • Når det igen har samlet sig, så kom smøret i og rør det godt. Tag gryden af varmen.
  • Del æggene i blommer og hvider. Kom hviderne i en skål for sig selv.
  • Kom æggeblommer i gryden en af gangen, og rørt det godt sammen efter hver enkelt.
  • Smag så massen til med salt og peber.
  • Pisk så æggehviderne meget stive (ca. 1-2 minutter på fuld knald). De udvidder sig ca. 5x, så husk at skålen er stor nok.
  • Vend så fyldet i dejen i gryden med f.eks. en dejskraber. Når det er godt blandet, så vend halvdelen af æggehviderne i. Når det er vendt godt sammen tilsættes de resterende æggehvider.
  • Kom massen over i fadet, og direkte i ovnen ved 180 grader i 50-60 minutter. Tjek med en kniv eller tynd pind i midten for at se om der hænger noget ved.
Opskriftsnoter
  • Du kan bruge dine egne kogte grøntsager. De bedste er blomkål, gulerødder og ærter. De skal lige koges kort nogle minutter - så kan du bruge vandet derfra.
  • Den lette løsning er at købe en frossen grøntsagsblanding med blomkål, gulerødder og ærter. Kom det op i en skål, og hæld kogende vand på, så de ikke er frosne.
 
Velbekomme
Ernæringsfakta
Antal: 1portion | Kalorier: 284kcal | Kulhydrater: 15g | Protein: 11g | Fedt: 20g | Mættet fedt: 3g | Monoumættet fedt: 1g | Kolesterol: 11mg | Natrium: 309mg | Kalium: 1mg | Sukker: 1g | A vitamin: 2IU | Calcium (kalk): 4mg

 

 

Billeder

 

Spørgsmål eller kommentarer

Du er meget velkommen til at skrive et spørgsmål, eller fortælle lidt om hvad du synes om gratin opskriften. Tryk meget gerne på de 5 små stjerner over billedet i opskriften, og giv gerne karakter når du skriver en kommentar (her skal du bare lige trykke på de små stjerner i kommentarrfeltet). Det hjælper andre med at finde opskriften i Google.

 

Inspiration

Boller i karry – den hurtige udgave (opskrift)
Mørbradgryde – en fantastisk klassiker (opskrift)
De bedste frikadeller – en klassiker (opskrift)

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *






En mening om “Gratin med pølser og grøntsager (opskrift)

  • 4. april 2020 kl. 20:42
    Permalink

    Stil gerne et spørgsmål, eller upload et billede af din ret 🙂 Håber du også kan lide gratin
    God fornøjelse
    KH Lars 🍀

    Besvar

Følg mig på de sociale medier